JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Uføre og minstepensjonister må få mer å leve av i 2023, krever SV

– Vi har startet arbeidet med å hindre at folk skal leve i fattigdom, sier SV-nestleder.
SV og nestleder Kirsti Bergstø vil bruke mer på uføre og minstepensjonister i sitt alternative budsjett.

SV og nestleder Kirsti Bergstø vil bruke mer på uføre og minstepensjonister i sitt alternative budsjett.

Gulled Jibril

aslak@lomedia.no

De som har det veldig trangt på grunn av en stigende rente og økte priser på mat, strøm og drivstoff, kan få noe å glede seg over dersom SV får viljen sin.

Det er nestleder Kirsti Bergstø som lekker denne nyheten før partiets alternative budsjett kommer fredag 4. november.

– Når målet for politikken er å utjevne økonomiske forskjeller og ulikhet i makt og rikdom, må det også være et mål at folk kan leve av ytelsen og inntekten de har, sier Bergstø til FriFagbevegelse.

SV vil øke pensjonen til enslige minstepensjonister med 7.500 kroner i året. Det vil koste rundt 550 millioner kroner. (Illustrasjonsbilde)

SV vil øke pensjonen til enslige minstepensjonister med 7.500 kroner i året. Det vil koste rundt 550 millioner kroner. (Illustrasjonsbilde)

Anna Granqvist

Bidrag som monner

SV tar nemlig med seg følgende ønsker om en satsing på uføre og enslige minstepensjonister i de kommende budsjettforhandlingene med regjeringa:

• Den kraftige økningen i pensjon til enslige minstepensjonister på 7.500 kroner i året, vil koste rundt 550 millioner kroner. Det mener Bergstø at vi har råd til.

• For uføre tar SV til orde for å øke minstesatsen med 3.000 kroner i året. Navs minstesats for uføre utgjør i dag 16.173 kroner per måned før skatt.

– Det er krevende tider nå, og mange sliter med å få endene til å møtes, påpeker SVs nestleder.

– Enslige minstepensjonister er blant de som har aller minst. Det er umulig å få alle grupper opp på et anstendig nivå i samme budsjett, men vi har startet arbeidet med å hindre at folk skal leve i fattigdom. 7.500 kroner mer i årlig pensjon monner og vil være et økonomisk bidrag, sier Bergstø.

Les også: SV krever at regjeringa skroter dagpengekuttet før forhandlingene

Skjerming av uføre

Full skjerming av uføres alderspensjon mot effekten av levealdersjusteringa er også noe partiet har med i budsjettet, men som de ikke har fått flertall for før. Skjerminga betyr at alderspensjonen til hver enkelt blir justert etter forventet levealder for årskullet de tilhører.

SV har tidligere tapt kampen om å skjerme uføres alderspensjon og gi minstepensjonistene mer. Det skjedde i forbindelse med at Stortinget behandlet trygdeoppgjøret tidligere i år.

– Uføre kan ikke stå i jobb lenger for å kompensere for tapet. Det er utrolig urettferdig at folk som ikke kan jobbe lenger, får kuttet pensjonen som følge av levealdersjusteringa, sier Bergstø.

Skyver på velferdsløfter

I den nye regjeringsplattformen for stortingsperioden 2021–2025 har Ap og Sp lovet både skjerming av uføre og å heve pensjonen til minstepensjonistene.

Disse velferdsløftene uteblir likevel i regjeringas forslag til neste års statsbudsjett – til tross for rekordhøye skatteøkninger.

Verken løftet om pensjonsløft for minstepensjonister eller en forbedret alderspensjon for uføre var med da budsjettet ble presentert i oktober.

SVs alternative budsjett danner grunnlaget for budsjettforhandlingene med regjeringa. Partiet sitter med nøkkelen for å gi regjeringa flertall for budsjettet i Stortinget.

Mye lest: 6-timersdagen kommer, om SV får det som de vil

Warning
Annonse
Annonse