JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierstreik:

Sykepleier Deneb tjener 107.000 kroner mindre i privat sektor enn i kommunen. Nå streiker hun for høyere lønn

Sykepleier Deneb Sundsvåg ble veldig skuffet da hun oppdaget hvor dårlig hennes private arbeidsgiver betalte sammenlignet med Oslo kommune.
Deneb Sundsvåg er sykepleier med to halve stillinger. I jobben på helsehotellet på Ullevål sykehus som er drevet av det private firmaet Eurest, tjener hun bare 75 prosent av det hun tjener i jobben hun har i Oslo kommune. Nå streiker hun i den ene jobben,

Deneb Sundsvåg er sykepleier med to halve stillinger. I jobben på helsehotellet på Ullevål sykehus som er drevet av det private firmaet Eurest, tjener hun bare 75 prosent av det hun tjener i jobben hun har i Oslo kommune. Nå streiker hun i den ene jobben,

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Jeg har jobbet så lenge, men oppdaget lønnsforskjellen først nå i forbindelse med streiken. Jeg er veldig skuffet fordi jeg har tapt så mye penger, sier Sundsvåg til FriFagbevegelse.

Sundsvåg jobber 50 prosent på Lilleborg helsehus og 50 prosent på pasienthotellet på Ullevål sykehus. Helsehuset er eid av Oslo kommune.

Pasienthotellet er eid av Eurest AS. Sundsvåg er nå i 50 prosent streik. Hun streiker for at lønna hennes på pasienthotellet skal komme opp på nivå med det hun tjener i Oslo kommune.

NHO har vedtatt lockout i sykepleierstreiken. Sjekk hvor sykepleierne blir nektet å komme på jobb

107.000 kroner i forskjell

De siste 18 årene har hun jobbet som sykepleier i ulike jobber. Siden 2010 har hun vært ansatt ved sykehotellet på Ullevål. Det var ikke før streiken var i gang at hun skjønte hvor mye hun hadde tapt i kroner og øre, sett i forhold til lønna i kommunen.

Forskjellen på årslønna i full stilling på de to jobbene er 107.000 kroner. En sykepleier i Oslo kommune med Sundsvågs ansiennitet tjener 532.000 kroner i året. Sundsvågs lønnsnivå hos Eurest tilsvarer 425.000 kroner. Lønna i Oslo kommune er dermed 25 prosent høyere enn i det private helseforetaket.

NHO beskylder sykepleierne for å utfordre frontfagsmodellen

Går opp i lønn når kommunen overtar

Bladet til Sykepleierforbundet, Sykepleien, har et annet eksempel på lønnsforskjellene for offentlig og privat ansatte sykepleiere.

Aleris driver det kommunale sykehjemmet Urianenborghjemmet. Til sommeren går kontrakten ut, og byrådet i Oslo har vedtatt at sykehjemmet skal tilbake på kommunale hender.

Forhandlingsavdelingen i Sykepleierforbundet har regnet ut at sykepleierne som jobber på Uranienborghjemmet vil stige 50.000 kroner i lønn når de går fra NHO-tariffen over på tariffen som Oslo kommune følger.

Åpenbart at NHO vil tvinge fram tvungen lønsnemnd, mener sykepleier-leder

Liv og helse i fare

Norsk Sykepleierforbunds medlemmer på pasienthotellene har vært i streik i tre uker. Torsdag varslet NHO Handel og Service lockout fra tirsdag for de resterende medlemmene av Sykepleierforbundet.

Det betyr at også de som jobber i private sykehjem blir tatt ut. Det er ventet at Helsetilsynet da vil varsle regjeringa om at liv og helse er i fare, og at regjeringen så vil avslutte konflikten med tvungen lønnsnemnd.

Les også:

• Kommentar: «Lockout i privat helse og omsorg setter fagbevegelsen sjakk matt»

Denne lockouten endret spillereglene i norsk arbeidsliv

Warning
Annonse
Annonse