JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10 års kamp mot Nav:

Rune fikk uføretrygd etter ti år i Nav-systemet: – Jeg kan planlegge livet igjen

– Det har ikke gått helt opp for meg ennå. Fra nå har jeg en forutsigbar økonomi, sier Rune Breivik.
LETTET: Rune Breivik jobbet 14 timersdager før. Så ble han ufør.  – Det er rart, men det har vært en prosess gjennom ti år. De siste par årene har jeg innsett at det er sånn. – Jeg har heldigvis noe å holde på med, når jeg har krefter til det, sier han.

LETTET: Rune Breivik jobbet 14 timersdager før. Så ble han ufør. – Det er rart, men det har vært en prosess gjennom ti år. De siste par årene har jeg innsett at det er sånn. – Jeg har heldigvis noe å holde på med, når jeg har krefter til det, sier han.

Privat

yngvil@lomedia.no

Etter ti år i Nav-systemet på ulike stønader og ordninger, uten å bli ferdig utredet, har han fått innvilget søknaden sin om uføretrygd.

– Det har skjedd mer på de siste fire månedene enn det har på ti år, sier Rune Breivik, tidligere anleggssmed og yrkessjåfør.

FriFagbevegelse kontaktet Nav i september med spørsmål om saken til Rune Breivik.

– Etter det har jeg fått ekspressbehandling i Nav, sier Rune Breivik.

Nav: «Hastesak»

Nav sa det var «hastesak» og sørget for at han fikk plass på arbeidsavklaringen de krevde han måtte ha. Rune fikk plass hos en bedrift som driver med dette etter bare noen dager. Vanligvis er det ti ukers ventetid.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Fire uker i oktober var det tester i arbeid som ga ham store smerter. Den såkalte arbeidsavklaringen resulterte med konklusjonen at han ikke skal jobbe mer: «Han fungerer ikke i tilrettelagt arbeid med lite fysisk krevende arbeidsoppgaver», skrev veilederen i sluttrapporten.

Så sendte Breiviks advokat rapporten til Trygderetten. Retten ga Nav klageinstans noen få uker på å vurdere søknaden hans om uføretrygd på nytt. Nav klageinstans sa ja, han hadde nå gjennomført arbeidsavklaringen de mente han manglet. Nav ba ham sende en ny søknad om uføretrygd, til Nav Arbeid og Ytelser. Det gjorde han kjapt, i slutten av november.

Hør hele Runes historie i denne episoden av Rørsla:

– Nav kan, hvis de vil

En uke senere, 2. desember, logget han seg inn på sin side på dittNav.no. Der lyste en gledelig melding mot ham: «Nav har innvilget søknaden om uføretrygd» sto det.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så fort. Nav kan, hvis de vil, sier Rune Breivik.

– Det har ikke gått helt opp for meg ennå, at de har innvilget søknaden, sier han.

– Hva betyr det for din økonomi?

– Fra nå har jeg en forutsigbar økonomi. Jeg kan planlegge livet igjen.

– Hvordan kjennes det å se det svart på hvitt, at du er arbeidsufør?

– Det er rart, men det har vært en prosess gjennom ti år. De siste par årene har jeg innsett at det er sånn.

– Jeg har heldigvis noe å holde på med, når jeg har krefter til det, sier han.

Vurderer å kreve erstatning

Men Breivik anser seg ennå ikke helt ferdig med Nav.

– Jeg har tapt mye økonomisk fordi Nav-prosessen har tatt så lang tid og vurderer å gå til erstatningssak, sier Rune Breivik.

Direktør for Nav Vestland, Anne Kverneland Bogsnes, sa dette om Rune Breiviks sak til FriFagbevegelse tidligere i høst:

– Vi forstår at manglende avklaring og tidsbruken i denne saken har vært en krevende prosess for ham. Dette beklager vi.

Annonse

Flere saker

Annonse