Maritim Food AS i Fredrikstad:
May Bente mistet jobb og AFP: – Tragisk
Maritim Food AS i Fredrikstad er en saga blott. Nå blir flere av de ansatte arbeidsløse.
May Bente Bertrandsen var klubbleder ved nå nedlagte Maritim Food AS. Ikke bare mistet hun jobben, AFP-en røyk også.
Jan-Erik Østlie
jan.erik.ostlie@lomedia.no
– For oss er dette tragisk, sier May Bente Bertrandsen, klubbleder ved nedlagte Maritim Food AS.
Det var i april i fjor de ansatte på fabrikken i Fredrikstad fikk beskjed om at avdelingen deres skulle legges ned. Før innkallingen til allmannamøtet skjønte de fleste hva som skulle skje og Bertrandsen hadde som klubbleder blitt informert kort tid før møtet.
– Hvordan var det i kantina den dagen?
– En trist stemning. Trøkkandes, sier klubblederen.
Dato for nedleggelse ble satt et år fram i tid. Deretter ble det utsatt og utsatt, helt til mandag 14. september. Da mistet 12 ansatte organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) jobben, de hadde ikke lenger et arbeid å gå til.
Arbeidsstokken er godt voksen, noen har over 30 års ansiennitet.
For mye fisk blir fisket for tidlig på året – det får June og kollegene i fiskeindustrien svi for
Mister AFP
Fem av de tolv har fått seg fast jobb hvorav én på Idun. To av de eldste får jobbe i Fiskehallene i Oslo helt fram til de har tjent opp avtalefestet pensjon (AFP).
Det har Jan Brevik, sjef ved bedriften, ordnet. Han er nemlig direktør på Fiskehallene.
– Men vi som er litt yngre, mister også AFP-en. For en ny jobb i Fredrikstad-området er det ikke mulig for folk i 50-årene å få, sier Bertrandsen.
Det hører med til denne historien at Maritim Food AS også har en avdeling i Gjerdsvika i Møre og Romsdal. Noen ansatte har fått tilbud om å bli med hit, da de skal utvide litt fordi produksjon av dressing og noe annet blir flyttet. Ingen av de ansatte i Fredrikstad har så langt meldt at de blir med på flyttelasset. På Gjerdsvika er de i dag om lag 20, det forventes at de kanskje blir opp mot 30 ansatte der.
SISTE ARBEIDSDAG: Martine Jensen har her bare noen timer igjen hos Maritime Foods før det er gravøl og kroken på døra.
Jan-Erik Østlie
Liten oppmerksomhet
Bedriften startet opp i 1967 under navnet E. Slores Jacobsen & Co AS. I 1999 fikk de etter en sammenslåing navnet Maritim Food AS og var eid av et finsk firma.
For en tre-fire år siden ble fabrikken kjøpt opp av Insula, da ble det en del leven, forteller klubblederen.
De ble størst på markedet på fiskepudding – deres viktigste produkt. Men Norgesgruppen, som var over 80 prosent av kundegrunnlaget deres, ville ikke lenger kjøpe Maritims varer.
Enden på visa var at Norgesgruppen sa opp leveringsavtalen og inngikk ny avtale med Lerøy.
Klubblederen er forundret over at denne nedleggingsprosessen har gått de fleste hus forbi.
Lokalavisen har ikke engang fått det med seg.
– Men når jeg skrev om dette på Facebook, våknet også forbundskontoret i NNN. Men der har de likevel ikke gjort stort. Forbundssekretær Grete Troset Salberg har vært her og lyttet til oss, men siden besøket har vi ikke hørt noe mer. Vi har følt oss veldig aleine i ett år, sier hun.
Og fyrer av enda ei salve mot NNN sentralt.
– Vi betaler tross alt kontingent vi også.
– Forstår skuffelsen
– Det er alltid krevende når eierne har bestemt seg for å legge ned en virksomhet. Fremtiden for de ansatte blir usikker, spesielt for de eldre arbeidstakerne som har størst utfordringer med å finne seg ny jobb og står i fare for å miste retten til AFP. Jeg forstår at medlemmene våre er skuffet, sier forbundssekretær Salberg som forteller om mye frustrasjon rundt dette på medlemsmøtet hun var til stede på i desember i fjor.
Det har også vært en del kontakt mellom lokale tillitsvalgte og forbundet etter det møtet.
– Men vi konstaterer at arbeidsgiver ikke var villig til å gjøre noe ekstra for de eldste, og da er det dessverre lite forbundet kan gjøre. At nedleggelsen ikke har fått større oppmerksomhet i media, har nok slik jeg har forstått det i min dialog med de tillitsvalgte i bedriften sammenheng med at ingen av de ansatte har ønsket å stå fram tidligere. Den lokale NNN-avdelingen i Østfold har også hatt møte med de lokale tillitsvalgte for å diskutere om noe kunne gjøres. Denne saken er igjen et bevis på at vi må få gjort noe med reglene rundt AFP, slik at folk som mister jobben på tampen av sin yrkeskarriere ikke mister retten til AFP, sier Grete Troset Salberg.
NHO, LO og regjeringen har jobbet for å dekke «smutthull» i AFP-ordningen siden lønnsoppgjøret i 2018, men har enn så lenge ikke kommet til enighet.
Dagligvare bestemmer
Siden Jan Brevik er sjef også for avdelingen på Gjerdsvika, gleder han seg over utvidelsen der. Lokalene i Fredrikstad, som Maritim har en leieavtale med ut 2021, skal han benytte litt til.
– Er det så tøff konkurranse i næringsmiddelindustrien at dette er nødvendig?
– Ja, og det er kjedene i dagligvaremarkedet som bestemmer alt, sier han. Men så leverer Maritim Food nær inntil 100 prosent til dagligvaremarkedet også.
– Hva med å satse på sushi?
– Vel. Jeg spiser ikke sushi, men driver gjerne butikk på rå fisk, sier Jan Brevik.
Holde kontakten
Da NNN-arbeideren besøker bedriften, er det fem timer igjen til de skal ha gravøl. Med pizza og litt vin attåt. Fabrikkledelsen skal også bli med.
– Jeg syns det er ekstra sterkt at fabrikken plukkes sammen mens vi står og jobber for å klargjøre de siste varene som skal ut, sier Bertrandsen.
Etter så lang tid sammen har flere av de ansatte blitt gode venner. Nå ønsker de å beholde den sosiale kontakten.
– Hvis vi klarer, sier May Bente Bertrandsen.
FRA VENSTRE: Wiggo Andersen, Arnfinn Hansen, Ratchanee Norback, Britt Larsen, May Bente Bertrandsen, Sidsel Kristensen, Martine Jensen, Mehmad Ammo, Marianne Aardalen, Abduliahi Dhiblawe, Karwan Awer og Mahdi.
Jan-Erik Østlie
Maritim Food AS
SAGA BLOTT: Denne bedriftens avdeling i Fredrikstad eksisterer ikke lenger.
Jan-Erik Østlie
Produserer dressing, fiskemat, makrell i tomat og
andre produkter fra havet.
Har fabrikk og hovedkontor i Fredrikstad, og fabrikk i Gjerdsvika i Møre og Romsdal.
Selger produktene hovedsakelig til kunder innen storhusholdning og dagligvarehandel i de nordiske landene.
Kilde: www.maritim-food.no
Flere saker
Maritim Food AS
SAGA BLOTT: Denne bedriftens avdeling i Fredrikstad eksisterer ikke lenger.
Jan-Erik Østlie
Produserer dressing, fiskemat, makrell i tomat og
andre produkter fra havet.
Har fabrikk og hovedkontor i Fredrikstad, og fabrikk i Gjerdsvika i Møre og Romsdal.
Selger produktene hovedsakelig til kunder innen storhusholdning og dagligvarehandel i de nordiske landene.
Kilde: www.maritim-food.no