JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleieforbudet

LO krever at arbeidsministeren rydder opp i hvem som er tillitsvalgt

Fra 1. april er det bare bedrifter med tariffavtaler, som etter avtale med de tillitsvalgte, som kan bruke bemanningsbyråer.
Arbeidsminister Marte Mjøs Persens svar på et skriftelig spørsmål i Stortinget har fått LO til å reagere.

Arbeidsminister Marte Mjøs Persens svar på et skriftelig spørsmål i Stortinget har fått LO til å reagere.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

I et brev til arbeidsminister Marte Mjøs Persen, peker LO på at arbeidsministeren gir en feilaktig forståelse av hva en tillitsvalgt er.

I februar ba Anna Molberg, Høyres medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, arbeidsministeren å gi en pedagogisk og oversiktlig forklaring på hvilke krav en bedrift må oppfylle for å kunne leie inn arbeidskraft fra et bemanningsbyrå.

Fra 1. april er det bare bedrifter med tariffavtaler som etter avtale med de tillitsvalgte kan bruke bemanningsbyrå. Ifølge Molberg er det usikkerhet om hvem som fortsatt har lov til å leie inn.

LO reagerte

I svaret fra Mjøs Persen viste hun til arbeidsmiljøloven. Det var i og for seg ikke så overraskende fordi forbudet mot innleie står i arbeidsmiljøloven.

Men da hun svarte at «tillitsvalgtbegrepet i arbeidsmiljøloven er ikke begrenset til å forstås snevert som bare representanter for arbeidstakere som er organisert i tradisjonelle fagforeninger/fagforbund; det kan også være tale om valgte representanter for arbeidstakere uten organisasjonsmessig tilknytning», reagerte LO.

Hvem som helst

– Hvis dette er riktig betyr det at en bedrift med tariffavtale kan gå til en hvilken som helst ansatt å gjøre en avtale om innleie. Det blir helt feil, sier nestleder i LO, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Han mener at det ikke er riktig å henvise til arbeidsmiljølovens definisjon av en tillitsvalgt. Det er arbeidstvistloven og tariffavtalene som avgjør hvem som er tillitsvalgt.

Fremste jurister

Derfor skrev en av fagbevegelsens fremste juridiske eksperter på dette feltet, LO-advokat Andreas van den Heuvel, brev til arbeidsministeren på vegne av LO.

I brevet skriver LO at «kun arbeidstakeren som er tillitsvalgt i fagforeningen som er part i tariffavtalen det vises til i bestemmelsen, har kompetanse til å inngå avtale om innleie.»

Eksempel fra byggebransjen

LO-advokaten viser i brevet til et eksempel.

«Hvis virksomheten for eksempel er bundet av Fellesoverenskomsten for byggfag, og har en tillitsvalgt for medlemmene av Fellesforbundet, mener LO at det ikke kan være slik at en representant for utenforstående (ikke-organiserte/organiserte i andre forbund) arbeidstakere, kan inngå avtale om innleie med arbeidsgiver. Det er bare den tillitsvalgte valgt blant Fellesforbundets medlemmer i virksomheten, som kan inngå slik avtale.»

Serviett-avtaler

Dette er viktig for LO. Det ble regnet som en seier da arbeidsmiljøloven ble endret fra 1. januar 2019. Før 2019 sto det at innleie bare kunne skje etter avtale med de tillitsvalgte. Det førte til at det ble opprettet mange tariffavtaler, også kalt serviett-avtaler, tariffavtaler uten reelt innhold, opprettet kun for at bedriften skulle kunne leie inn fra bemanningsbyrå.

Fra 1. januar kom det inn i loven at tariffavtalen måtte være inngått av en «fagforening med innstillingsrett». I praksis gjelder dette bare fagforbund med landsomfattende tariffavtaler.

Hvis arbeidsministerens framstilling er korrekt, ville det bety et langt steg tilbake for fagbevegelsen og kampen mot innleie.

Ikke noe svar

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har ikke noen kommentar klar. De har heller ikke svart LO på brevet ennå.

Warning
Annonse
Annonse