JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer med avtalefestet pensjon (AFP)?

Pensjonen til tusenvis av nordmenn er i fare etter Erna Solbergs kontante nei

AFP blir neppe en del av kommende tariffoppgjør mellom LO og NHO hvis det ikke blir regjeringsskifte.
AVGJØRENDE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener framtida til en ny og bedre AFP avhenger av valgresultatet. I et intervju med LO-Aktuelt sier hun det neppe blir forhandlinger med NHO hvis det fortsatt er en borgerlig regjering etter valget.

AVGJØRENDE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener framtida til en ny og bedre AFP avhenger av valgresultatet. I et intervju med LO-Aktuelt sier hun det neppe blir forhandlinger med NHO hvis det fortsatt er en borgerlig regjering etter valget.

Martin Guttormsen Slørdal

sym@lomedia.no

– Jeg vil tenke meg grundig om før vi løfter dette spørsmålet inn i et tariffoppgjør, om vi fortsatt har en høyreregjering, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Erna Solberg vil ikke gi en krone mer til AFP-ordningen

Trenger mer penger

Det var under hovedoppgjøret i 2018 at LO og NHO ble enige om prinsippene for en ny og bedre Avtalefestet pensjon. Samtidig erkjente partene at det var behov for en grundig utredning om en ny modell i samarbeid med myndighetene. Det arbeidet er avsluttet og den nye reformerte AFP-ordningen tetter blant annet hullene som gjorde at mange på grunn av sykdom eller arbeidsløshet mistet AFP-rettighetene sine.

• Ny AFP-modell snart ferdig utredet: – Vi tetter hull

Den store utfordringen som gjenstår, er hvordan ordningen skal finansieres. Det må skje gjennom kommende tariffoppgjør, men både LO og NHO mener det er avgjørende at myndighetene bidrar mer enn i dag.

Solberg sier nei

Det har den borgerlige regjeringen vært helt tydelig på at den ikke vil gjøre. Det ble klart understreket av statsminister Erna Solberg tirsdag da hun sa til FriFagbevegelse at det er uaktuelt å legge mer penger på bordet for å sikre en ny AFP-avtale.

– Vi har sagt at vi skal ha AFP med en fordeling hvor statens bidrag er som i dag. Vi skal ikke øke dagens bidrag, fastslo Solberg.

Valget avgjør

Det overrasker ikke LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Folk skal vite at AFP nå er i spill. Skal vi få til dette er vi avhengig av en ny rødgrønn regjering etter valget.

– Da er det godt med et tydelig regjeringsalternativ. Arbeiderpartiet har klart sagt at de vil være med å sikre AFP. Det støtter både SV og Senterpartiet.

• Viktig info: Disse AFP-fellene må du unngå

Neppe forhandlinger

Det er i et lengre intervju i neste utgave av LO-Aktuelt, LO-lederen fastslår hvor avgjørende stortingsvalget blir for framtida til AFP-ordningen.

– Dette er en veldig viktig sak for LO. Det å gå inn i forhandlinger med NHO, hvis det fortsatt er høyreregjering, vil jeg være veldig betenkt over å gjøre. Det er helt avgjørende at vi har regjeringen med oss i dette spørsmålet, sier LO-lederen.

• Mye lest: May Bente mistet jobb og AFP: – Tragisk

Men hun understreker at dette er det opp til LOs organer å ta stilling til før kommende tariffoppgjør.

Warning
Annonse
Annonse