JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping

Staten bevilger penger til Fair Play Bygg Norge

De tre neste årene vil organisasjonen få økonomisk støtte til å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
– Når staten bevilger vil det være et godkjentstempel, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg Norge.

– Når staten bevilger vil det være et godkjentstempel, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg Norge.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Dette er en anerkjennelse for det arbeidet vi utfører, og det er vi selvfølgelig veldig begeistret for, sier talsperson for Fair Play Bygg Norge, Lars Mamen til Frifagbevegelse.

I handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet som ble publisert før helga, skriver regjeringa at organisasjonen Mamen leder, skal motta økonomisk støtte.

Siden statsbudsjettet ikke er offentlig før torsdag, er det enn å ikke kjent hvor mye penger som bevilges, men i handlingsplanen står det at organisasjonen får en bevilgning i tre år.

– Også Solberg regjeringen nevnte Fair Play Bygg Norge i flere sammenhenger, men dette er første gang vi får en bevilgning, sier Mamen.

Organisasjon bidrar til at arbeidstakere og arbeidsgivere kjemper sammen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Målet er å få en rettferdig konkurranse innenfor byggenæringen slik at kriminelle som dumper prisene ikke stikker av med anbudene.

Aktuelt: Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

750 tips

– Hvordan arbeider Fair Play Bygg Norge?

– Vi samler først og fremst informasjon som vi gir til tilsynsetatene. Dessuten veileder vi arbeidstakere som er utsatt for kriminalitet, sier Mamen som understreker at de ikke overtar fagforeningenes oppgaver.

I tillegg er en del av jobben å drive forebyggende arbeid, og informere byggherrer om hvordan de skal holde seg innenfor loven når de setter bort oppdrag.

Fair Play Bygg Norge består av til sammen sju foreninger i de aller største byene. I 2021 leverte de opp mot 750 tips til tilsynsmyndighetene.

– Det kan se ut som om det blir flere i år, sier Mamen.

De fleste tipsene går til a-krimsentrene, hvor alle tilsynsetatene er representert.

I noen tilfeller går tipsene også direkte til tilsynsetatene som Arbeidstilsynet, Økokrim eller Finanstilsynet.

Mye delt: Telenor brukte selskap som er anklaget for lønnstyveri

Får bedre kontakt med ofrene

– Nå som dere får penger fra staten, kan det føre til at dere får mindre penger fra andre aktører?

– Nei, det tror jeg ikke, kanskje tvert imot. Når staten bevilger vil det være et godkjentstempel som vil gjøre at flere aktører vil bidra.

Mamen påpeker at det Fair Play Bygg Norge gjør, å sørge for at det ikke er kriminalitet, egentlig er en offentlig oppgave.

– Men fordi vi er en ideell organisasjon så spiller vi en annen rolle. Vi får bedre kontakt med ofrene, avslutter Mamen som er spent på summen regjeringen kommer til å bevilge. 

Warning
Annonse
Annonse