JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager

Barnehagemilliardærer flytter til Sveits: Nå varsler ministeren flere innstramminger

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil ta tilbake kontrollen over de private barnehagene.
Tonje Brenna reagerer på at Læringsverkstedet-eierne flytter til Sveits etter at regjeringa har kommet med innstramminger i den private barnehagesektoren.

Tonje Brenna reagerer på at Læringsverkstedet-eierne flytter til Sveits etter at regjeringa har kommet med innstramminger i den private barnehagesektoren.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

herman@lomedia.no

Tirsdag ble det kjent at barnehagemilliardærer og Læringsverkstedet-eiere Hans-Jacob og Randi Sundby flytter til Sveits.

De slutter seg da til strømmen av norske milliardærer som har flytta til landet den siste tida.

– Jeg registrerer at de flytter fra Norge akkurat mens regjeringa gjør kraftige innstramminger i de private barnehagene etter mange år der Erna Solberg og Høyre har gjort det lett å bli rik på å drive private barnehager.

Det skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en SMS til FriFagbevegelse.

Nå varsler hun tøffere tider for de som tjener penger på private barnehager.

Flyttinga skjer også samtidig som tusenvis av ansatte i private barnehager er i streik for å sikre bedre pensjonsordninger.

Kan spare en milliard

Læringsverkstedet-eierne kan slippe å betale 980 millioner kroner i skatt om de blir boende utenlands i fem år og selger aksjene i selskapet, anslår førsteamanuensis og skatteekspert ved BI, Eivind Furuseth.

Men eierne avslår at de har flytta på grunn av skatt. De sier de skal drive selskapet fra utlandet, fordi de allerede driver i flere land.

De har heller ikke tenkt til å selge seg ut av selskapet, sier Hans-Jacob Sundby.

– Vi har alltid vært tydelig på at vi tenker generasjoner, og at våre fem barn skal ta over selskapet. I de tjue årene vi har holdt på, har vi alltid vært klare på at vi ikke skal selge, så det vil være helt useriøst å fremme en påstand om at vi skal selge de aksjene. Dette er ikke en sånn Sveits-greie som jeg ser det er mye av i avisen. Dette er ingen skatteflukt, sier Sundby til Fagbladet.

Mye lest: Hans Oskar jobbet saktere i fem timer. Det endte med høyere lønn

Skal ta tilbake kontrollen

Tidligere i år ble det vedtatt i Stortinget at alle private barnehager må være egne selskaper, ikke får drive med annen virksomhet, og ikke får låne penger fra andre enn banker.

– For første gang i historien begynner vi nå i 2022 med statlig tilsyn med om de nesten 30 milliarder kronene som de private barnehagene får i tilskudd og foreldrebetalinger går til barnehagedrift og ikke til profitt, sier Brenna.

Nå varsler statsråden nye innstramminger.

– Vi skal ta tilbake kontrollen over barnehagen. Vi vil komme med ny kraftig pakke med innstramminger neste år som følger opp den første pakken som blei vedtatt på Stortinget i vår, skriver Brenna.

Grepa som kommer følger opp Storberget-utvalgets anbefalinger, opplyser statsråden.

Utvalget så på finansieringa til private barnehager, og foreslo blant annet å gi kommunene mer makt og myndighet til å stille vilkår for tilskudd og kvalitet.

– Målet er å sikre at pengene vi bruker på barnehage går til barna og de ansatte. Det skulle ærlig talt bare mangle, skriver Brenna.

– Vi kan ikke ha det sånn i Norge at man kan bygge seg opp en så enorm formue på å drive privat barnehage, avslutter statsråden.

Nå får Nav ros fra AAP-aksjonen: 18.000 syke slipper å gå inn i jula uten inntekt

Driver for å tjene penger

Hege Bae Nyholt er stortingspolitiker for Rødt og leder Utdannings- og forskningskomiteen.

Hege Bae Nyholt

Hege Bae Nyholt

Leif Martin Kirknes

– Først tjener de seg rike på vår felles velferd, så stikker de til Sveits for å slippe å bidra til fellesskapet, sier Bae Nyholt.

– Jeg veit ikke hva jeg skal si om det, det er hoderystende.

Læringsverkstedet-eierne sier som nevnt de ikke er skatteflyktninger.

– Den kjøper jeg ikke, understreker Bae Nyholt.

– Det her viser det vi har hevda, at de driver barnehager for å tjene penger, ikke først og fremst for å utvikle gode barnehager for barnas beste.

Hun er også tydelig på at det ikke betyr at barnehagene eller de ansatte er dårligere.

– Men dette avslører hele prosjektet – å sikre mest mulig profitt.

Debatt: «Nå skylder jeg Nav over 20.000 kroner mer enn de utbetalte til meg ved en feil»

– En hån

Bae Nyholt reagerer også på at de flytter ut av landet under en streik som handler om pensjon.

– Jeg opplever det her som en hån. Det må jo føles hårreisende for de ansatte.

Det haster å få plass tiltak som stopper de som tjener penger på barnehage og andre velferdstjenester, mener politikeren.

– Vi er nødt til å få på plass lover som gjør at man ikke kan suge penger ut av velferdstjenestene våre.

Rødt har også foreslått en «exit-skatt» som skal gjøre det vanskeligere å forlate Norge for å slippe skatt.

– Det er helt opplagt at man trenger det. Vi ser at landets rikeste ikke ønsker å bidra til fellesskapet, og vi mener det er de som skal bidra mest.

Warning
Annonse
Annonse