JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sysselsettingsutvalget foreslår ny sykelønnsordning:

Høyre vil endre sykelønna: – Uklokt og vanvittig, svarer Ap og Sp

Per Olaf Lundteigen og Rigmor Aasrud er samstemt i en ting: La sykelønnsordningen ligge. Heidi Nordby Lunde mener det er behov for små endringer.

Arbeiderpartiet, Jan-Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Sysselsettingsutvalget, ledet av Steinar Holden, foreslår en ny sykelønnsordning hvor bedriftene betaler 10 prosent av regningen etter tre måneder. Det skal ikke innføres karensdager.

Sykelønn skal gjelde fra dag én. Arbeidsgiver skal betale for de første 12 dagene.

I dagens system er arbeidsgiverperioden på 16 dager. Det nye forslaget går ut på at arbeidsgiver etter tre måneder skal ta 10 prosent av kostnaden.

Les mer: Stopper kutt i sykelønna: LO og fagbevegelsen fikk avverget forslag om 80 prosent sykelønn

– Interessant forslag

Høyres arbeidspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde synes det er et interessant forslag.

– Jeg deler oppfatningen i forhold til karensdager. Å innføre det kan øke korttidsfraværet. Det skjedde i alle fall i Sverige. Hvis du trekkes i lønn kan du være hjemme en dag med litt bedre samvittighet. Da er det også lettere å være hjemme, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Hun mener det er behov for endringer i sykelønnsordningen, men at disse ikke trenger å være omfattende. Delrapportens forslag kan være en løsning.

Les også: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko». Her forklarer hun hvorfor Høyre likevel støtter forslaget

– Ved å la bedriftene betale til 12 i stedet for 16 dager og at de kan komme inn igjen ved langtidssykmeldinger, kan gjøre at arbeidsgiver vil forsøke å tilrettelegge mer og ta ansvar for at folk kan komme tilbake i jobb, sier hun.

Sps arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, advarer mot å røre sykelønnsordningen.

– Det er vanvittig bare å ta opp dette temaet nå. Nå må vi ha full fokus på full sysselsetting og kampen mot ledighet. Og på et trygt sikkerhetsnett for alle som sliter i forbindelse med pandemien, sier Lundteigen til FriFagbevegelse.

Kronikk: «Tror du at sykmelding fra lege sikrer deg sykepenger og rett til å være borte fra jobben til du blir frisk? Eller at sykmeldte har vern mot oppsigelse? Det var før, det», skriver Ebba Wergeland

Nei til sykelønnsendring

Aps arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener sysselsettingsutvalget har mange interessante saker det er verdt å se på. Men også hun reagerer på forslaget om sykelønnsordningen.

– Det er uklokt å skape uro rundt ordningen. Vi har en IA-avtale som partene står bak og det må i så fall være enighet blant partene om det skal gjøres endringer, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Hun registrerer at utvalget er tydelige på at regjeringen ikke satser nok på tiltaksplasser for å få folk i arbeid. Og at utvalget er veldig tydelig i forhold til kontantstøtten. Utvalget peker på at redusert tilgang på kontantstøtte vil kunne bidra til økt sysselsetting for kvinner, og trolig også økt arbeidstid for en del kvinner som nå jobber deltid. Et samla utvalg mener at kontantstøtte bare bør kunne gis for barn der foreldre har søkt, men fått avslag på barnehageplass.

– At det er viktig å satse på heltid er helt riktig, mener Aasrud, og viser blant annet til at behovet for arbeidskraft i helse og omsorg kan vokse med nesten 260.000 årsverk fram mot 2060, ifølge regjeringens nye perspektivmelding som legges fram fredag.

Annonse
Annonse