Yrkesskadeforsikring:
Øystein får ikke erstatning etter å ha blitt kvestet på jobb. Nå kan Høyesterett avgjøre skjebnen til flere hundre yrkesskadde
Høyesterett skal avgjøre om Øystein Hole kan gå til sak mot konkursrammet dansk forsikringsselskap i norsk rett. Taper han, kan det bety at flere hundre yrkesskadde nordmenn ikke får erstatningspenger de har krav på.
Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.
Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)
aurora@lomedia.no
Det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance gikk konkurs i mai 2018. Det rammet flere hundre nordmenn som hadde blitt syke eller skadet seg på jobb, fordi deres arbeidsgiver hadde tegnet yrkesskadeforsikring i selskapet.
Må fremme søksmål
En av dem er Øystein Hole (42). Han jobbet som stillasmontør i Bergen da han i oktober 2007 falt ned fra stillaset han jobbet på ved en tunnel. Han falt mellom fem og ni meter ned i en steinrøys. Knærne og den ene skulderen ble knust.
Det er i dag 13 år siden ulykken. Det tok lang tid å finne ut av skadeomfanget og grad av arbeidsførhet før han søkte om forsikringspenger. Før saken var avklart, gikk forsikringsselskapet konkurs.
Hadde forsikringsselskapet vært norsk, ville den norske garantiordningen for skadeforsikring trådt inn og dekket ham.
Men fordi forsikringen er kjøpt i EØS-landet Danmark, og ikke via et kontor (filial) i Norge, gjelder ikke den norske garantiordningen. Han har heller ikke fått dekning gjennom danske garantiordninger.
Dermed må Hole fremme søksmål mot konkursboet til Alpha Insurance for å få penger han har krav på.
Kan gå glipp av erstatning
Denne uken skal Høyesterett avgjøre om søksmålet kan skje i norsk rett, eller om det må skje i Danmark. Det gjør retten ved å ta stilling til om norske domstoler har domsmyndighet i sak mot det danske konkursboet.
Avgjørelsen i Høyesterett blir ikke bare viktig for Hole, men også de andre som er rammet av Alpha-konkursen, forklarer LO-advokat Hilde Anghus.
– Dersom den ender med at skadelidte må ta ut stevning i Danmark, betyr det at de yrkesskadde i realiteten står uten mulighet til å få et krav på erstatning prøvd for retten, sier hun til FriFagbevegelse.
Mye lest: Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger
Dårligere stilt i Danmark
LO-advokaten forklarer at de rammede ved å fremme et krav til konkursboet, uansett ikke vil få alle pengene de har krav på.
Det skyldes at utgangspunktet ved konkurs er at alle verdier fordeles mellom dem som har et krav (kreditorene). Et slikt krav mot konkursboet kalles dividendekrav.
Som regel er det for lite verdier igjen til å dekke alle kreditorenes krav fullt ut. Resultatet blir som oftest at dividendekrav dekkes bare delvis og noen ganger nesten ikke i det hele tatt.
Om saken må føres for retten i Danmark, er de rammede dårligere stilt på flere måter, ifølge advokaten.
– Selve kravet på erstatning – hvorvidt det foreligger årsakssammenheng og tapets størrelse – vil kunne avslås uten at skadelidte i realiteten vil ha mulighet for å få dette prøvd for domstolene, sier Anghus.
Aktuelt: Nav-sjefen ber langtidspermitterte vurdere nytt yrkesvalg
Skyhøye kostnader
De som er rammet vil ikke være sikret å få utgiftene til advokat dekket, og omkostningene vil være skyhøye dersom saken skal gå for retten i Danmark, ifølge LO-advokaten.
Hun forklarer at norsk rett og norske spesialister, både advokater og legespesialister, i så fall må reise til Danmark for å prosedere en sak for danske domstoler etter dansk prosesslovgivning.
– Det sier seg selv at om du har mistet inntekten din som følge av en skade på jobben, vil du ikke kunne ta en slik risiko, sier Anghus.
Dermed vil tilnærmet ingen ha mulighet til å få prøvd saken sin i Danmark, noe som i realiteten kan bety at rettmessige krav kan bli avslått av dem som behandler sakene på vegne av konkursboet, konkluderer advokaten.
– Saken for Høyesterett har veldig stor betydning for dem som er rammet av konkursen, sier hun.
Fått med deg denne? Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav
Kortvarig glede for Øystein
Fordi dette er så viktig for de rammede, fremmet LO først i Bergen tingrett et ønske om å føre søksmål mot Alphas konkursbo i Norge, men tingretten avviste dette.
LO anket til lagmannsretten og fikk i desember i fjor medhold i at de kan føre saken for norsk rett. Alpha Insurance anket dommen, fordi de vil at saken skal føres i Danmark. Høyesterett godtok anken i mars, og behandlingen starter tirsdag.
