JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SYSTEMETS KRAV: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende som etter jeg startet på arbeidsavklaring, sier Rune Breivik, som før har jobbet som lastebilsjåfør, vaktmester og smed. Nav avslo søknaden hans om uføretrygd, og krevde igjen en grundig test av om Breivik kan jobbe.

SYSTEMETS KRAV: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende som etter jeg startet på arbeidsavklaring, sier Rune Breivik, som før har jobbet som lastebilsjåfør, vaktmester og smed. Nav avslo søknaden hans om uføretrygd, og krevde igjen en grundig test av om Breivik kan jobbe.

Paul S. Amundsen

Nav tester om syke kan jobbe

Nav testet Runes arbeidsevne etter ti år: – Jeg har aldri tatt så mye smertestillende

«Cirka 45 minutter inn i arbeidsdagen begynner han å halte. Deltaker klager ikke, men gjør det han skal», skriver veilederen som Nav ba teste om Rune Breivik har mer i arbeidslivet å gjøre.09.11.2020
07:00
09.11.2020 10:05

yngvil@lomedia.no

Den tidligere yrkessjåføren og smeden Rune Breivik ga alt de fire ukene Nav testet om han hadde mer å gi i arbeidslivet. Han sto på selv om han visste at smertene ville komme etterpå. Han måtte gjennom det.

– Jeg gjorde bare det jeg fikk beskjed om. Jeg vil ikke gi Nav noen grunn til å klage på meg, sier Rune til FriFagbevegelse.

For 23 år siden skadet Rune seg i en arbeidsulykke. Overkroppen ble klemt mellom en lastebil og en pall med frossen laks. I årene som fulgte, ble han stadig dårligere. Ti år etter at Rune kom inn i Nav-systemet, har Nav ennå ikke bestemt seg for om de mener han har god nok helse til å jobbe for å forsørge seg.

Nav avslo søknaden hans om uføretrygd og krevde at han gikk en runde til i systemet.

Nav ga den private bedriften A2G i oppdrag å finne ut om Rune Breivik har såpass helse at han kan jobbe. Bare litt, kanskje?

Etter fire uker har A2G skrevet ferdig sluttrapporten og sendt den til Nav. Rune Breivik, som har sett seg nødt til å hyre advokat i sin kamp mot Nav, håper rapportens konklusjon vil føre til at Nav ombestemmer seg. At Nav skjønner at han er for syk til å jobbe og sier ja til å gi ham uføretrygd.

Å skru en Ikea-krakk

Den første dagen ga veilederen hos A2G ham i oppgave å skru sammen en Ikea-krakk i tre. Latterlig lett, ikke sant, å montere en krakk? Ikke for Rune Breivik. Å skru er noe av det verste han gjør, altså noe av det mest smertefulle.

– Jeg ble ferdig med krakken, men da ga jeg meg. Jeg klarte ikke mer, forteller Rune.

Han tvilte på om han ville klare å kjøre de nesten fem milene hjem, hvis han hadde fortsatt. Kjøring er også tungt for ham.

Breivik har jobbet som anleggssmed, vaktmester og lastebilsjåfør. Det er ikke det at Rune Breivik ikke gidder. Før han ble syk, jobbet han gjerne 14-timers arbeidsdager. Men han klarer ikke lenger. Han har fibromyalgi, muskelsmertesyndrom og andre diagnoser.

Bakgrunn: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

– Jeg lå flat

Da Rune Breivik kom hjem etter å ha montert Ikea-krakken, hadde han så vondt at han tok to tabletter med paralgin forte for å komme seg gjennom resten av dagen. Det er sterke smertestillende man må ha resept fra lege for å få. Så sluknet han på sofaen. Men smertene ga seg ikke. Han tok fire tabletter til den kvelden.

Dagen etter hadde han fri fra arbeidsavklaringen. Han hadde så vondt at han tok seks tabletter.

– Jeg lå flat. Så roet det seg senere den dagen.

FriFagbevegelse snakket med Rune Breivik flere ganger i løpet av de fire ukene han var gjennom opplegget Nav hadde bestilt.

