Flere hundre yrkesskadde rammet av konkurs
Vidar (68) brakk ryggen på jobb, men får ikke erstatning: – Her har staten sviktet, mener Ap-politiker
Dansk forsikringsselskap gikk konkurs og avdekket et hull i ordningen som skal beskytte nordmenn som skader seg på jobb. To og et halvt år senere er hullet ikke tettet.
Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.
Håvard Sæbø
aurora@lomedia.no
– En ny konkurs kan skje når som helst – og vi vil få akkurat samme situasjon som vi har i dag med Alpha-konkursen. Har ikke regjeringen da et ansvar for ikke å ha gjort noe som helst? sier LO-advokat Hilde Anghus til FriFagbevegelse.
Da danske Alpha Insurance gikk konkurs i begynnelsen av mai 2018, hadde forsikringsselskapet solgt rimelige yrkesskadeforsikringer til norske arbeidsgivere i mange år. Konkursen rammet flere hundre nordmenn som hadde skadet seg eller blitt syke på jobb, mens de var forsikret hos Alpha.
I mange tilfeller var forsikringen kjøpt direkte fra selskapets kontor i Danmark. Alpha i Danmark var ikke medlem av den norske garantiordningen, som gir de forsikrede en sikkerhet ved konkurs. Og danske garantiordninger har ikke tatt ansvar.
Dermed har de rammede nordmennene som er forsikret via det danske kontoret, havnet i en svært vanskelig situasjon. De får ikke utbetalt erstatningen de har krav på, og må fremme krav mot Alphas konkursbo.
En av dem er tidligere rørlegger Vidar Sagen (68) som brakk ryggen på jobb for 12 år siden.
I 2008 gled stigen han sto på, da han jobbet med et varmeanlegg. Vidar falt tre meter ned på betonggulvet under. I dag kan han ikke gå mer enn fem minutter før han får smerter i korsryggen og nedover låret og må sette seg ned for å hvile.
Vidar har allerede inngått avtale med det konkursrammede forsikringsselskapet. Erstatningssummen er klar: 850.000 kroner. Men fordi forsikringsselskapet gikk konkurs, har han ikke fått utbetalt en krone.
– Jeg håper fortsatt på det beste – at jeg får erstatningspengene, sa han til FriFagbevegelse forrige uke.
Ap: – Kan ikke ha et hull i en ordning som skal beskytte arbeidsfolk
Det er snart to og et halvt år siden konkursen avdekket hull i regelverket som skal gi en sikkerhet til yrkesskadde nordmenn. Mens de som er rammet, kjemper en langvarig kamp for å få pengene de har krav på, er hullet i regelverket ikke tettet.
Uholdbart, mener Lise Christoffersen, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.
– Garantiordningen er der for å sikre arbeidstakerne blant annet ved konkurs, men så er det et hull når yrkesskadeforsikringen er kjøpt direkte fra utlandet, ikke via en norsk filial. Vi kan ikke ha et hull i en ordning som er der for å beskytte arbeidsfolk. Når vi oppdager at det er et hull der, må det tettes. Ellers kan det samme skje igjen, sier hun til FriFagbevegelse.
Christoffersen har fulgt saken tett. Hun stilte i januar et skriftlig spørsmål om saken, som Siv Jensen (FrP), da på vei ut av regjering, svarte på. Siden har ikke regjeringen foretatt seg noe i Alpha-saken overfor Stortinget, ifølge Ap-politikeren.
Hun mener regjeringen bør rydde opp snarest, og sørge for at de rammede får erstatningen de har krav på.
(Saken fortsetter under bildet)
– Vi kan ikke ha et hull i en ordning som er der for å beskytte arbeidsfolk. Når vi oppdager at det er et hull der, må det tettes. Ellers kan det samme skje igjen, sier Ap-politiker Lise Christoffersen.
Jan-Erik Østlie
– Vi må ha anstendighet til å si at «her har staten sviktet», fordi myndighetene ikke har stilt spørsmål ved at arbeidstakere har vært forsikret på en måte som gjør at de ikke er dekket av garantiordningen. Staten bør ta ansvar for kravene, så ikke den enkelte yrkesskadde blir skadelidende og selv må kjøre rettssak mot et konkursbo vi ikke engang vet hvor mye verdier det er i, sier hun og fortsetter:
– Vi mener at staten må gå inn og overta kravene deres, så kan det danske forsikringsselskapet få bryne seg på den norske staten i en rettsprosess som samler alle de individuelle kravene.
Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger
Fremmet lovforslag i 2018 som ble nedstemt
I november samme år som Alpha gikk konkurs, fremmet Arbeiderpartiet et representantforslag om forbedringer i regelverket for yrkesskadeerstatning. Deler av forslaget gikk direkte på Alpha-konkursen (se faktaboks). På disse punktene fikk partiet støtte fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget ble i mars 2019 stemt ned i Stortinget.
– Det er en lovpålagt rett å være beskyttet når yrkesskade skjer. Yrkesskadde skal ikke lide under at arbeidsgiver har kjøpt en billigere yrkesskadeforsikring fra utlandet, som gjør at de ved en konkurs ikke er dekket av den norske garantiordningen, sier Ap-politikeren.
En av dem er yrkesskadde Øystein Hole (42). Han knuste knærne og skulderen etter et stygt fall i 2007, da han jobbet som stillasmontør. Høyesterett avgjør i disse dager om han kan føre saken sin mot Alphas konkursbo for norsk rett, eller om det må skje i Danmark. Høyesteretts avgjørelse, som kommer i løpet av de nærmeste ukene, vil bli svært viktig også for andre nordmenn i samme situasjon.
– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon og et problem. Jeg falt ned og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret, uttalte 42-åringen nylig til FriFagbevegelse.
Les hele Øysteins historie her
Fått med deg dette? 350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år
Mener utenlandske forsikringsselskaper må være med i garantiordningen
LO-advokat Hilde Anghus mener også regjeringen bør gripe inn og dekke kravene for alle nordmenn som er rammet av Alpha Insurance-konkursen.
– Da slipper de som er skadet å vente i årevis på en erstatning som blant annet skal dekke inntektstapet, som følge av yrkesskaden. Nå får de berørte arbeidstakerne bare brøkdeler av tapet som i utgangspunktet skal være sikret i loven, sier hun.
(Saken fortsetter under bildet)
– Når det gjelder arbeid med å få endret lovverket, slik at dette ikke skal skje igjen, så kan ikke dette vente, sier LO-advokat Hilde Anghus.
Leif Martin Kirknes
Som regel er det for lite verdier igjen i et konkursbo til å dekke alle kreditorenes krav fullt ut. Resultatet blir som oftest at krav mot konkursboet dekkes bare delvis og noen ganger nesten ikke i det hele tatt.
– Dette er ikke en privatrettslig tvist – men krav som skulle være dekket av en obligatorisk lovgivning.
Samtidig bør hullene i lovgivningen tettes så fort som mulig, understreker LO-advokaten.
Hun forklarer at LO, NHO og Virke hele tiden har vært enige i at det må gjøres noe akutt med situasjonen, og har foreslått at utenlandske forsikringsselskaper må være tilsluttet den norske garantiordningen for å kunne selge yrkesskadeforsikringer i Norge.
– Ja, det kan være utfordrende å finne ut hvordan man skal gjøre det med et obligatorisk medlemskap – eller hvordan man skal gjøre de nødvendige endringene i lovverket. Men man har jo en ordning på plass dersom arbeidsgiveren ikke har tegnet yrkesskadeforsikring (se faktaboks) – og det må således snarest utredes hvordan man kan tette dette hullet ved konkurs. Det er slett ikke umulig – danskene har et slikt obligatorisk medlemskap på plass, og har også sikret de yrkesskadde ved konkurs, sier hun.
Denne skaper debatt: Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav
Norsk garantiordning møter dansk garantifond i retten
Arbeidsgiverne til yrkesskadde Øystein Hole og Vidar Sagen, hadde kjøpt yrkesskadeforsikring direkte fra Alphas kontorer i Danmark, som ikke var medlem av den norske garantiordningen.
Men Alpha Insurance hadde også en norsk filial, som var medlem av den norske garantiordning for skadeforsikring.
Er forsikring kjøpt via det norske kontoret, vil yrkesskadde ha krav på dekning fra den norske garantiordningen dersom konkursboet ikke har dekning. Den norske garantiordningen har også begynt å forskuttere utbetaling, slik at de rammede ikke behøver å vente på avslutning av konkursboet.
