JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt

Barnehagemilliardærer flytter til Sveits, mens de ansatte streiker for bedre pensjon

Eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet har tjent over to milliarder på skattefinansierte barnehager. Nå har de flyttet til Sveits.
KAN SPARE NESTEN EN MILLIARD: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby, eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet, kan under bestemte omstendigheter slippe å skatte 980 millioner kroner til Norge dersom de blir boende i Sveits i fem år.

KAN SPARE NESTEN EN MILLIARD: Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby, eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet, kan under bestemte omstendigheter slippe å skatte 980 millioner kroner til Norge dersom de blir boende i Sveits i fem år.

Luftbilderschweiz.ch / Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB

ida.wangberg@fagbladet.no

Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby eier Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet, med rundt 240 barnehager. Hans Jacob Sundby sitter også i styret i Private barnehagers landsforbund (PBL).

Nå har ekteparet flyttet til Sveits, ifølge opplysninger Fagbladet har innhentet fra Folkeregisteret.

Blir de boende utenlands i fem år og selger aksjene i selskapet sitt, kan de slippe å betale 980 millioner kroner i skatt til Norge, anslår skatteekspert.

Hans Jacob Sundby benekter at de har planer om salg.

– Dette er ingen skatteflytting til Sveits, sier Læringsverkstedet-eieren.

– Mesteparten av vår virksomhet er utenlands. Vi driver barnehager i ti land på tre kontinenter, så for oss er det naturlig å følge med den utenlandsveksten, og vi kommer til å bo i ulike land og på ulike steder i forbindelse med det.

Reaksjon: Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: Nå varsler ministeren flere innstramminger

Barnehageformue på 2,45 milliarder

I 2020 solgte ekteparet 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner.

Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

I boligannonser omtales den sveitsiske forstaden Meggen i kantonen Lucern som det som på norsk kan oversettes til «skattegunstig».

I boligannonser omtales den sveitsiske forstaden Meggen i kantonen Lucern som det som på norsk kan oversettes til «skattegunstig».

Luftbilderschweiz.ch

Etter at gjelda knyttet til barnehagebyggene ble nedbetalt, satt eierne igjen med en fortjeneste fra eiendomssalget på rundt to milliarder kroner.

Den utgjør hoveddelen av den samlede egenkapitalen på 2,45 milliarder kroner i selskapet HJR Holding, som eies av Hans Jacob og Randi Sundby. En del av egenkapitalen kommer også fra overskudd fra barnehagedrift.

Bare i 2018 satt eierne igjen med et overskudd fra barnehagedriften på over 100 millioner kroner før skatt.

Les også:Barnehagene fikk 3,5 milliarder for mye tilskudd. Mener 1,4 milliarder til ny pensjon blir katastrofalt

Har flyttet til «skatteoase»

Nå har ekteparet, i likhet med flere andre norske milliardærer, meldt flytting til Sveits.

De har folkeregistrert adresse i Lucern, nærmere bestemt i den fasjonable forstaden Meggen, som i boligannonser omtales som «tax-favorable».

Ifølge sveitsiske medier er Meggen kjent som et «mekka for de rike». Den lille forstaden med 7500 innbyggere regnes som «skatteoasen» i kantonen Luzern, og er hjemsted for finansforvaltere, velstående investorer og kunstmagnater. Og nå også norske barnehageeiere.

Eivind Furuseth, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, anslår at eierne av Læringsverkstedet kan slippe unna både gevinstbeskatning og formuesskatt dersom de blir boende i Sveits i fem år.

Eivind Furuseth, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, anslår at eierne av Læringsverkstedet kan slippe unna både gevinstbeskatning og formuesskatt dersom de blir boende i Sveits i fem år.

BI

Eivind Furuseth, skatteekspert og førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, anslår at ekteparets flytting kan føre til at de slipper å betale omtrent 980 millioner kroner i skatt til Norge.

Kan slippe gevinstbeskatning

– Det de vil kunne spare mest på, er at de kan slippe å skatte av gevinsten ved å selge aksjene i holdingselskapet sitt, sier Furuseth.

Han viser til de såkalte exit-skattereglene, som gjør at man slipper gevinstbeskatning på aksjesalg dersom man bor i utlandet i fem år.

– Etter at de fem årene har gått, kan man selge aksjene uten å måtte betale skatt til Norge, sier Furuseth.

– De er da skattepliktige til Sveits, men der er skattesatsene lavere, og det er ikke sikkert de trenger å betale noe i det hele tatt, sier han.

