JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

SV med krav til regjeringa før forhandlingene: Stryk dagpengekuttet

Nestleder Kirsti Bergstø i SV synes regjeringa må ta signalene fra en samlet fagbevegelse på alvor.
SV og nestleder Kirsti Bergstø kommer med en utfordring til regjeringa før budsjettforhandlingene.

SV og nestleder Kirsti Bergstø kommer med en utfordring til regjeringa før budsjettforhandlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

aslak@lomedia.no

– Et usosialt kutt som dette kan ikke bli stående hvis regjeringa vil beholde troverdigheten, samtidig som de skal trygge arbeidsfolk og redusere forskjellene i samfunnet, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.    

SV er regjeringas foretrukne budsjettpartner, og til uka starter forhandlingene om neste års statsbudsjett. Partiet sitter med nøkkelen for å gi regjeringa flertall for budsjettet i Stortinget.

Forventer opprydning

Nå forventer SVs nestleder at regjeringa stryker den planlagte innstrammingen i dagpengeordningen før partiene setter seg rundt forhandlingsbordet.

– Det har kommet sterke ord og hard kritikk om dette dagpengeforslaget. Ikke bare fra LO, men også fra forbundene og øvrig fagbevegelse. De signalene må regjeringa ta på alvor, mener hun.

– Hvis ikke regjeringa tar til seg kritikken og gjør noe med dette før forhandlingene, går de altså inn i rommet med et forslag der de både risikerer tryggheten til og tilliten fra arbeidsfolk, påpeker Bergstø.

Ifølge SVs nestleder er kuttet en blåkopi av det den daværende Solberg-regjeringa foreslo i 2017.

– Selv ikke Høyre nådde igjennom med dette forslaget, minner hun om. Det var så usosialt og skapte så sterke reaksjoner, særlig fra LO, at det ble stoppa av KrF, minner hun om.

Kuttet rammer 15.000

Ved å stramme inn på hvor mye du må ha tjent før du blir arbeidsløs, vil regjeringen endre reglene slik at færre kan få dagpenger når de er ledige.

I forslaget til neste års statsbudsjett er grepet å redusere opptjeningsperioden for dagpenger fra tre til ett år. Over 2.000 nye registrerte arbeidsløse vil ikke få dagpenger som følge av de nye reglene.

I underkant av 13.000 personer vil få mindre i dagpenger, viser anslagene fra regjeringen.

Mange, inkludert SV og Rødt, har gått på barrikadene for å få fjernet kuttet. Under arbeids- og sosialkomiteens høring om statsbudsjettet var også fellesnevneren at innstrammingen må reverseres.

Les også: Barnehagemilliardærer flytter til Sveits, mens de ansatte streiker for bedre pensjon

Gått tilbake på andre forslag

Bergstø betegner det som «direkte oppsiktsvekkende» dersom regjeringa ikke har snudd og selv uttrykker at de vil rette opp det planlagte kuttet før det skal forhandles om neste års statsbudsjett.

Hun har tidligere uttalt at det er uakseptabelt for SV å være med på et vedtak som betyr at folk mister dagpenger eller får mindre utbetalt. Bergstø har lovet kamp for å beholde gjeldende ordning.

– Det er alvorlig for forhandlingsforløpet hvis regjeringa ikke har vist vilje til å lytte til hva fagbevegelsen mener i en så avgjørende sak, sier hun.

Bergstø viser til at LO har kalt dette kuttet for et arbeidsuhell.

– Regjeringspartiene må komme med en avklaring. Vil de komme fagbevegelsen i møte og finne penger til å rette det opp, eller skal de fortsatt stå fast ved et usosialt kutt fra Høyre som rammer arbeidsfolk hardt? spør SVs nestleder.

Slik svarer regjeringa

Eigil Knutsen, finanspolitisk talsperson for Ap på Stortinget, svarer på henvendelsen fra FriFagbevegelse via partiets kommunikasjonsavdeling og skriver følgende:

«Ap og Sp har en budsjettavtale med SV og ser fram til å starte forhandlingene om statsbudsjettet. Enkeltsakene kommer vi tilbake til når vi er ferdige med forhandlinger».

Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) har tidligere forsvart regjeringens omlegging. Hun poengterer at ordningen utvides til å omfatte sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger.

Regjeringen har også prioritert en vridning for å hjelpe unge inn i arbeid eller utdanning.

Ap har fått mange innspill på forslaget om de nye reglene for dagpenger.

– Vi tar reaksjonene fra folk på alvor, og tar med oss dette i det videre arbeidet. Regjeringen har lagt fram sitt forslag, men nå skal budsjettet forhandles med SV i Stortinget, sier hun.

Mye lest: Deltidsansatte Henrik fortviler over dagpengekuttet: – Uærlig av regjeringa

Warning
Annonse
Annonse