Overlege: – På sitt verste gjør Nav folk sykere

Mer stillesittende arbeid

Mer stillesittende arbeid fulgte. En dag fikk han 70 A4-sider med ulike datoer han skulle arkivere og skrive en logg. Så fikk han en haug med sider der han skulle plukke ut alle E-er.

Han mister følelsen i hendene av dette.

«Blir tydelig veldig sliten av kontorrelatert arbeid», skrev A2G-veilederen i sluttrapporten.

Så fikk han bokser med 60 bolter, 60 muttere og 120 skiver han skulle sitte og skru sammen.

– Jeg klarte 28 før jeg måtte gi meg. Det var egentlig for sent. Jeg hadde store smerter etter det. Jeg fikk betennelse fra skulderbladene helt ned i fingertuppene av dette. Fingrene begynte å gå av seg sjøl, fordi nervene ble betente, sier Breivik.

Instruktøren hos A2G opplevde Rune «så smertepreget» at han ikke gjennomførte oppgaven, står det i sluttrapporten.

– Jeg var helt knust, særlig etter dagene med stillesittende arbeid, sier Rune.

Mye delt: Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet

«Tydelig smertepreget»

Så skulle Rune, som tidligere blant annet har jobbet som vaktmester, prøve å jobbe i en vanlig bedrift, med såkalt lettere fysisk arbeid på et kjøpesenter. Han samlet inn handlevogner fra parkeringsplassen, og gikk deretter innom butikkene for å hente søppel og frakte det videre.

Han gikk sakte, står det i sluttrapporten. «Cirka 45 minutter inn i arbeidsdagen begynner han å halte», står det. «Deltaker klager ikke, men gjør det han skal», skriver veilederen.

«Nede sorteres avfallet i riktig beholder, han er nå tydelig smertepreget. Løfter forsiktig papp opp i containere. Etter 1 time og 25 minutter må ha gi seg, han har smerter i beina og skuldre.»

– Det gikk greit, sier Rune om denne dagen. Med det mener han at han jo gjorde jobben.

– Jeg brukte halvannen time til sammen, men det var egentlig halvannen time for mye.

– Jeg var helt ferdig om kvelden.

Det ble til sammen seks paralgin forte den dagen. Dagen etter tok han fire.

– Jeg har aldri tatt så mye smertestillende som etter jeg startet på arbeidsavklaring, sier Rune Breivik.

Lytt til episoden hvor Rune forteller sin historie:

– Nav vet jeg blir dårlig av det

Rune Breivik er overrasket over at han ble satt til å gjøre stillesittende arbeid.

– Nav vet at jeg blir dårlig av akkurat det, sier han. Han viser til alle legeerklæringene og til rapporten fra forrige gang Nav testet arbeidsevnen hans, for tre år siden.

Da Nav-legen gikk gjennom rapporten etterpå, uttalte hun at det var rart at han med sine plager i rygg, nakke, muskler og skjelett ble satt til stillesittende arbeid.

– Så skjer det samme her, sier Breivik.

FriFagbevegelse spør hva Nav gjorde for å hindre at Breivik ble satt til stillesittende arbeid igjen.

Nav innrømmer at de kunne gitt A2G mer informasjon på forhånd om «hvilke tiltak som tidligere har vært gjennomført og hva som fungerte og ikke fungerte».

Det svarer Nina Andersen, som leder det lokale Nav-kontoret, i en e-post til FriFagbevegelse. Andersen sier alle arbeidsoppgaver har elementer av statisk arbeid.

Forrige gang Nav testet om han kunne jobbe, måtte han gi seg etter bare tre dager fordi smertene ble for store. Da hadde han klart bare 1-2 timer om dagen.

Navs Nina Andersen sier Nav denne gangen ba A2G om å være tett på Rune Breivik for å justere arbeidsoppgavene underveis. Rune Breivik sier han opplever at A2G har gjort det.

Denne skaper debatt: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Nav: – Hastesak

I mars fikk Rune beskjed fra Nav-kontoret om at han skulle på avklaring, uten at de sa noe om når det skulle skje. Han var klar. Han ville bare bli ferdig med det, men han hørte ingenting fra Nav.

I september skrev FriFagbevegelse om Rune Breiviks Nav-historie og kontaktet Nav-kontoret hans. Da begynte ting å skje.

