Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.
Paul S. Amundsen
Uføretrygd:
Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav
Både Runes lege, fysioterapeut og tidligere arbeidsgivere mener Rune er for syk til å jobbe. Det mener ikke Nav. Hva skal til for å ta opp kampen for å bli trodd?
ida.bing@lomedia.no
Avslagene fra Nav knakk økonomien hans. – Uføresøknaden er et skrik om hjelp, sier Rune Breivik (51) til FriFagbevegelse, som har møtt alenepappaen fra Bergen.
Nå ønsker Rune at Nav skal tro på han, og han ønsker å få innvilget uføretrygd så han har noe å leve av. I den nyeste episoden av podkasten Rørsla forteller Rune om sin kamp mot Nav.
Lytt til episoden her:
Det var for 23 år siden at Rune skadet seg i en arbeidsulykke. Høyre arm, skulder og deler av brystet ble klemt mellom en lastebil og en pall med frossen laks. Pallen veide 800 kilo.
I årene som fulgte, ble Rune stadig sykere. Smertene han hadde i overkroppen var voldsomme.
Til tross for flere forsøk holdt ikke Rune ut arbeidshverdagen. Rapporter fra Runes fastlege, fysioterapeut og flere tidligere arbeidsgivere, viser at Rune var for syk til å fungere i ordinært arbeid.
Men Nav holder fast ved at Rune må kartlegges for å finne siste rest av arbeidsevnen hans.
Nav ser at saken kunne vært løst bedre
– Prosessen med å avklare arbeidsevnen kan være krevende og pågå over tid. Runes tilfelle er en sak som har pågått i mange år, og som vi i ettertid ser at kunne vært løst bedre gjennom tettere oppfølging og mer aktiv, målrettet og tilpasset utprøving av arbeidsevnen.
Det sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland, til FriFagbevegelse. Hun utdyper:
– Vi forstår at manglende avklaring og tidsbruken i denne saken har vært en krevende prosess for ham. Dette beklager vi.
– Prosessen med å avklare arbeidsevnen kan være krevende og pågå over tid. For å få til gode avklaringsløp kreves godt samarbeid med andre aktører, særlig helsevesenet. Dette er noe vi jobber mye med, legger Bogsnes til.
Bognes forklarer at utgangspunktet er at mange med god tilrettelegging kan fungere godt i arbeidslivet, til tross for helseutfordringer.
– Samtidig skal vi også ivareta de som ikke er friske nok, og som kan ha krav på helserelaterte ytelser fra Nav. Det er leit å høre at folk har hatt dårlige opplevelser.
Bergen tingrett: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder
Nye vurderinger
I et skriftlig svar til FriFagbevegelse vedgår Nav at det ikke er tvil om at Rune har sammensatte helseplager som også påvirker hans muligheter til å jobbe, men at de har vurdert at ytterligere tiltak er nødvendig for å et bedre grunnlag slik at Runes inntektsevne kan vurderes igjen.
– Dette begrunner vi med at Rune i den senere tid kun har forsøkt ett tiltak, der arbeidsoppgavene var begrenset og utprøvingen ble avsluttet etter kort tid. Siste dokumenterte arbeidsforhold ble avsluttet i 2011, og vi kan ikke se at Nav er blitt informert om at han har prøvd seg i jobb etter 2011.
Saken til Rune er nå sendt til Trygderetten, som skal avgjøre Runes søknad om uføretrygd.
Tidligere har Rune mistet arbeidsavklaringspenger, AAP, to ganger. Bogsnes påpeker at regelverket kan gi rom for tolkning, som igjen fører til at noen får avslaget sitt endret:
– I denne saken har Navs klageinstans ved to anledninger omgjort vedtak om stans av Runes arbeidsavklaringspenger. Vi skjønner at hendelser som dette kan svekke tilliten til oss. Men jussen gir ikke alltid klare svar, og det kan for en konkret sak være rom for ulik tolkning av regelverket.
Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere
Nav-direktøren understreker likevel at de to oppholdene i AAP-utbetalingene kom av at han ikke oppfylte ett av kravene for å beholde utbetalingen:
– Vi vet at Rune har hatt uforholdsmessige store omsorgsoppgaver i hjemmet. For å motta AAP utover maksimal periode, så er et av kravene at sykdom må være hovedårsaken til at arbeidsevnen ikke er avklart mot arbeid eller uføretrygd. Dette utelukker ikke at man har omsorgsoppgaver, men hovedårsaken til manglende avklaring må skyldes sykdom.
Runes advokat, Mona Holmedal mener «saken hans er urimelig, fordi Nav blander inn barna hans».
– Saken handler ikke om omsorgsoppgavene for barna, men om at Rune Breivik er syk, sier advokat Mona Holmedal.
Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Jeg har kommet i den alderen der man ikke er til noen nytte mer. Alternativet å bli sosialklient eller minstepensjonist
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB