TELENOR-MODELLEN Hovedtillitsvalgt Esben Smistad sier at klubben i Telenor alltid har vært kritisk til måten telegiganten velger å kjøpe inn entreprenørtjenester på.
Colourbox (innfelt: Leif Martin Kirkenes)
Arbeidslivskriminalitet
Telenor brukte selskap som er anklaget for lønnstyveri
Konserntillitsvalgt er kritisk til hvordan telegiganten velger underleverandører. Men Telenor kjenner seg ikke igjen i kritikken.
oystein@lomedia.no
– Jeg savner krav til faste ansatte, lærlinger og tariffavtale. Er ikke dette noe man etterspør, presser Telenor vilkårene i bransjen nedover. Det kan gå på bekostning av kvalitet, sikkerhet, og ikke minst arbeidsforholdene i bransjen.
Det sier Esben Smistad om måten Telenor velger underleverandører på. Han er konserntillitsvalgt i EL og IT Forbundet i Telenor.
Bakgrunnen er saken om at fire tidligere ansatte mener telekom-bedriften Fibertec skylder dem over en halv million kroner i manglende lønnsutbetalinger. Det avdekket Nettverk/FriFagbevegelse forrige uke.
Har du tips i saken? Send epost til frifagbevegelse@lomedia.no.
På toppen av leverandørkjeden sitter Telenor. De har engasjert Netel, som igjen har brukt Fibertec som underleverandør.
Telenor ble varslet om Fibertec 7. juni.
Telenor: Kjenner oss ikke igjen
Via kommunikasjonsavdelingen har Bjørn Rudberg sendt svar på spørsmål om Telenors modell for å velge underleverandører har for høy risiko for lovbrudd. Rudberg er leder for partner-management i Telenor.
«Uten gode ingeniører og teknikere i våre partnerbedrifter kunne vi ikke ha bygd ut et av verdens beste telenett. Vi sørger for at alle som jobber for Telenor har en sikker arbeidsplass, er utdannet for jobben de skal gjøre og har den jobbsikkerheten som kreves. Det er en forventning og et krav i avtalene med våre entreprenører», skriver Rudberg.
Det har foreløpig ikke lyktes å få et intervju med noen i Telenor om saken.
Rudberg er også gjort kjent med kritikken fra hovedtillitsvalgt Esben Smistad.
«Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken fra Smistad. Vi jobber hardt for å minimalisere risikoen for lovbrudd og dårlige arbeidsforhold.».
Ny lov mot lønnstyveri: Dette må du vite
– Avhengig av varslinger
Det er distriktssekretær Ruben Løyning i EL og IT Forbundet distrikt Hedmark og Oppland som har varslet Telenor om Fibertec. Konserntillitsvalgt Esben Smistad har tatt saken videre internt.
– Det ser ut til å være solid dokumentasjon på at ting ikke har vært i orden hos en underleverandør til en av Telenor sine leverandører, sier Smistad om Fibertec-saken.
Enhetsleder Bjørn Rudberg i Telenor skriver dette om varslingen:
«Vi er avhengig av varslinger om uakseptable forhold. Dette er viktig slik at vi raskest mulig kan ta hånd om avvik. Vi har et dedikert varslingssystem som er åpent for alle.».
Mener Telenor bør stille krav
Smistad sier at klubben i Telenor alltid har vært kritisk til måten telegiganten velger å kjøpe inn entreprenørtjenester på.
– Vi mener det medfører høy risiko for at de som utfører jobben, ikke har ordnede arbeidsforhold, sier Smistad til FriFagbevegelse.
Prispresset legger ikke til rette for rekruttering i bransjen, mener Smistad.
– Jeg er bekymret for at jaget etter lavest mulig kostnad bidrar til at bedrifter ikke satser på lærlinger, som vi har sett i andre bransjer. Disse bedriftene sørger heller ikke for at man har nok fagkompetanse i Norge, advarer han.
– Det er en risiko for at man da henter det man kan, som kvalifisert arbeidskraft i Norge, fra andre steder enn gjennom lærlinger, sier Smistad.
– Hvordan burde Telenor valgt å ha sin praksis med underleverandører?
– Telenor bør stille krav til leverandører som sikrer seriøsitet i bransjen. Vi mener det finnes flere gode modeller å se til.
Smistad trekker fram Skiensmodellen og Oslomodellen.
Skien var først ut med en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Både Telemark fylkeskommune, Oslo kommune og andre kommuner har siden innført lignende modeller med krav til sine leverandører.
Har du en historie å fortelle fra din arbeidsplass? Tips oss på frifagbevegelse@lomedia.no.
– For høy risiko for lovbrudd
EL og IT i Telenor har sammen med forbundet sentralt hatt møte med Telenor for å få innsikt i hvordan Telenor jobber med oppfølging av leverandørene sine.
– Telenor er en stor og profesjonell innkjøper. De jobber seriøst med å følge opp leverandører. Dette er bra, skryter Smistad.
Men:
– Vi mener at Telenor snart må innse at den modellen de har valgt, har en for høy risiko for lovbrudd. Dette har vi tatt opp flere ganger i styret. Vi har også møter mellom de tillitsvalgte i entreprenørbedriftene, og i Telenor, hvor vi diskuterer hvordan vi kan avdekke lignende forhold som i Fibertec-saken.
Rudberg svarer at tydelige kontrakter og et risikobasert oppfølgingsregime sikrer at entreprenørene og deres partnere følger både norsk lov og en standard som forventes av de som arbeider for Telenor.
«Rent praktisk skjer dette både ved inngåelse av avtaler i tillegg til den løpende oppfølgingen av avtalene. Kravene vi stiller skal speiles til eventuelle underleverandører som entreprenørene våre benytter.»
Dette gjelder også ved bruk av utenlandske underleverandører, opplyser Rudberg.
Telenor har ifølge enhetslederen egne kontroller for å sikre at entreprenøren utfører jobben i henhold til Telenors krav.
«Telenor har egne planlagte stikkprøveinspeksjoner i felt, og revisjoner for gjennomgang av arbeidsmessige forhold. Det er også satt krav til at våre partnere har tilsvarende inspeksjoner i felt og at avvik dokumenteres og deles.»
Med rundt 2.500 årsverk som leverer entreprenørtjenester til Telenor, har de ifølge Rudberg aldri en garanti for at det ikke skjer avvik.
Fibertec
Daglig leder Christoffer Amundsen i Fibertec har ikke svart på henvendelser i denne saken.
Han har tidligere skrevet at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
Dette er saken:
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn.
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri.
• Daglig leder, Christoffer Amundsen, i Fibertec skriver til Nettverk/FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
• Oppdragsgiver Netel har satt i gang undersøkelser av forholdene ved Fibertec. Fibertec får foreløpig ingen nye oppdrag av Netel.
• Fibertec tar ikke oppdrag på vegne av Telenor i påvente av konklusjon fra pågående undersøkelser, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Telenor.
• Konserntillitsvalgt Esben Smistad for 800 medlemmer i EL og IT Forbundet i Telenor mener at modellen telegiganten har valgt for innkjøp av tjenester, har for høy risiko for lovbrudd.
Dette er saken:
• De fire tidligere kollegene mener telekom-bedriften skylder dem til sammen rundt 500.000 kroner i lønn.
• EL og IT Forbundet i Hedmark og Oppland mener Fibertec driver med lønnstyveri.
• Daglig leder, Christoffer Amundsen, i Fibertec skriver til Nettverk/FriFagbevegelse at de ansatte skal få det de har krav på, men forteller samtidig om vansker med likviditeten i selskapet.
• Oppdragsgiver Netel har satt i gang undersøkelser av forholdene ved Fibertec. Fibertec får foreløpig ingen nye oppdrag av Netel.
• Fibertec tar ikke oppdrag på vegne av Telenor i påvente av konklusjon fra pågående undersøkelser, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Telenor.
• Konserntillitsvalgt Esben Smistad for 800 medlemmer i EL og IT Forbundet i Telenor mener at modellen telegiganten har valgt for innkjøp av tjenester, har for høy risiko for lovbrudd.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Støre og Ap har mista store deler av folket siden stortingsvalget. Nå har oppslutninga nådd en ny bunn.
Jan-Erik Østlie / Herman Bjørnson Hagen (grafikk)
Historisk bunn for Ap: – Det blir galt uansett hva de gjør
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB