Det har blitt straffbart for arbeidsgivere å stjele penger fra sine ansatte. Hvis a-krimkontroller (bildet) avslører at de ansatte ikke får skikkelig betalt, kan arbeidsgiveren risikere opp til seks års fengsel.
Håvard Sæbø
Arbeidslivskriminalitet:
Nå kommer den nye loven mot lønnstyveri. Dette må du vite
Den som stjeler lønna fra sine ansatte, kan fra nyttår få opptil seks års fengsel.
torgny@lomedia.no
Fra 1. januar er lønnstyveri forbudt og kan straffes med opptil seks års fengsel. Det har i og for seg lenge vært forbudt å stjele penger fra folk. Det har derfor også vært ulovlig at en arbeidsgiver stjeler lønn fra sine ansatte. Men i praksis har ingen arbeidsgiver blitt straffet for det.
Arbeidsmiljøloven har tidligere nevnt to tilfeller der lønnstyveri har vært aktuelt. Det ene er at lønnstrekk uten avtale med den ansatte, er ulovlig. Det andre tilfellet er at arbeidsgiveren har plikt til å betale overtidslønn.
Manglende overtidsbetaling er antagelig den vanligste formen for lønnstyveri.
Fikk du med deg denne? Postnord sa de kuttet alle bånd til Vlantana etter lønnstyveri-skandalen. Likevel fikk selskapet nye oppdrag
Forslag fra Fagforbundet
For to år siden fremmet Fagforbundets leder Mette Nord et forslag om at lønnstyveri burde være forbudt. Hvis en arbeidstaker stjeler fra sin arbeidsgiver, er strafferammen opp til seks år.
Nord ville at dette også skulle være strafferammen for en arbeidsgiver som tar lønna fra sine ansatte.
Daværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, syntes idéen var god og tok straks over Nords forslag. Våren 2020 varslet han at lønnstyveri skulle bli eksplisitt forbudt i lovverket.
Røe Isaksen foreslo å sette inn en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gjorde lønnstyveri straffbart.
Innsikt: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?
Slag i løse lufta
LO og Arbeiderpartiet kritiserte dette forslaget og mente at lønnstyveri måtte inn i straffeloven. Regjeringen lyttet til kritikken. Da Solberg-regjeringen la fram lovforslaget i april i fjor, ble det foreslått at straffeloven skulle få to nye paragrafer: Alminnelig lønnstyveri skal kunne straffes med fengsel opp til to år, mens grovt lønnstyveri kan gi opptil seks års fengsel.
Motforestillingene mot forslaget kunne deles i to. Økokrim og Statsadvokaten i Oslo mente at dette var et slag i løse lufta, at det som lønnstyveriloven ville gjøre straffbart,allerede var straffbart.
Andre, som for eksempel NHO, advarte mot at lønnstyveriloven kan brukes i konflikter om hva som er avtalt lønn, at seriøse arbeidsgivere risikerer straff som følge av en saklig uenighet.
Mye lest: Lastebileier Johan har fått nok: Nå anmelder han Postnord for tyveri
USA og Australia
Norge er det første europeiske landet som innfører en lov mot lønnstyveri. Tidligere har slike lover vært kjent fra delstatene Victoria og Queensland i Australia, og Arizona, Minnesota, California, Florida, New York, Texas og Oregon i USA.
Sammen med vedtaket om forbudet mot lønnstyveri fattet Stortinget fire andre vedtak mot arbeidslivskriminalitet.
Svensk LO er rasende: Stopper pengene til europeisk fagbevegelse etter forslag om minstelønn
Slutt på lønn i kontanter
For det første økes strafferammen for brudd på arbeidsmiljøloven fra tre til fem år. En viktig effekt av dette er at det fører til at foreldelsesfristen øker fra fem til ti år. Lovbrudd begått for mer enn fem år siden blir dermed fortsatt straffbare.
Fra 1. januar skal alle lønnsutbetalinger skje via bank slik at lønnsutbetalingene blir mulig å dokumentere og spore i ettertid. Det er Arbeidstilsynet som får ansvar for å kontrollere at lønnsutbetalingen skjer på en lovlig måte.
Bilpleieordningen
Tidligere har arbeidsgivere som ikke har opprette tjenestepensjon for sine ansatte kunnet unnlate å gjøre dette ustraffet. Men fra nyttår kan en arbeidsgiver som ikke oppretter obligatorisk tjenestepensjon for sine ansatte få bøter eller straffes med opptil to års fengsel.
Myndighetene kommer også til å innføre en godkjenningsordning for bilpleiebedrifter. Det er kjent at det har foregått mye ulovligheter og svart arbeid i denne bransjen. Nå skal den kontrolleres nøyere. Godkjenningsordningen er ikke klar ennå, men nå har myndighetene fått lovhjemmel til å opprette en slik ordning.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro