JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie av arbeidskraft

Stortinget må behandle smutthull i arbeidsmiljøloven, krever Rødt

Det har blitt uenighet om hvem som er tillitsvalgte og kan inngå avtale om innleie.
Bjørnar Moxnes (R) vil at reglene for hvem som kan inngå avtale om innleie strammes inn.

Bjørnar Moxnes (R) vil at reglene for hvem som kan inngå avtale om innleie strammes inn.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Etter innstrammingene som tredde i kraft fra 1. april, har bedrifter lov til å leie inn fra bemanningsbyrå etter avtale med de tillitsvalgte.

Nå er striden blitt hvem som kan oppfattes som tillitsvalgte.

Bjørnar Moxnes og Mímir Kristjánsson fra Rødt mener regjeringen og Marte Mjøs Persen (Ap) tolker den nye loven feil.

Rødt vil ha med seg Stortinget for å presisere hvem som er tillitsvalgte, og som kan inngå avtale om at bedriften skal leie inn arbeidskraft.

Ba om presisering

LO har ment at loven betyr tillitsvalgte i bedrifter som har landsomfattende tariffavtaler. I midten av mars henvendte LO seg til arbeidsministeren for å få presisert dette.

Aktuelt: LO krever at arbeidsministeren rydder opp i hvem som er tillitsvalgt

Grunnen til at LO krevde en presisering var at arbeidsminister Marte Mjøs Persen hadde en annen tolkning av hvem som er tillitsvalgte.

Mjøs Persen svarte på et skriftlig spørsmål fra Høyres representant Anna Molberg.

I svaret viste statsråden til at det er riktig å vise til definisjonen av tillitsvalgte i arbeidsmiljøloven. Hun presiserte også at «det kan også være tale om valgte representanter på arbeidstakere uten organisasjonsmessig tilknytning».

Helt uenig

LO er helt uenig i denne tolkningen. LO viser i brevet til arbeidsministeren at det kun er arbeidstakere som er tillitsvalgt i fagforeningen som er part i tariffavtalen.

Det er bare slike tillitsvalgte som har kompetanse til å inngå avtale om innleie.

At dette er et aktuelt problem viser saken som FriFagbevegelse skrev i 22. mai i år – om innleie av arbeidskraft i bedriften Kaefer Energy for arbeid på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Her inngikk bedriften avtale om innleie med verneombudet på installasjonen og ikke med de tillitsvalgte i Fellesforbundet, som har tariffavtale på dette området.

Omgår lovendring

Moxnes og Kristjánsson mener det er helt nødvendig å definere tillitsvalgtbegrepet klarere, slik at de nye innleiereglene fungerer etter hensikten.

Derfor har de kommet med følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å presisere begrepet tillitsvalgt i arbeidsmiljøloven, slik at kun tillitsvalgte som er knyttet til fagforeningen med innstillingsrett som er part i tariffavtalen virksomheten er bundet av, kan inngå avtale om innleie.»

De presiserer også at forslaget bør utformes i samarbeid med LO.

Det er for seint å fremme forslag nå som skal behandles på denne siden av sommerferien. Forslaget kommer derfor ikke opp til behandling før tidligst i oktober, etter kommunevalget.

Warning
Annonse
Annonse