JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Togtrafikken på Østlandet

Striden mellom Vy og Flytoget legges i skuffen

Kontrollkomiteen mener regjeringen ikke har feilinformert Stortinget om Vy-tildelingen. Flytoget er skuffet.
Framtida for Flytoget er uviss etter at Vy tidligere i år vant kontrakten om togtilbudet på Østlandet. Nå legger kontrollkomiteen på Stortinget saken i skuffen.

Framtida for Flytoget er uviss etter at Vy tidligere i år vant kontrakten om togtilbudet på Østlandet. Nå legger kontrollkomiteen på Stortinget saken i skuffen.

Gorm Kallestad/NTB

bibiana.dahle.piene@ntb.no

– Kontrollkomiteen har nå besluttet å ikke gå videre med undersøkelsene av prosessen om tildeling av persontogtrafikken på Østlandet, bekrefter kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.

I begynnelsen av mars ble det kjent at Vy hadde vunnet kampen mot Flytoget i tildelingen av togrutene på hele Østlandet.

Det kan bety kroken på døra for Flytoget. Dagens kontrakt om å kjøre tog til flyplassen på Gardermoen utløper i 2028.

Bakgrunn: Vy får togtilbudet på hele Østlandet

Både Høyre og Frp var raskt ute med skarp kritikk av tildelingsprosessen som de hevdet hadde gått helt av sporet.

LO og fagbevegelsen heiet på sin side på beslutningen.

1.000 sider

21. mars stilte kontrollkomiteen en rekke spørsmål til samferdselsministeren om Vy-tildelingen. Siden har det pågått dialog mellom departementet og komiteen om saken.

– Komiteen har gått gjennom over 1.000 sider med dokumentasjon. Gjennomgangen viser at det har vært en veldig uryddig prosess der regjeringen endret spillereglene fundamentalt mens forhandlingsprosessen pågikk, sier Frølich.

– Valget av Vy uten fair konkurranse kan ha kostet staten milliardbeløp. Jeg mener det var en veldig dårlig beslutning, sier han.

Rettslige etterspill

Samtidig har ikke komiteen funnet bevis for at Stortinget ble feilinformert underveis.

– Vi har ikke funnet direkte bevis for at Stortinget er feilinformert eller at føringer fra Stortinget er brutt. Det er all grunn til å være kritisk til prosessen, men til syvende og sist er det et politisk valg som Stortingets kontrollkomité ikke kan overprøve, medgir Frølich.

Imidlertid kan det ikke utelukkes at saken får et rettslig etterspill, sier han.

– Det begrenser både hva det er riktig av meg å si offentlig om saken. Det har også vært begrensninger i hvilket innsyn offentligheten har fått i dokumentene, sier Frølich, som understreker at han har stor forståelse for Flytogets frustrasjon over forhandlingene.

Mye lest: Erling ble sjokkert da han fikk vite lønna til sommervikarene

Det ble ikke funnet bevis for at Stortinget ble feilinformert av regjeringen, forteller kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H).

Det ble ikke funnet bevis for at Stortinget ble feilinformert av regjeringen, forteller kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich (H).

Lise Åserud, NTB/ANB

Vil kjempe videre

Flytoget er skuffet over avgjørelsen, men tar den til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør Ida Marie Fottland til NTB.

– Vi får dessverre ikke gjort så mye med den beslutningen som nå er tatt, sier hun.

– Vi er helt enig med komiteen om at dette har vært en veldig uryddig prosess, og som vi har vært tydelige på før – det er først og fremst utrolig synd for norske togkunder, føyer hun til.

Samtidig sier hun at Flytoget vil kjempe videre for sin eksistens.

– Vi vet at det er mange som heier på oss og lover at vi vil kjempe videre for at vi får beholde Flytoget – også i fremtiden. Det er jo faktisk ingen som ønsker å kvitte seg med Flytoget, så nå gjelder det å prate sammen og finne de beste løsningene for fellesskapet, sier Fottland.

Warning
Annonse
Annonse