JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil bygge psykiatrisk institusjon for kvinner i Skien fengsel

Regjeringen setter av 55 millioner kroner til å etablere en nasjonal forsterket fellesskapsavdeling for kvinnelige innsatte.
Skien fengsel er tenkt å huse den forsterka fellesskapsavdelingen for kvinner.

Skien fengsel er tenkt å huse den forsterka fellesskapsavdelingen for kvinner.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

Spesialavdelingen er planlagt etablert i Skien fengsel. Det ble klart da helse- og omsorgsministeren og justisministeren sammen besøkte Skien fengsel torsdag. Regjeringen vil bruke 55 millioner kroner til å bygge den nye avdelingen i Skien.

Mannlige innsatte fikk våren 2023 en Nasjonal forsterket fellesskapsavdeling (NFFA). Denne ligger på området til Ila fengsel og forvaringsanstalt, men er et soningstilbud for innsatte fra fengsler i hele landet. De seks plassene er for dem med særlig sammensatt og utfordrende problematikk.

Les også: For å unngå beltesenga ønsker kvinnefengsler det samme helsetilbudet som menn har

– Det er veldig bra at man også går inn og investerer i en NFFA for kvinner, det sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.

– Viktig steg

Den forsterka kvinneavdelingen blir for innsatte som er så psykisk syke at de ikke kan delta i det ordinære fengselsfellesskapet. Et viktig mål er å redusere antall timer den innsatte tilbringer i isolasjon, ifølge regjeringen.

«En ny avdeling for de mest sårbare kvinnene med psykiske lidelser er et sårt tiltrengt løft for kvinnesoning. Kvinner har i mange år hatt dårligere soningsforhold enn menn. Dette er et nytt, viktig steg etter at Skien fengsel ble omgjort til kvinnefengsel i juni», skriver justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover at innsatte skal få de samme gode helsetjenestene som alle andre. «Med den nye avdelingen i Skien fengsel vil vi legge til rette for et godt helsetilbud til de kvinnelige innsatte», sier Kjerkol.

Langt fra hovedstaden

Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt har argumentert for at en forsterket fellesskapsavdeling burde lokaliseres hos dem. Slik har det ikke gått. NFFA-avdelingen havner isteden en to timers kjøretur unna Bredtveit og det fengselspsykiatriske fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus.

– Jeg vet ikke hva som ligger bak beslutningen om Skien, men det er liten tvil om at det vil komme reaksjoner fra Bredtveit, og det er fullt forståelig, sier Aase.

I juni ble Skien fengsel omgjort til kvinnefengsel og overtok et knippe høysikkerhetsplasser fra Agder fengsel. En NFFA-avdeling betyr en kraftig opptrapping av tilbudet på høy sikkerhet. Den tilsvarende avdelingen for menn beskrives som en egen helseinstitusjon bak murene.

Kritisk dårlig

Tett pressedekning av et selvmord, fulgt av en svært kritisk rapport fra Sivilombudet tidligere i år presset kvinners soningsforhold oppover den politiske agendaen.

Det ble tydelig at både kriminalomsorgen og helsevesenet har manglet fagmiljø, bemanning og institusjoner til å håndtere innsatte i krise, mange av dem svært utagerende og selvskadende.

Bredtveit fengsel bekreftet i NFF-magasinet at flere kvinner fengsles etter selvmordsforsøk, og at de så blir sykere i kriminalomsorgens varetekt.

– Fra vår side er det viktig å poengtere at Bredtveit fengsel er hovedfengslet for kvinner på forvaring, understreker Asle Aase etter at beslutningen om å legge NFFA-avdeling i Skien ble kjent.

– Denne avdelingen er én ting, det vi venter på nå er resten, at regjeringen også styrker resten av driftsbudsjettet for kriminalomsorgen inn i 2024.

Les også: Her skal inntil seks menn sone dommene sine. Kanskje livet ut

Warning
Annonse
Annonse