Svensk fagbevegelse er forbanna på DEFS som motarbeider dem i kampen mot minstelønnsdirektivet. På svensk LOs kongress i månedsskiftet november - desember (bildet) vedtok de en krass uttalelse mot forslag fra EU.
Lars Forsstedt
EU-lov om minstelønn
Svensk LO er rasende: Stopper pengene til europeisk fagbevegelse etter forslag om minstelønn
Svenskene stopper pengene, vil ikke delta i møter og har uttrykt sterk mistillit til generalsekretæren og visegeneralsekretæren som har hatt ansvaret for arbeidet med EUs direktiv om minstelønn.
torgny@lomedia.no
Rett før jul sendte svensk LO et brev til Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) der de gjorde det klart at de ikke vil betale sin kontingent til DEFS første halvår 2022. DEFS som også er også kjent som Euro-LO eller under den engelske forkortelsen ETUC, er en samorganisasjon for alle fagbevegelser i Europa.
Svensk LO vil heller ikke delta på møter i DEFS det nærmeste halvåret og har uttrykt mistillit til generalsekretæren og visegeneralsekretær Esther Lynch. Lynch er ansvarlig for DEFS’ arbeid med EUs forslag om et minstelønnsdirektiv.
Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten
Stor uenighet
Leder i svensk LO, Susanna Gideonsson, har sendt et srædeles skarpt brev til sine europeiske fagforeningskamerater etter at hun har opplevd at Den europeiske faglige samorgansiasjonen, har motarbeidet Sveriges syn på EUs minstelønnsdirektiv.
Fredrik Sandin Carlson, LO Sverige
Stridens kjerne er forslaget om å innføre et minstelønnsdirektiv innen EU. De nordiske landene har vært svært imot at politikerne skal få lov anledning til å blande seg inn i hvordan lønnsdannelsen skjer. Det skal skje mellom partene i arbeidslivet, fagbevegelsen og arbeidsgiverne. Dette har lenge vært en strid innen europeisk fagbevegelse, og de nordiske landene har vært i mindretall.
Debatt: «Lovfestet minstelønn er en dårlig idé»
Katastrofe for svenske lønnsmottakere
I desember avholdt LO i Sverige sin kongress. Her vedtok de en særdeles krass uttalelse om EUs minstelønnsdirektiv:
«EUs forslag om minstelønnsdirektiv som nå forhandle er en katastrofe for svenske lønnsmottakere. Til tross for omfattende protester fra svensk arbeiderbevegelse la EU-kommisjonen i 2020 fram et lovforslag som strider mot EUs grunnlov og er et knyttneveslag rett i magen på den svenske modellen for kollektive forhandlinger. Den svenske modellen er et fundament som gjør at Sverige er en av Europas mest konkurransekraftige økonomier», heter det i vedtaket.
Norden sier nei til EUs minstelønn: Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik
Brev i oktober
Allerede i oktober sendte LO-ledelsen i Sverige et brev til DEFS der de truet med å trekke den økonomiske støtten hvis de ikke fikk støtte fra DEFS i arbeidet med å gi de nordiske landene et unntak fra EUs minstelønnsdirektiv.
I desember konstaterte svenskene at DEFS ikke bare har unnlatt å jobbe for at de nordiske landene skulle få fullt fritak fra direktivet, men har aktivt drevet lobbyarbeid mot det nordiske standpunktet før den endelige avstemningen i EU-parlamentet.
Minstelønn i Europa: Nå kommer EU-loven om minstelønn
LO-ledelsens vedtak
* LO-Sverige vil derfor ikke betale medlemskontingenten til DEFS for neste termin
* LO-Sverige vil heller ikke delta på DEFS’ styremøter
* LO-Sverige vil heller ikke inntil videre delta i noen av DEFS’ komiteer om lønns- og forhandlingsspørsmål ledet av visegeneralsekretær Esther Lynch
* LO-Sverige vil inntil videre ikke delta i eller begrense sin deltakelse i andre aktiviteter som er ledet av DEFS
* LO-Sverige vil også uttrykke sin dype mistillit til DEFS’ generalsekretær Luca Vincentini og visegeneralsekretær Esther Lynch.
Luca Vincentini er generalsekretær i DEFS og opplever nå å få mistillit mot seg fra LO i Sverige.
DEFS
LO i Norge blir orientert
Selv om LO i Norge og FH, søsterorganisasjonen i Danmark, er enige med svenskene i sak, kommer de ikke til å slutte seg til det svenske initiativet. Sekretariatet i LO i Norge blir informert om saken på årets første sekretariatsmøte, men det er kun en orienteringssak og ikke lagt opp til noe vedtak.
– Men vår tillit til den sittende ledelsen i DEFS er svært tynnslitt, sier Robert René Hansen, leder av LOs Brussel-kontor til FriFagbevegelse. Han sier at de øvrige nordiske fagorganisasjonene kommer til å følge nøye med på hva DEFS-ledelsen foretar seg framover.
Det svenske bidraget som forsvinner tilsvarer rundt regnet 100 000 Euro. Det tilsvarer DEFS' budsjetterte overskudd.
– Dette er ikke katastrofalt for DEFS, men begrenser handlingsrommet, sier Hansen.
Europeisk fagbevegelse er splittet i synet på minstelønn. I juli arrangerte det rumneske fagforbundet Kartell Alfa en demonstrasjon utenfor EU-kommisjonen i Brussel for et minstelønnsdirektiv. De relativt svake fagorganisasjonene i sør- og Øst-Europa håper på politisk hjelp for å få hevet lønna. De sterke fagbevegelsene spesielt i Norden ber politikerne holde seg unna lønsndannelsen, det skal partene i arbeidslivet fikse på egenhånd.
DEFS
Trøbbel med britene
DEFS har også problemer i forholdet til britisk fagbevegelse, TUC. DEFS er svært rettet inn mot EU-systemet, og på sine nettsidere er hovedparolen: «Speaking with a single voice on behalf of European workers for a stronger say in EU decision-making» (Snakker med en stemme på vegne av europeisk arbeidere for en sterkere stemme i EUs avgjørelser».
TUC vurderer derfor nytten av sitt medlemskap i DEFS etter at Storbritannia meldte seg ut av EU.
FriFagbevegelse har forsøkt å få en reaksjon fra generalsekretær i DEFS, Luca Vincentini, men har ikke fått noe svar.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox