Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.
Håvard Sæbø
Europeisk minstelønn
Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik
LO i Norge og Norden kjemper med nebb og klør mot innføring av europeisk minstelønn. Arbeidsminister Hadia Tajik mener at Norge ikke trenger å innføre minstelønna
torgny@lomedia.no
EU-landene nærmer seg nå innføring av en lovfestet minstelønn. De nordiske landene slåss mot dette med nebb og klør. Norden mener lønn skal overlates til forhandlinger mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne – og at politikerne skal holde seg unna.
Tirsdag 23. november møtes de nordiske arbeidsministerne til møte i Helsingfors. På bordet kommer EU-forslaget om et nytt minstelønnsdirektiv. Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen. Hun mener Norge ikke vil være nødt til å innføre dette.
Til ministerrådet
11. november gjennomførte Arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet en avstemning om forslag til et direktiv som skal pålegge alle land innen EØS å innføre en lovbestemt minstelønn. Forslaget fikk stort flertall.
Snart kommer forslaget opp til avstemning i plenum. 6. desember er det EUs ministerråd som skal behandle forslaget. Prosessen videre er at da sendes forslaget tilbake til EU-kommisjonen. Det er ventet at det innledes såkalte trilog-forhandlinger om direktivet på begynnelsen av 2022.
Svenskene er skuffet
De nordiske landene har vært svært imot dette direktivforslaget. De mener at et slikt direktiv vil rive grunnen vekk under den nordiske modellen der det er partene i arbeidslivet som forhandler lønna, ikke politikerne.
Den svenske sosialdemokraten Heléne Fritzon, som er medlem i komitéen, sa til den svenske Europaportalen at «jeg er skuffet. Vi har forsøkt å finne et kompromiss (som gjør unntak for Sverige og Danmark), men det fikk vi ikke støtte for. Om dagens vedtak skulle bli en realitet, så er det et inngrep i den svenske forhandlingsmodellen og grunnlaget for vår velferd.»
De to saksordførerne, blant dem nederlandske Agnes Jongerius fra sentrum venstre-gruppa S&D, var svært fornøyd med resultatet. I en pressemelding fra Europaparlamentet sier hun at «denne lovgivningen vil være et brudd med fortida. Gjennom den forrige krisen har lavere minimumslønninger og nedbygging av bransjevise kollektive forhandlinger vært den harde medisinen i mange medlemsland. Nå kjemper vi for å øke den lovfestede minimumslønna og styrke de kollektive forhandlingene i Europa.» Hun mener at lovforslaget ikke er et angrep på den svenske og danske modellen.
Fungerer bra i Norge
Når Hadia Tajik møter sine nordiske kolleger så vil hun legge fram sitt syn på at den norske modellen for lønnsdannelse fungerer svært godt for Norge, og at hun vil bidra til å beskytte den.
– Land som ikke har lovfestet minstelønn vil ikke bli pålagt å innføre slik, mener Tajik.
– I Norge fastsettes lønnen i hovedsak gjennom kollektive avtaler mellom partene i arbeidslivet. De nordiske landene er likevel bekymret for hva et slikt direktiv på sikt kan bety for nasjonal lønnsdannelse. Partene i arbeidslivet har også uttrykt bekymring. Dette er en bekymring jeg deler, sier arbeidsministeren.
Hun understreker at direktivet ennå ikke er vedtatt, så det er ikke klart hvordan detaljene kommer til å bli. Arbeidsministeren lover å følge nøye med på hvordan denne saken kommer til å utvikle seg.
Tilstrekkelig høy minstelønn
Tajik ser at direktivet kan være positivt for arbeidstakere i mange EU-land.
– Forslaget til direktiv tar sikte på å sikre at alle arbeidstakere skal ha adgang til en tilstrekkelig høy minstelønn. Det foreslås videre tiltak for å fremme samarbeid mellom arbeidslivets parter og å styrke kollektive avtaler i alle land.
Europeisk fagbevegelse uforstående
Blant de kraftigste tilhengerne av et europeisk minstelønnsdirektiv er europeisk fagbevegelse DEFS (ETUC engelsk forkortelse). De mener at et direktiv om lovfestete minstelønn vil bety bedre levevilkår for mange europeiske arbeidstakere. Flertallet i DEFS stiller seg uforstående til den nordiske motstanden, og opplever den som usolidarisk overfor arbeidstakere i andre europeiske land. De håper at et minstelønnsdirektiv skal være med på å heve det europeiske minstelønnsgulvet.
Finland er litt annerledes enn de andre nordiske EU-landene. Finland har allerede en form for minstelønnslov ved at alle tariffavtaler automatisk blir allmenngjort. Dette er en ordning som ser ut som om den kan videreføres.
Norge har ingen generell minstelønnslovgivning, men i ti bransjer er lønna allmenngjort. Det betyr at det er ulovlig å betale under minstelønna i den allmenngjorte tariffavtalen.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Martin Guttormsen Slørdal