Gevinstbeskatningen i Norge er på 35,2 prosent, og Furuseth anslår derfor at Læringsverkstedet-eierne på denne måten kan slippe å betale omtrent 882 millioner kroner i skatt til Norge.

– Helt useriøst

Læringsverkstedet-eier Hans Jacob Sundby nekter for at dette er planen deres.

– Det er fullstendig feil. Det vil være helt useriøst om dere trykker det. Vi har alltid vært tydelig på at vi tenker generasjoner, og at våre fem barn skal ta over selskapet. I de tjue årene vi har holdt på, har vi alltid vært klare på at vi ikke skal selge, så det vil være helt useriøst å fremme en påstand om at vi skal selge de aksje-greiene. Dette er ikke en sånn Sveits-greie som jeg ser det er mye av i avisen, sier han.

Kan beholde eierskapet

Ekteparet kan fremdeles beholde eierskapet til selskapet og samtidig ta ut gevinsten uten å måtte skatte til Norge, forklarer Furuseth.

– Hvis de etter fem år selger aksjene til et selskap de selv kontrollerer, slipper de fremdeles å skatte av gevinsten, mens de beholder reell eierkontroll over selskapet, sier han.

Konfrontert med dette, er Sundbys svar fremdeles at dette er «useriøse påstander».

– Dette er helt useriøse påstander. Vi har alltid vært tydelige på at våre barn skal arve selskapet, så vi har ingen planer om å selge. Det er ikke engang sikkert vi bor i Sveits om fem år, vi skal bo rundt omkring i verden, så dette er veldig useriøse påstander, sier han.

Slipper norsk formuesskatt

I tillegg slipper ekteparet Sundby den norske formuesskatten når de er bosatt i Sveits. Dermed slipper de unna å skatte ytterligere rundt 20 millioner kroner hvert år til norske myndigheter.

Blir de boende i utlandet i fem år, utgjør det omtrent 100 millioner kroner.

I Sveits er skattesatsen langt lavere enn i Norge.

– Ulike kantoner har ulike skatteregler, og ut fra det jeg har forstått, er det også mulig å forhandle med myndighetene om hvor mye man skal skatte, sier Furuseth.

Les også: Da barnehagen skulle ut på anbud, gikk tobarnsmor Kjersti til kamp

Hans Jacob Sundby sier han ikke har regnet på hvor mye de kommer til å spare i formuesskatt til Norge.

– Mesteparten av vår formue ligger utenfor Norge også. Den største delen av virksomheten er utenfor Norge.

– Men det ligger vel i holdingselskapet rundt to milliarder kroner som kommer fra salget av norske barnehagebygg?

– Vi betaler all den skatt vi skal til Norge for vår norske virksomhet, og vi betaler skatt for den virksomheten vi har i andre land. Men poenget er at dette ikke er en skattemotivert flytting, dette er fordi vi ekspanderer i utlandet og vi kommer til å bo i ulike land på ulike kontinenter. Og vi kommer til enhver tid til å betale skatt der vi er, og vi betaler skatt til Norge for den norske delen av virksomheten, sier Sundby.

Les også: Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Slik kan eierne slippe 980 millioner i skatt

Idet Hans Jacob og Randi Sundby flyttet til Sveits, mistet Norge beskatningsretten på aksjene i holdingselskapet deres.

Reglene er slik: man later som om aksjene i holdingselskapet ble solgt dagen før de flyttet ut. Så regnes det en gevinstbeskatning på 35,2 prosent av verdien på aksjene.

Blir de boende i utlandet i fem år, uten å selge aksjene, kan de etter fem år selge dem uten å måtte betale skatt til Norge.

Grunnen til at disse skattereglene ble innført, var at man regnet med at aksjekursen kunne svinge opp og ned i løpet av de fem årene, og at gevinsten man hadde da man flyttet ut for fem år siden, normalt ikke var i behold etter fem år. Dette er mest aktuelt for børsnoterte selskap, der aksjekursen svinger, men ikke like relevant for private holdingselskap som HJR Holding AS, ifølge skatteekspert Eivind Furuseth.

35,2 prosent av verdiene i selskapet HJR Holding AS på 2,45 milliarder kroner, utgjør 882 millioner kroner. Det er ventet at disse reglene blir endret, men det er et åpent spørsmål om nye regler vil få tilbakevirkende kraft. Det er grunnen til at mange norske milliardærer, inkludert Kjell Inge Røkke og Bjørn Dæhlie, har flyttet til Sveits det siste året.

