Nav tester om syke kan jobbe
Nav testet Runes arbeidsevne etter ti år: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende
«Cirka 45 minutter inn i arbeidsdagen begynner han å halte. Deltaker klager ikke, men gjør det han skal», skriver veilederen som Nav ba teste om Rune Breivik har mer i arbeidslivet å gjøre.
SYSTEMETS KRAV: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende som etter jeg startet på arbeidsavklaring, sier Rune Breivik, som før har jobbet som lastebilsjåfør, vaktmester og smed. Nav avslo søknaden hans om uføretrygd, og krevde igjen en grundig test av om Breivik kan jobbe.
Paul S. Amundsen
yngvil@lomedia.no
Den tidligere yrkessjåføren og smeden Rune Breivik ga alt de fire ukene Nav testet om han hadde mer å gi i arbeidslivet. Han sto på selv om han visste at smertene ville komme etterpå. Han måtte gjennom det.
– Jeg gjorde bare det jeg fikk beskjed om. Jeg vil ikke gi Nav noen grunn til å klage på meg, sier Rune til FriFagbevegelse.
For 23 år siden skadet Rune seg i en arbeidsulykke. Overkroppen ble klemt mellom en lastebil og en pall med frossen laks. I årene som fulgte, ble han stadig dårligere. Ti år etter at Rune kom inn i Nav-systemet, har Nav ennå ikke bestemt seg for om de mener han har god nok helse til å jobbe for å forsørge seg.
Nav avslo søknaden hans om uføretrygd og krevde at han gikk en runde til i systemet.
Nav ga den private bedriften A2G i oppdrag å finne ut om Rune Breivik har såpass helse at han kan jobbe. Bare litt, kanskje?
Etter fire uker har A2G skrevet ferdig sluttrapporten og sendt den til Nav. Rune Breivik, som har sett seg nødt til å hyre advokat i sin kamp mot Nav, håper rapportens konklusjon vil føre til at Nav ombestemmer seg. At Nav skjønner at han er for syk til å jobbe og sier ja til å gi ham uføretrygd.
Å skru en Ikea-krakk
Den første dagen ga veilederen hos A2G ham i oppgave å skru sammen en Ikea-krakk i tre. Latterlig lett, ikke sant, å montere en krakk? Ikke for Rune Breivik. Å skru er noe av det verste han gjør, altså noe av det mest smertefulle.
– Jeg ble ferdig med krakken, men da ga jeg meg. Jeg klarte ikke mer, forteller Rune.
Han tvilte på om han ville klare å kjøre de nesten fem milene hjem, hvis han hadde fortsatt. Kjøring er også tungt for ham.
Breivik har jobbet som anleggssmed, vaktmester og lastebilsjåfør. Det er ikke det at Rune Breivik ikke gidder. Før han ble syk, jobbet han gjerne 14-timers arbeidsdager. Men han klarer ikke lenger. Han har fibromyalgi, muskelsmertesyndrom og andre diagnoser.
Bakgrunn: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav
– Jeg lå flat
Da Rune Breivik kom hjem etter å ha montert Ikea-krakken, hadde han så vondt at han tok to tabletter med paralgin forte for å komme seg gjennom resten av dagen. Det er sterke smertestillende man må ha resept fra lege for å få. Så sluknet han på sofaen. Men smertene ga seg ikke. Han tok fire tabletter til den kvelden.
Dagen etter hadde han fri fra arbeidsavklaringen. Han hadde så vondt at han tok seks tabletter.
– Jeg lå flat. Så roet det seg senere den dagen.
FriFagbevegelse snakket med Rune Breivik flere ganger i løpet av de fire ukene han var gjennom opplegget Nav hadde bestilt.
Overlege: – På sitt verste gjør Nav folk sykere
Mer stillesittende arbeid
Mer stillesittende arbeid fulgte. En dag fikk han 70 A4-sider med ulike datoer han skulle arkivere og skrive en logg. Så fikk han en haug med sider der han skulle plukke ut alle E-er.
Han mister følelsen i hendene av dette.
«Blir tydelig veldig sliten av kontorrelatert arbeid», skrev A2G-veilederen i sluttrapporten.
Så fikk han bokser med 60 bolter, 60 muttere og 120 skiver han skulle sitte og skru sammen.
– Jeg klarte 28 før jeg måtte gi meg. Det var egentlig for sent. Jeg hadde store smerter etter det. Jeg fikk betennelse fra skulderbladene helt ned i fingertuppene av dette. Fingrene begynte å gå av seg sjøl, fordi nervene ble betente, sier Breivik.
Instruktøren hos A2G opplevde Rune «så smertepreget» at han ikke gjennomførte oppgaven, står det i sluttrapporten.
– Jeg var helt knust, særlig etter dagene med stillesittende arbeid, sier Rune.
Mye delt: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet
«Tydelig smertepreget»
Så skulle Rune, som tidligere blant annet har jobbet som vaktmester, prøve å jobbe i en vanlig bedrift, med såkalt lettere fysisk arbeid på et kjøpesenter. Han samlet inn handlevogner fra parkeringsplassen, og gikk deretter innom butikkene for å hente søppel og frakte det videre.
Han gikk sakte, står det i sluttrapporten. «Cirka 45 minutter inn i arbeidsdagen begynner han å halte», står det. «Deltaker klager ikke, men gjør det han skal», skriver veilederen.
«Nede sorteres avfallet i riktig beholder, han er nå tydelig smertepreget. Løfter forsiktig papp opp i containere. Etter 1 time og 25 minutter må ha gi seg, han har smerter i beina og skuldre.»
– Det gikk greit, sier Rune om denne dagen. Med det mener han at han jo gjorde jobben.
– Jeg brukte halvannen time til sammen, men det var egentlig halvannen time for mye.
– Jeg var helt ferdig om kvelden.
Det ble til sammen seks paralgin forte den dagen. Dagen etter tok han fire.
– Jeg har aldri tatt så mye smertestillende som etter jeg startet på arbeidsavklaring, sier Rune Breivik.
Lytt til episoden hvor Rune forteller sin historie:
Spotify Rune
– Nav vet jeg blir dårlig av det
Rune Breivik er overrasket over at han ble satt til å gjøre stillesittende arbeid.
– Nav vet at jeg blir dårlig av akkurat det, sier han. Han viser til alle legeerklæringene og til rapporten fra forrige gang Nav testet arbeidsevnen hans, for tre år siden.
Da Nav-legen gikk gjennom rapporten etterpå, uttalte hun at det var rart at han med sine plager i rygg, nakke, muskler og skjelett ble satt til stillesittende arbeid.
– Så skjer det samme her, sier Breivik.
FriFagbevegelse spør hva Nav gjorde for å hindre at Breivik ble satt til stillesittende arbeid igjen.
Nav innrømmer at de kunne gitt A2G mer informasjon på forhånd om «hvilke tiltak som tidligere har vært gjennomført og hva som fungerte og ikke fungerte».
Det svarer Nina Andersen, som leder det lokale Nav-kontoret, i en e-post til FriFagbevegelse. Andersen sier alle arbeidsoppgaver har elementer av statisk arbeid.
Forrige gang Nav testet om han kunne jobbe, måtte han gi seg etter bare tre dager fordi smertene ble for store. Da hadde han klart bare 1-2 timer om dagen.
Navs Nina Andersen sier Nav denne gangen ba A2G om å være tett på Rune Breivik for å justere arbeidsoppgavene underveis. Rune Breivik sier han opplever at A2G har gjort det.
Denne skaper debatt: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk
Nav: – Hastesak
I mars fikk Rune beskjed fra Nav-kontoret om at han skulle på avklaring, uten at de sa noe om når det skulle skje. Han var klar. Han ville bare bli ferdig med det, men han hørte ingenting fra Nav.
I september skrev FriFagbevegelse om Rune Breiviks Nav-historie og kontaktet Nav-kontoret hans. Da begynte ting å skje.
Nav-kontoret i Øygarden ringte A2G, og sa «det er en hastesak». Noen dager etter ringte en veileder fra A2G og innkalte Rune til en startsamtale.
Vanligvis er ventetiden nesten to og en halv måned, opplyser Nav.
Bergen tingrett: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder
– Har ingen «restarbeidsevne»
Konklusjonen til veilederen hos A2G er entydig: Rune Breivik skal ikke jobbe.
Han fungerer ikke i tilrettelagt arbeid med lite fysisk krevende arbeidsoppgaver.
Veilederen vurderte at det heller ikke fins hjelpemidler eller annen tilrettelegging som kan bidra til at Rune kan jobbe på en vanlig arbeidsplass.
Arbeidsutprøvingen ga Rune «ytterligere smerter i hverdagen og økt behov for hvile», avsluttet veilederen.
Nye regler: Taxisjåfør Ørnulf bruker halvparten av arbeidsdagen på å vente på turer
Nav: – Ikke kjekt å høre
– Rune Breivik forteller at han har fått store smerter under arbeidsavklaringen, særlig ved statisk arbeid, og har tatt svært mye sterke smertestillende som følge av dette. Hvordan reagerer du på det?
– Det er selvfølgelig aldri kjekt for oss å vite at en bruker får en forverring av sin helsesituasjon under gjennomføring av tiltak, svarer Nina Andersen hos Nav i en epost.
Hun viser til at loven stiller svært strenge krav for å slippe å gjennomføre arbeidsavklaring.
– Så lenge det ikke er livstruende eller lege fraråder på det sterkeste grunnet helseutfordringer at tiltak gjennomføres, er folketrygdloven klar på at det skal meget til for at en ikke skal gjennomføre tiltak. Dette har også Høyesterett fastslått, skriver Andersen.
Viktig dom: Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Dommen kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt
Rune er avventende
Rune Breivik er faktisk ikke lettet etter å ha hørt konklusjonen til A2G-veilederen. Han er avventende.
Forrige gang han var gjennom et lignende opplegg, den gangen hos Fretex for tre år siden, avsluttet Fretex-veilederen arbeidsutprøvingen etter bare tre dager fordi Rune fikk så store smerter.
Nav-legen avskrev sluttrapporten som vag, men Nav Øygarden gjorde ingenting for å følge opp.
Nina Andersen, som leder Nav Øygarden, sier i ettertid at Nav burde diskutert med Fretex om det var mulig å få til en bedre avklaring. Hvis det ikke var tilfelle, kunne vi sett på andre muligheter til å avklare arbeidsevnen hans, sier Andersen.
Ulike instanser i Nav krevde i stedet siden at Rune Breivik skulle gjennom et slikt program en gang til.
Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene
Håper å få uføretrygd
Nav avslo Rune Breiviks søknad om uføretrygd. Han anket til Trygderetten.
Mona Holmedal, som er Rune Breiviks advokat, skal sende sluttrapporten fra A2G til Trygderetten.
– Trygderetten kan sende rapporten til Nav Klageinstans og be om en tilbakemelding på dette grunnlaget. Retten gir da vanligvis en kort frist.
– Nav Klageinstans kan da omgjøre saken og innvilge Rune Breivik uføretrygd, sier advokat Holmedal til FriFagbevegelse.