Samtidig har garantiordningen for skadeforsikring i Norge gått til sak mot Garantifonden for skadeforsikringsselskaber i Danmark, fordi den norske garantiordningen mener Garantifonden er ansvarlig for norske skadelidte. Finanstilsynet bekreftet overfor FriFagbevegelse at saken skal behandles i dansk rett i januar 2021.
Saken gjelder mulig dekning for sikrede som er dekket under forsikringsavtaler inngått via Alphas kontor (filial) i Norge, ikke avtaler tegnet direkte i det danske foretaket, opplyser Finanstilsynet.
LO: Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven
Departementet: Avventer den danske domstolens konklusjon
FriFagbevegelse har lagt fram kritikken fra Christoffersen og Anghus for Finansdepartementet, og stilt flere spørsmål om oppfølging av Alpha-konkursen, både når det gjelder å tette hullet og sørge for at de rammede får penger de har krav på.
I sitt svar viser departementet til det skriftlige svaret Siv Jensen ga til Stortinget i januar.
– Det er ingen vesentlige endringer i denne saken siden januar. Den pågående rettsprosessen i Danmark kan også bidra til å avklare den danske garantiordningens ansvar, så vi avventer den danske domstolens konklusjon, skriver Helene Megaard, senior kommunikasjonsrådgiver, i en epost til FriFagbevegelse.
Hun forklarer at Finansdepartementets forståelse er at søksmålet i Danmark er basert på et premiss om at den danske garantiordningen i utgangspunktet er ansvarlig for nordmenn med yrkesskadeforsikring hos Alpha Insurance.
– Den danske domstolens vurderinger vil derfor også kunne belyse rettstilstanden for personer i Norge, som har krav som ikke er omfattet av den norske garantiordningen.
– Samtidig minner vi om at norske bedrifter og foretak som tegner yrkesskadeforsikring hos norske leverandører eller utenlandske aktører med filialer i Norge, er dekket av den norske garantiordningen og er dermed sikret om forsikringsselskapet går konkurs, fortsetter hun.
Nav-sjefen: Ber langtidspermitterte vurdere nytt yrkesvalg
– Ansvarsfraskrivelse
LO-advokat Hilde Anghus kaller det en ansvarsfraskrivelse fra norske myndigheters side, når de velger å vente på utfallet i den danske rettsprosessen. Hun viser til at dommen er forventet først i mars, og dersom den så blir anket, kan det bli en mer langvarig prosess.
– Når det gjelder arbeid med å få endret lovverket, slik at dette ikke skal skje igjen, så kan ikke dette vente. De fleste land har ingen garantiordning, og danskene har også endret lovverket for Garantifonden, sier hun til FriFagbevegelse.
Yrkesskadeforsikring:
Yrkesskadeforsikringen sikrer deg hvis du får en skade eller sykdom som skjer i jobbsammenheng. Den skal dekke inntektstap og påførte utgifter.
Alle arbeidsgivere er pålagt av loven til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte.
Yrkesskade-forsikringsforeningen (YFF)
Dersom arbeidsgiver likevel ikke har tegnet yrkesskadeforsikring for deg, kommer Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) inn og sikrer deg. Deres formål er å dekke uforsikrede arbeidstakere som skulle vært dekket av den lovpliktige forsikringen.
Alle forsikringsselskaper som tilbyr yrkesskadeforsikring i Norge, plikter i henhold til § 4 i lov om yrkesskadeforsikring å være medlem av YFF. Det gjelder også forsikringsselskaper som har hovedkontor i en annen stat innenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, uavhengig av om det skjer ved etablering av filial eller etter bestemmelsene om grenseoverskridende virksomhet.
Kilde: YFF
Garantiordningen for skadeforsikring
Garantiordningen er den norske stats garanti for at du er forsikret dersom selskapet du er forsikret gjennom, går konkurs.
Norske selskaper og selskaper fra EØS-området med filial i Norge er medlem av Garantiordningen for skadeforsikring.
Utenlandske selskaper uten filial i Norge, som driver såkalt grenseoverskridende virksomhet, er ikke medlem. Kunder i disse selskapene er dermed ikke dekket av den norske garantiordningen. Er du kunde i et slikt selskap, bør du kontakte selskapet eller forsikringsformidleren din. De kan fortelle deg om det er en garantiordning i selskapets hjemland, og om du er dekket der.
Kilde: Finanstilsynet
Dette foreslo Arbeiderpartiet i november 2018:
Her er forslagene som ble fremmet knyttet til Alpha-konkursen, som en del av et større lovforslag om yrkesskadeerstatning:
1. Stortinget ber regjeringen bidra til at yrkesskadde som er rammet av konkursen i det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance, så raskt som mulig får innfridd sine lovmessige rettigheter.
2. Stortinget ber regjeringen snarest fremme lovforslag som sikrer like krav til utenlandske og norske selskaper som tilbyr yrkesskadeforsikring til norske arbeidstakere.
3. Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag som sikrer at stevning i saker om yrkeserstatning alltid kan tas ut for norsk domstol.
4. Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag som sikrer at rettshjelpsforsikring alltid utløses i saker som gjelder erverv, herunder yrkesskader.
5. Stortinget ber regjeringen snarest gjennomgå alle yrkesskadeforsikringer for å se om manglende garantiordning og norsk tilsyn gjelder flere enn de forsikrede i Alpha Insurance, og sørge for at alle gjeldende yrkesskadeforsikringer bringes i samsvar med nye og strengere lovbestemmelser for yrkesskadeforsikringer som tegnes i utlandet.
Flere saker
Yrkesskadeforsikring:
Yrkesskadeforsikringen sikrer deg hvis du får en skade eller sykdom som skjer i jobbsammenheng. Den skal dekke inntektstap og påførte utgifter.
Alle arbeidsgivere er pålagt av loven til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte.
Yrkesskade-forsikringsforeningen (YFF)
Dersom arbeidsgiver likevel ikke har tegnet yrkesskadeforsikring for deg, kommer Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) inn og sikrer deg. Deres formål er å dekke uforsikrede arbeidstakere som skulle vært dekket av den lovpliktige forsikringen.
Alle forsikringsselskaper som tilbyr yrkesskadeforsikring i Norge, plikter i henhold til § 4 i lov om yrkesskadeforsikring å være medlem av YFF. Det gjelder også forsikringsselskaper som har hovedkontor i en annen stat innenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, uavhengig av om det skjer ved etablering av filial eller etter bestemmelsene om grenseoverskridende virksomhet.
Kilde: YFF
Garantiordningen for skadeforsikring
Garantiordningen er den norske stats garanti for at du er forsikret dersom selskapet du er forsikret gjennom, går konkurs.
Norske selskaper og selskaper fra EØS-området med filial i Norge er medlem av Garantiordningen for skadeforsikring.
Utenlandske selskaper uten filial i Norge, som driver såkalt grenseoverskridende virksomhet, er ikke medlem. Kunder i disse selskapene er dermed ikke dekket av den norske garantiordningen. Er du kunde i et slikt selskap, bør du kontakte selskapet eller forsikringsformidleren din. De kan fortelle deg om det er en garantiordning i selskapets hjemland, og om du er dekket der.
Kilde: Finanstilsynet
Dette foreslo Arbeiderpartiet i november 2018:
Her er forslagene som ble fremmet knyttet til Alpha-konkursen, som en del av et større lovforslag om yrkesskadeerstatning:
1. Stortinget ber regjeringen bidra til at yrkesskadde som er rammet av konkursen i det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance, så raskt som mulig får innfridd sine lovmessige rettigheter.
2. Stortinget ber regjeringen snarest fremme lovforslag som sikrer like krav til utenlandske og norske selskaper som tilbyr yrkesskadeforsikring til norske arbeidstakere.
3. Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag som sikrer at stevning i saker om yrkeserstatning alltid kan tas ut for norsk domstol.
4. Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag som sikrer at rettshjelpsforsikring alltid utløses i saker som gjelder erverv, herunder yrkesskader.
5. Stortinget ber regjeringen snarest gjennomgå alle yrkesskadeforsikringer for å se om manglende garantiordning og norsk tilsyn gjelder flere enn de forsikrede i Alpha Insurance, og sørge for at alle gjeldende yrkesskadeforsikringer bringes i samsvar med nye og strengere lovbestemmelser for yrkesskadeforsikringer som tegnes i utlandet.