Hadde Hans Jacob og Randi Sundby bodd i Norge, ville de måtte betale formuesskatt på 1,1 prosent av 75 prosent av verdien av aksjene i holdingselskapet sitt. Med en formue på 2,45 milliarder kroner utgjør det rundt 20 millioner kroner i året. Blir eierne av Læringsverkstedet boende i Sveits i fem år, kan de dermed slippe å betale rundt 100 millioner kroner i skatt til Norge.

Dette sier Hans Jacob Sundby om utflyttingen til Sveits

– Hvorfor har dere flyttet til Sveits?

– For det første er dette sjette eller sjuende gang jeg flytter ut av Norge, og familien også. Jeg har bodd i Riga, Latvia, Sverige og USA, i flere land, og vi kommer til å bo i forskjellige land og på ulike kontinenter. Så det er ikke sånn at vi har flyttet til Sveits, vi har flyttet til utlandet, og kommer til å bo på forskjellige steder framover.

– Nå har vi flyttet utenlands fordi vi driver selskapet Dibber AS, som driver barnehager utenfor Norge. Virksomheten vår er nå større utenfor Norge enn i Norge. Vi driver barnehager i ti land på tre kontinenter. Så for oss er det naturlig å følge med den utenlandsveksten, og vi kommer til å bo i ulike land og på ulike steder i forbindelse med det.

– Hvor lenge planlegger dere å bli boende i Sveits?

– Det vet jeg ikke. Vi ønsker å eksportere nordisk barnesyn og nordisk barnehagepedagogikk, og ønsker å jobbe med det framover. India er et land som vi konkret vurderer som neste steg.

– Har dere regnet på hva dere slipper å betale i skatt til Norge ved å flytte ut?

– Nei, det har vi ikke gjort. Mesteparten av vår virksomhet er utenfor Norge, så for oss er det ikke noen skatteflytting til Sveits. Mesteparten av vår virksomhet og satsing framover er i utlandet, så vi kommer til å bo i ulike land og på ulike steder framover i forbindelse med det.

– Skatteekspert ved BI Eivind Furuseth anslår at dere kan slippe å betale rundt 980 millioner kroner i skatt dersom dere blir boende i Sveits i fem år. Det er snakk om gevinstbeskatning på salg av aksjer i holdingselskapet og formuesskatt. Har du noen kommentarer til det regnestykket?

– Det er fullstendig feil. Det vil være helt useriøst om dere trykker det. Vi har alltid vært tydelig på at vi tenker generasjoner, og at våre fem barn skal ta over selskapet. I de tjue årene vi har holdt på, har vi alltid vært klare på at vi ikke skal selge, så det vil være helt useriøst å fremme en påstand om at vi skal selge de aksje-greiene. Dette er ikke en sånn Sveits-greie som jeg ser det er mye av i avisen.

– Skatteeksperten sier at dersom dere selger aksjene i holdingselskapet til et selskap dere selv kontrollerer, kan dere fortsatt ta ut gevinsten uten å måtte skatte av den til Norge, og fortsatt beholde eierkontrollen i selskapet.

– Dette er helt useriøse påstander. Vi har alltid vært tydelige på at våre barn skal arve selskapet, så vi har ingen planer om å selge. Det er ikke engang sikkert vi bor i Sveits om fem år, vi skal bo rundt omkring i verden, så dette er veldig useriøse påstander.

– Hvorfor har dere valgt akkurat Sveits?

– Vi har tre barn med oss som går på skole, internasjonal skole som fungerer bra her. Vi jobber mye internasjonalt og reiser mye, så det er greit kommunikasjonsmessig. Enda en gang: Vi jobber med å eksportere norsk barnehage ut til verden, og størstedelen av virksomheten er ute i verden, så dette har ingenting med skatt å gjøre.

– Dere slipper vel uansett unna den norske formuesskatten, som er høy sammenliknet med i Sveits?

– Jeg har ikke regnet på det, mesteparten av vår formue ligger utenfor Norge også. Den største delen av virksomheten er utenfor Norge.

– Men det ligger vel i holdingselskapet rundt to milliarder kroner som kommer fra salget av norske barnehagebygg?

– Vi betaler all den skatt vi skal til Norge for vår norske virksomhet, og vi betaler skatt for den virksomheten vi har i andre land. Men poenget er at dette ikke er en skattemotivert flytting, dette er fordi vi ekspanderer i utlandet og vi kommer til å bo i ulike land på ulike kontinenter. Og vi kommer til enhver tid til å betale skatt der vi er, og vi betaler skatt til Norge for den norske delen av virksomheten.