– Vi vant i lagmannsretten, det var en god følelse, men gleden var kortvarig fordi forsikringsselskapet anket saken videre til Høyesterett, sier Øystein Hole til FriFagbevegelse.
42-åringen synes det er surrealistisk at hans sak skal behandles av Høyesterett.
– Sånn som jeg ser det, er vi langt forbi at jeg har falt ned og skadet meg på jobb. Jeg er bare en markør i en større prosess. Men vinner jeg i Høyesterett, betyr det at jeg får ført saken min for retten. Det er det jeg vil etter alle disse årene, at det kan bli en rettferdighet på et vis.
Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere
Har betalt en høy pris
Han forteller at han har jobbet mye med å legge denne saken til side.
– Jeg prøver ikke å tenke så mye på det. Det hadde vært godt å få punktum finale.
– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon og et problem. Jeg falt ned og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret.
Siden ulykken har Øystein vært på arbeidsavklaringspenger, i jobbtiltak og blitt utredet av leger og Nav. I dag prøver han seg litt som lastebilsjåfør, men forteller at det er tøft, fordi han må unngå smertestillende for å kunne kjøre.
– Jeg burde få det jeg har krav på. Prisen jeg har betalt, har vært høy med store skader og plager. Det er mye jeg har måttet legge bak meg, mye jeg har måttet omstille meg på, sier Øystein.
Les hele Øysteins historie: Fra topplønn til sosialstønad etter yrkesskade – får ikke erstatning
Forlik om erstatning
Så langt har det kommet rundt 400 krav mot konkursboet til Alpha Insurance fra yrkesskadde nordmenn, ifølge LO-advokat Hilde Anghus. Hun forteller at det vil komme flere med tiden, blant annet fordi det tar tid før yrkessykdommer blir konstatert, forklarer hun.
Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.
Håvard Sæbø
Vidar Sagen (68), som brakk ryggen på jobb for 12 år siden, er en av dem som har fremmet krav mot konkursboet.
I 2008 gled stigen han sto på, da han jobbet med et varmeanlegg. Vidar falt tre meter ned på betonggulvet under. Han landet rett på rumpa. Bildene viste brudd i ryggen.
Etter et halvt års fravær, forsøkte han i flere år å beholde jobben. Men i 2013 måtte han kaste inn håndkleet. Etter en periode med arbeidsavklaringspenger (AAP), fikk han i 2017 innvilget uføretrygd av Nav i perioden før han kunne pensjonere seg.
Nav var ikke i tvil om årsakssammenhengen mellom ulykken og arbeidsuførheten. Det var derimot ikke like svart-hvitt for Alpha Insurance. Men etter at Fellesforbundet og LO-advokatene kom på banen, aksepterte Alpha i 2018 et forlik om erstatningsutbetaling på 850.000 kroner.
Mye lest: Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten
Har ikke fått en krone
Så ble forsikringsselskapet slått konkurs. Og Vidar har så langt ikke mottatt en krone av erstatningssummen.
I dag er den tidligere rørleggeren spent på hva som blir utfallet når Høyesterett skal ta stilling til saken.
– Det beste for vår del er at saken kommer opp i Norge. Da står vi sterkere, sier han til FriFagbevegelse.
Vidar kjenner hver dag på følgene av den skjebnesvangre dagen i 2008. Han kan ikke gå mer enn fem minutter før han får smerter i korsryggen og nedover låret og må sette seg ned for å hvile.
Bergen tingrett: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder
Dyttet ut i ytterste rekke
Han forteller at han i hverdagen forsøker å gruble minst mulig på situasjonen han har havnet i.
– Jeg har jo blitt dyttet ut i ytterste rekke, men jeg kan ikke gå rundt og gnage på det.
– Jeg lever og har det godt. Smertene i ryggen er jo der, men det får bli som det blir. Jeg tenker minst mulig på denne saken. Det får komme det som kommer.
Selv om han allerede har ventet lenge, har han ikke gitt opp håpet om en dag å få erstatningen han har krav på.
– Jeg er jo tilkjent en sum, og penger kommer alltid godt med. Jeg skulle gjerne betalt ned på lånet, det fikk jeg ikke gjort.
– Jeg håper fortsatt på det beste – at jeg får erstatningspengene, sier han til FriFagbevegelse.
FriFagbevegelse har bedt Alpha Insurance om å kommentere saken.
– Gitt at saken fremdeles verserer for domstolene, ønsker vi ikke å kommentere ytterligere på dette tidspunktet, svarer advokat Mathias Juul Holter, på vegne av selskapet, i en epost.
Høyesterett skal behandle ankesaken tirsdag 20. og onsdag 21. oktober.
Høyesteretts svar på spørsmålet om Hole kan saksøke konkursboet i Norge – vil være klart i løpet av oktober/november, skriver LO-advokatene.