Lockout-drama rundt sykepleierstreiken:
NHO beskylder sykepleierne for å utfordre vårens tariffoppgjør
LO vil ikke kommentere streiken eller denne påstanden.
Fungerende administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.
NHO
helge@lomedia.no
– 500 sykepleiere som tjener 30.000 kroner mindre enn de som jobber i nabohuset kan ikke være det som velter et så stort lass. Våre krav er innenfor frontfagsmodellen, svarer forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til FriFagbevegelse.
Torsdag morgen informerte NHO Service og Handel at de går til lockout etter at Norsk Sykepleierforbund har streiket i tre uker. Tirsdag blir den satt i verk, hvis ikke myndighetene og arbeids- og sosialminister Anniken Haugli griper inn med tvungen lønnsnemnd.
• Sjekk hvor sykepleierne blir nektet å komme på jobb
Fagforbundet har godkjent
Norsk Sykepleierforbund brøt både forhandlinger og mekling med NHO Service og Handel og gikk ut i streik for sine 500 medlemmer i pleie- og omsorgsoverenskomsten med NHO Service og Handel.
Samtidig har Fagforbundet allerede inngått en tariffavtale med motparten om årets lønnsoppgjør innen samme overenskomst – et oppgjør som er godkjent gjennom en uravstemning.
NHO: – Utfordrer hele systemet
Fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid hevder at kravene fra Norsk Sykepleierforbund utfordrer sentrale prinsipper i den norske modellen for lønnsdannelse.
– Når noen få medlemsbedrifter må ta belastningen på vegne av alle, må vi finne en løsning som redder både bedriftene og arbeidsplassene, sier fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.
– Lønnsoppgjøret på våren skal være førende for alle. Da kan vi ikke la Sykepleierforbundet kreve at en gruppe på 500 ansatte skal få spesialbehandling, når vi har blitt enige i et samlet lønnsoppgjør for en halv million ansatte. Det vil utfordre hele systemet for lønnsdannelse i Norge, mener NHO-sjefen.
• Denne lockouten endret spillereglene i norsk arbeidsliv
LO vil ikke kommentere
Hverken forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, eller LO-ledelsen vil kommentere streiken, men er skuffet over bruken av lockout.
Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, vil heller ikke kommentere selve konflikten.
– Prinsipielt mener vi at lockout er et meget drastisk virkemiddel som vi helst ser ikke blir brukt. Når det gjelder konflikten, er vi ikke part i den og kjenner ikke detaljene. Vi ønsker derfor ikke å kommentere den, sier hun til FriFagbevegelse.
Samme som i offentlig sektor
Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, kommenterer påstanden slik:
– Når vi kjemper for sentral minstelønn er det fordi vi ser at NHOs virksomheter innenfor helse gir sine ansatte en lavere lønnsutvikling over tid enn sammenlignbare arbeidsgivere. Dette gjør at de ansatte sakker akterut. Sykepleiere skal sikres samme minstelønnsnivå uavhengig av hvor de jobber. Det nektet motparten å godta, sier Eli Gunhild By.
– De kravene vi streiker for innbefatter at vi krever minstelønnssatser på linje med offentlig sektor, sier hun.
KS-avtalen
Minstebeløpet det er snakk om er 30.000 kroner i lønnsøkning årlig for de 500 som er i streik. Partene er fra tidligere enige om minstelønnen fra 0 til 6 års ansiennitet. Den starter på 396.710 kroner og øker for to og to år. Etter seks år er trinnet på 413.510 kroner.
Tvisten står om 10-årstrinnet, som ikke er i NHO-avtalen, men altså i KS-avtalen. I KS er minstelønnen på 10-årstrinnet på 446.800 kroner. Kravet på 16-årstrinnet er 465.300 kroner.
Mens NHO-avtalen stopper på 413.510 kroner.
Det vil si at sykepleierne skal ha like betingelser som sine kolleger med sin arbeidsgiver organisert i KS – altså offentlig ansatte. Fagforbundet har bare 20 medlemmer innenfor denne overenskomsten, sier By.
Langer ut mot lockout
– Å få hevet minstelønnssatsene innenfor dette området er svært viktig og avgjørende for oss. Vi kan ikke ha det slik at man bare kan dumpe lønningene til de ansatte innen en slik gruppe. Vi har krevd det vi har krevd uavhengig av hva Fagforbundet har forhandlet om. Og mener det er helt på det rene at vi må ha overenskomster og muligheter for å avtale lønninger slik at man kan være attraktiv som arbeidsgiver. Da kan ikke minstelønnen til de lavest lønte velte et så stort lass, mener By.
By mener motpartens lockout er svært alvorlig med tanke på at dette er virksomheter som driver helse.
– Denne lockouten tar ikke hensyn til det. Motparten går ikke av veien for å stenge sykehjem og respiratorer for å få gjennom en tariffavtale. Innenfor helsesektoren kan vi ikke bare stenge døra og gå fra pasienten, mener By.