– Det kan tenkes at noen av de ansatte i Læringsverkstedet som akkurat nå streiker for bedre pensjon, men som blant annet får høre at det er for dyrt, blir provosert av å lese at dere kan komme til å slippe å betale ganske mye i skatt til Norge på penger dere har tjent på norske skattefinansierte barnehager. Hva vil du si til de ansatte?

– Vi sparer ikke noe spesielt skatt av å bo her sammenliknet med lønnskostnadene til 5000 ansatte, så det blir en helt useriøs sammenkobling. Det er jo PBL, ikke Læringsverkstedet, som er i streik.

– Men du sitter vel i styret til PBL, så du har vel vært med på å ta avgjørelsene som har ført til streiken?

– Jeg sitter i styret i PBL, det er riktig at PBL er i streik. Man har jo allerede en god pensjon i PBL, og så er man enig i protokollen om at man skal ha som mål å følge denne reviderte AFP. Den er jo enda ikke på plass, men er varslet å komme på plass i 2024. Fagforeningene ønsker å gjøre dette nå, før en revidert ordning er på plass, samtidig som regjeringen har kuttet i pensjonstilskuddet til private barnehager. PBL står på protokollen sin, vi har som mål å se på en reformert AFP når den kommer, mest sannsynlig i 2024.

– Men å koble dette opp til at Dibber har en strategi om ekspandere utenlands, og har det meste av sin aktivitet utenlands, det henger ikke på greip. Det er ikke noen sammenheng mellom det. Alle de norske tilskuddene går til norske barnehager og er der. Så svaret mitt til de ansatte er at alle tilskudd som norske barnehager får, er i de norske barnehagene, og brukes i de norske barnehagene. Vi har ikke tatt med noen penger fra norske barnehager til utlandet. Og utover det er konflikten mellom PBL og fagforeningene.

– Men dere tar med dere penger fra salget av norske barnehagebygg til utlandet?

– Vi tar ikke med oss noen penger til utlandet, det er vår familie som har flyttet. Vårt holdingselskap er fremdeles norsk og vår virksomhet fortsetter som før. Vi er jo et stort selskap som har virksomhet i ti land og tre verdensdeler. Men alle tilskudd vi får som tilhører Norge, går til Norge. Og barnehagene betaler en helt normal husleie. Så det er ingen penger som forsvinner ut av de norske barnehagene.

Dette er Sundby-ekteparets selskaper

• Hans Jacob og Randi Sundby eier 50 prosent hver av HJR Holding AS, som har en egenkapital på 2,45 milliarder kroner.

• Holdingselskapet eier flere selskaper, blant annet selskapet Dibber AS.

• Dibber AS eier flere selskaper, blant annet Læringsverkstedet Gruppen AS, der den norske barnehagevirksomheten inngår.

• Dibber AS eier også en rekke selskap som driver barnehagevirksomhet i utlandet.

• Ved utgangen av 2021 drev Dibber-konsernet over 550 enheter med kapasitet for 40.000 barn.

• 245 av dem er norske, og ligger under Læringsverkstedet.

• Dibber AS kjøpte i 2020 omtrent 210 barnehager og SFO-er i Finland under merkenavnet Pilke.

• Konsernet driver 80 barnehager og skoler i Sverige

• I tillegg har konsernet omtrent 30 barnehager i drift i Tyskland, Latvia, Dubai og Hongkong.

Annonse

Flere saker

Annonse

Dette er Sundby-ekteparets selskaper

• Hans Jacob og Randi Sundby eier 50 prosent hver av HJR Holding AS, som har en egenkapital på 2,45 milliarder kroner.

• Holdingselskapet eier flere selskaper, blant annet selskapet Dibber AS.

• Dibber AS eier flere selskaper, blant annet Læringsverkstedet Gruppen AS, der den norske barnehagevirksomheten inngår.

• Dibber AS eier også en rekke selskap som driver barnehagevirksomhet i utlandet.

• Ved utgangen av 2021 drev Dibber-konsernet over 550 enheter med kapasitet for 40.000 barn.

• 245 av dem er norske, og ligger under Læringsverkstedet.

• Dibber AS kjøpte i 2020 omtrent 210 barnehager og SFO-er i Finland under merkenavnet Pilke.

• Konsernet driver 80 barnehager og skoler i Sverige

• I tillegg har konsernet omtrent 30 barnehager i drift i Tyskland, Latvia, Dubai og Hongkong.