Vikar Erling Knudsen har hatt dialog med arbeidsgiver, bergavdelingen til Heidelberg Minerals i Tysfjord, for å få vurdert lønna si på nytt.
Tonje Paulsen Solem
Ansiennitet
Erling oppdaget at sommervikarene tjente like mye som han: – Jeg ble likestilt med 18-åringene
Lønna tok verken hensyn til kompetanse eller erfaring. Nå har maskinfører-vikar Erling Knudsen fått etterbetalt.
tonje@lomedia.no
Erling Knudsen er vokst opp på gård og dreiv som bonde i mange år før han valgte å gå over til å jobbe som entreprenør.
Da pandemien kom, ble det tynt med oppdrag, og han søkte i fjor vikariat som maskinfører ved Heidelberg Minerals kalkstein-brudd i Kjøpsvik i Nordland.
Han hadde lang erfaring med bruk av ulike maskiner og er en erfaren sjåfør. Derfor reagerte han sterkt da han oppdaget at han ble lønnet likt med sommervikarer som hadde sin første betalte jobb.
– Jeg ble likestilt med 18-åringene som hadde tatt lappen for tre uker siden og var i opplæring. Lønna tok verken hensyn til formalkompetanse eller realkompetanse, sier Knudsen.
Snakket med sjefen
I jobben kjører Knudsen hjullaster, dumper og er operatør på knuseren. Kalksteinen blir benyttet i Norcems sementproduksjon i Kjøpsvik og er dermed svært kortreist.
Knudsen oppfattet at det skulle være lønn etter tariffavtale og tenkte at det var greit. Han var ikke medlem av en lokale fagforeningen, noe han forteller ikke er vanlig blant vikarene i gruva. Dermed leste Knudsen seg opp på avtaleverket og lovgivningen og tok opp lønningen med bedriften.
Midlertidige ansatte og vikarer fikk 219,75 kroner i timen, pluss et tillegg for at de jobbet to-skiftordning på 2521,20 kroner i måneden.
I bergavdelingen er skiftordningen slik at de jobber fra klokken 06 til 14.30 en uke og fra 14 til 22 uka etterpå.
Knudsen fikk senere beskjed om at lønningene til vikarene ble hevet, og at alle vikarer fikk etterbetalt to år tilbake i tid.
– Plutselig lå det et brev på spiserommet der bedriften erkjente at lønna for vikarer skulle være 239,70 kroner i timen, og at mellomlegget ville bli etterbetalt, sier Knudsen, som opplyser at han selv fikk utbetalt drøye 47.000 i etterbetaling på marslønna.
Knudsens forteller at hans nye timelønn var satt på på 243 kroner, som er noen kroner over startlønna til vikarene.
Erling Knudsen har vikarjobb i gruva (bak ham) fram til 20. august.
Tonje Paulsen Solem
Etterbetalte lønn
Jakob Vikingsson tok over som sjef for fabrikken og gruva i Kjøpsvik 1. april i år og har ikke vært med i hele prosessen. Han opplyser at Heidelberg Materials, i samarbeid med tillitsvalgte, har hatt en gjennomgang av særavtalen etter lønnsklagen. Det medførte endring for vikarene.
Vikingsson forklarer at de hadde en lønnssats for midlertidige ansatte som ikke var i henholdt til arbeidsmiljølovens paragraf 13–1 og paragraf 13-2(1)(c), som gir forbund mot lønnsdiskriminering av vikarer.
– Vi hadde en ordning som ikke ga ansiennitet utover tiden i egen bedrift. Dette er korrigert, og all relevant kompetanse og erfaring tas i betraktning, skriver fabrikksjefen i en epost.
Vikingsson vil ikke kommentere enkeltsaker, men bekrefter at de relativt få dette gjelder har fått etterbetalt.
Kompetent: Maskinfører Egil (66) har akkurat blitt headhuntet til ny jobb
Vikarer fikk etterbetalt
Knudsen har nå kontrakt fram til 20. august. For å dra på jobb, må han kjøre 90 kilometer hver dag.
Fra landbruket har han ikke med seg fagbrev for maskinpark, og han synes det er dårlig at han ikke får mer uttelling for ansiennitet på lønnsslippen.
Bedriften har en ansiennitetsstige som stopper på sju år og maksimalt gir rundt 4 kroner ekstra i timen.
Den lokale avtalen på bedriften sier at det tidligere kompetansetillegget for ufaglærte er under avvikling og kun gjelder for de som allerede har fått det.
Knudsen mener at han fortsatt burde fått mer igjen for realkompetanse, og at tariffavtalens punkt om individuell avlønning derfor ikke er oppfylt.
– Jeg har spurt om det og venter på svar, forteller han.
Lokalavtalen gir for øvrig lønnstillegg til ansatte som har fagbrev og teknisk fagskole.
Ufaglærte som er over 50 år og har over ti års erfaring innenfor fagområdet, kan «etter nærmere vurdering» regnes som bedriftsintern fagarbeider.
Knudsen er glad for at han har fått etterbetalt lønn, men skulle ønske han fikk mer uttelling for sin erfaring i yrkeslivet.
Unik erfaring: Laboratoriet vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden