JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs medlemsdebatt:

Slik svarer partiene om fagbevegelsens viktigste saker

LO har stilt partiene 54 spørsmål før valget. Se hva de svarer her.
GODT GRUNNLAG: Ingen av våre medlemmer skal stå på valgdagen og være i tvil om hva politikerne mener om de sakene som betyr aller mest for oss, påpeker LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

GODT GRUNNLAG: Ingen av våre medlemmer skal stå på valgdagen og være i tvil om hva politikerne mener om de sakene som betyr aller mest for oss, påpeker LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Det siste året har nesten 150.000 medlemmer i LO sagt sin mening om hvordan Norge kan redusere forskjellene mellom folk.

Det medlemmene krever, ved siden av LOs handlingsprogram og vedtak fattet i LOs demokratiske organer, var også utgangspunktet for de 54 spørsmålene som partiene fikk. Samtlige med unntak av Frp avga svar.

– Vi har krevd klare svar, og folk skal vite hva de stemmer på. Det er mange saker å ta tak i, men å få folk tilbake i fulle, faste og trygge jobber er nummer én på dagsordenen for alle våre medlemmer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Fikk du med deg denne? Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst

Sykelønn og AFP bekymrer

I brosjyren som LO skal legge ut på sine hjemmesider og sende ut til lokallag og tillitsvalgte over hele landet, gis det et grundig innblikk i hva de ulike partiene mener.

Skal vi ha mer fellesskap og en mer rettferdig fordeling av godene? Eller skal nye skattekutt til de aller rikeste skape økende forskjeller? Og hva med arbeidslivet?

Partiene svarer på alt fra sykelønnsordning, fagforeningsfradrag og heltid til midlertidige ansettelser, AFP og velferdstjenester i offentlig regi.

Etter å ha tatt svarene fra samtlige partier i nærmere øyesyn, er det først og fremst sykelønnsordningen og avtalefestet pensjon i privat sektor (AFP) som bekymrer LO-lederen.

Høyre støtter nemlig ikke LOs krav om at staten øker sitt bidrag ved innføring av en ny, mer rettferdig og forutsigbar AFP-ordning.

– Mens dagens regjering ikke ønsker å bidra mer til AFP-ordningen, vil Venstre avskaffe hele ordningen, sier LO-lederen, og legger til at det er viktig å få på plass en ny og rettferdig AFP.

– Medlemmer som har slitt seg gjennom et langt arbeidsliv, skal få muligheten til å gå av med en verdig pensjon. De skal ikke avspises med smuler, påpeker hun.

Alle svarene: Her kan du lese alt om hva partiene svarer på LOs spørsmål

Tommel opp ikke nok

Det er ikke tilstrekkelig for Følsvik og LO at Høyre stiller seg bak kravet om å videreføre dagens sykelønnsordning med full lønn fra dag én av sykeperioden for alle arbeidstakere – uavhengig av stillingsstørrelse.

– Folk skal vite at dagens høyreregjering ikke vil gi garantier om sykelønnsordningen, sier Følsvik.

– Jeg registrerer Høyres svar, men samtidig har representanter fra partiet tatt til orde for å endre ordningen. Statsminister Erna Solberg kan heller ikke garantere at sykelønn ikke blir en del av forhandlingene hvis de borgerlige vinner valget og skal danne en ny regjering, sier Følsvik.

Det kommer ikke som noen overraskelse at de borgerlige partiene Høyre, KrF og Venstre i flere andre saker vender tommelen ned til LOs krav.

Verken nei til midlertidige ansettelser, nei til salg av Norge, velferdstjenester i offentlig regi, norgesmodellen for et seriøst arbeidsliv, styrking av retten til heltid, begrensninger i innleie eller en dobling av fagforeningsfradraget får LO høyresidas støtte.

– Dette er klassiske skillelinjer mellom venstre- og høyresida i norsk politikk, understreker LO-lederen.

Tydelige forskjeller: LO-leder Peggy Hessen Følsvik: – Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken

Åtte av ti vil ha regjeringsskifte

Det er blitt en tradisjon at partiene får spørsmål om LOs viktigste saker før valget. Bakgrunnen er at LO ønsker å sette søkelyset på viktige spørsmål om arbeidslivspolitikk.

Åtte av ti LO-medlemmer ønsker et regjeringsskifte, og kongressvedtaket sier at LO skal jobbe for en rødgrønn regjering ledet av Arbeiderpartiet.

– Disse svarene tydeliggjør hva partiene mener om arbeidslivet og drar i gang diskusjonen på arbeidsplassene. Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb. Vårt mål er at en ny regjering kan gjenreise Norge etter pandemien og ikke lempe regningen over på arbeidsfolk, sier Følsvik.

Aldri har oppslutningen i en medlemsdebatt i LO vært større enn i år. Det gleder også LO-leder Peggy Hessen Følsvik. I mai ble det nemlig kjent at 147.924 hadde svart på hva som er de viktigste sakene for LO under det kommende stortingsvalget til høsten. Denne debatten har vært en viktig del av oppkjøringen til alle valgene siden 2005.

Den rekordhøye oppslutningen, fra 98.775 svar i 2017 til snaut 148.000 i 2021, ga en klar føring om hva som er medlemmenes viktigste saker. Ulikhet og økte forskjeller skiller seg ut og vekker et sterkt engasjement.

LO-medlemmenes viktigste saker

Her er ti på topp-lista (antallet svar i parentes):

• Faste jobber (91.221)

• Økt skatt til de som har mest fra før (57.459)

• Gratis tannhelse (42.799)

• Sterkere innsats mot sosial dumping (32.489)

• Økt pensjon til de som har minst (30.528)

• Styrke det offentlige helsevesenet (27.319)

• Bedre økonomi for barnefamiliene (24.832)

• Et organisert arbeidsliv (24.596)

• Bedre kommuneøkonomi (18.796)

• Nei til økte egenandeler i helsevesenet (17.444)

Warning
Annonse
Annonse