Nav-kontoret i Øygarden ringte A2G, og sa «det er en hastesak». Noen dager etter ringte en veileder fra A2G og innkalte Rune til en startsamtale.

Vanligvis er ventetiden nesten to og en halv måned, opplyser Nav.

Bergen tingrett: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder

– Har ingen «restarbeidsevne»

Konklusjonen til veilederen hos A2G er entydig: Rune Breivik skal ikke jobbe.

Han fungerer ikke i tilrettelagt arbeid med lite fysisk krevende arbeidsoppgaver.

Veilederen vurderte at det heller ikke fins hjelpemidler eller annen tilrettelegging som kan bidra til at Rune kan jobbe på en vanlig arbeidsplass.

Arbeidsutprøvingen ga Rune «ytterligere smerter i hverdagen og økt behov for hvile», avsluttet veilederen.

Nye regler: Taxisjåfør Ørnulf bruker halvparten av arbeidsdagen på å vente på turer

Nav: – Ikke kjekt å høre

– Rune Breivik forteller at han har fått store smerter under arbeidsavklaringen, særlig ved statisk arbeid, og har tatt svært mye sterke smertestillende som følge av dette. Hvordan reagerer du på det?

– Det er selvfølgelig aldri kjekt for oss å vite at en bruker får en forverring av sin helsesituasjon under gjennomføring av tiltak, svarer Nina Andersen hos Nav i en epost.

Hun viser til at loven stiller svært strenge krav for å slippe å gjennomføre arbeidsavklaring.

Så lenge det ikke er livstruende eller lege fraråder på det sterkeste grunnet helseutfordringer at tiltak gjennomføres, er folketrygdloven klar på at det skal meget til for at en ikke skal gjennomføre tiltak. Dette har også Høyesterett fastslått, skriver Andersen.

Viktig dom: Innleide Øyvind vant i Høyesterett: Dommen kan bety mye for alle som ikke er fast ansatt

Rune er avventende

Rune Breivik er faktisk ikke lettet etter å ha hørt konklusjonen til A2G-veilederen. Han er avventende.

Forrige gang han var gjennom et lignende opplegg, den gangen hos Fretex for tre år siden, avsluttet Fretex-veilederen arbeidsutprøvingen etter bare tre dager fordi Rune fikk så store smerter.

Nav-legen avskrev sluttrapporten som vag, men Nav Øygarden gjorde ingenting for å følge opp.

Nina Andersen, som leder Nav Øygarden, sier i ettertid at Nav burde diskutert med Fretex om det var mulig å få til en bedre avklaring. Hvis det ikke var tilfelle, kunne vi sett på andre muligheter til å avklare arbeidsevnen hans, sier Andersen.

Ulike instanser i Nav krevde i stedet siden at Rune Breivik skulle gjennom et slikt program en gang til.

Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene

Håper å få uføretrygd

Nav avslo Rune Breiviks søknad om uføretrygd. Han anket til Trygderetten.

Mona Holmedal, som er Rune Breiviks advokat, skal sende sluttrapporten fra A2G til Trygderetten.

– Trygderetten kan sende rapporten til Nav Klageinstans og be om en tilbakemelding på dette grunnlaget. Retten gir da vanligvis en kort frist.

– Nav Klageinstans kan da omgjøre saken og innvilge Rune Breivik uføretrygd, sier advokat Holmedal til FriFagbevegelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.11.2020
07:00
09.11.2020 10:05Mest lest

Kommentar

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Jan-Erik Østlie

«Politikere kan ikke rømme fra sin historie»

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Håvard Sæbø

Prisene har løpt fra lønna. Nå er det kroner og øre som gjelder, ifølge Eggum

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år. – Jeg har 2000 kroner igjen å leve for

Håvard Sæbø

Klubbleder Lars Olav saksøker matgiganten Tine: – Oppfølginga gjorde meg syk

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder: På tirsdag får de svar

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

Privat

Industriarbeidar Eric Andre slit med straumrekningane: – Har aldri hatt det så trongt økonomisk

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

Tri Nguyen Dinh/Jarl Fr. Erichsen/NTB

Hundrevis av sjøfolk kan ha blitt permittert fordi regjeringen var for treige med å svare

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart


Flere saker