JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Elisabeth Thoresen er ikke like imponert over forrige regjering.

Elisabeth Thoresen er ikke like imponert over forrige regjering.

Jan-Erik Østlie

Arbeidsavklaringspenger

Nå får Nav ros fra AAP-aksjonen: 18.000 syke slipper å gå inn i jula uten inntekt

AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen kjemper for rettighetene til syke som lever av arbeidsavklaringspenger. Nå roser hun både Støre-regjeringa og Nav.01.11.2022
12:20
16.11.2022 13:22

yngvil@lomedia.no

De aller fleste av de 18.000 menneskene som hadde fått arbeidsavklaringspenger i maksimal periode, har nå fått avklart veien videre, opplyser Nav til FriFagbevegelse.

Det betyr at Nav har vurdert om de får forlengelse av arbeidsavklaringspengene (AAP) sine, om de skal søke uføretrygd eller søke om en ny periode med AAP. Kort sagt betyr det at de er sikret en inntekt.

– Det er veldig fint at Nav har vurdert så mange søknader og det skal de ha ros for, sier Elisabeth Thoresen, leder i AAP-aksjonen, til FriFagbevegelse.

«Vi setter pris på rosen fra AAP-aksjonen», fastslår seksjonssjef i Nav Bente Thori-Aamot.

Nav-sjefen sender godord tilbake til AAP-aksjonen, for å ha bidratt med å få ut informasjon til menneskene det gjelder. Hun forteller at AAP-aksjonen gir Nav beskjed med en gang de mener kommunikasjonen med folk ikke er bra. «De har også bidratt med konstruktive tilbakemeldinger på våre rutiner», opplyser Thori-Aamot.

– Folk hadde gått uten inntekt

Elisabeth Thoresen går hardt ut mot forrige regjering og sier:

– Hadde vi ikke skiftet regjering, hadde de aller fleste av disse menneskene i dag vært uten inntekt. Hadde Solberg-regjeringa fortsatt, ville 18.000 mennesker gått jula i møte uten én krone i inntekt.

Nestleder i Høyre Henrik Asheim mener «det er en veldig spekulativ påstand Thoresen kommer med».

Året uten inntekt

Den Høyre-ledede Solberg-regjeringa innførte strengere regler for arbeidsavklaringspenger. Det er Nav-stønaden som syke og skadde får mens de er i behandling og Nav prøver å finne ut om de kan jobbe, med hva og eventuelt hvor mye.

Reglene Høyre fikk innført sa at folk kunne få arbeidsavklaringspenger i maksimalt tre år. Etter det var Nav pålagt å stanse inntekten deres i ett helt år, før de kunne søke igjen. Det var selv om de verken var friske eller Nav ferdig med arbeidsavklaringen deres. «Karensåret» ble det kalt.

Avsløring: Nav-kontorer stenger dørene for sårbare brukere: – Loven kan være brutt

Høyre forklarer det slik

«Karensåret ble innført fordi AAP for mange ble nærmest en permanent ytelse. Én av fem hadde den lenger enn makstiden», forklarer Høyres nestleder Henrik Asheim i en epost til FriFagbevegelse. AAP er ment å være en midlertidig ytelse, understreker han.

Asheim mener kortere makstid og karensåret ikke var krav til AAP-mottakerne, men krav til Nav for å sikre at folk får avklaringen sin innenfor en viss tidsperiode.

«Navs egen rapport viser at kortere makstid førte til raskere avklaring til både arbeid og uføretrygd. Det er bra», mener Asheim.

Han påpeker at det var hensikten med regelendringene, og at folk med krav på ytelse skal få riktig ytelse, og at folk med arbeidsevne skal få kommet ut i jobb.

AAP-aksjonen kjempet mot

I flere år jobbet AAP-aksjonen med å dokumentere hvordan regelen om ett år uten inntekt skadet allerede syke mennesker.

AAP-aksjonen fikk med seg SV, Rødt og Arbeiderpartiet i opposisjon, som krevde at karensåret måtte avvikles. Til slutt vant de fram.

– Om karensåret hadde fått holde fram, ville disse folka blitt kasta ut i økonomisk sosialhjelp, sier Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, til FriFagbevegelse.

– Arbeiderpartiet gikk til kamp for å makulere karensåret. Derfor er jeg utrolig glad for at vi nå får gjennomført det i praksis, legger han til.

Debatt: «Nå skylder jeg Nav over 20.000 kroner mer enn de utbetalte til meg ved en feil»

Overgangsordning varer til 1. november

Folk skal ikke miste inntekten før de er helt ferdig avklart, bestemte regjeringa. Daværende arbeidsminister Hadia Tajik sørget for en overgangsordning for folk som ville mistet AAP med reglene fra de borgerlige. Overgangsordningen varer fram til i dag, 1. november 2022.  

For å ikke falle ut av ordningen, må folk som Nav ikke har avklart ferdig, søke om en ny runde med AAP. Fristen gikk ut i går, 31. oktober.

Men: Du kan søke også etter fristen utgår.

– Hva skjer med dem som av ulike årsaker burde ha søkt, men ikke har søkt? Er det for sent for dem å søke etter 31. oktober 2022?

«Det er også mulig å søke om AAP etter 31. oktober, men da får man tidligst AAP fra den dagen man søker», forteller seksjonssjef i Nav, Bente Thori-Aamot til FriFagbevegelse i en epost.

Det betyr at du da får en tid uten inntekt. Du har imidlertid fortsatt rett til oppfølging fra Nav i denne tida.

Mye lest: ME-syke Maren (29) fortalte om sin kamp mot Nav-systemet. Nå vil Rødt ha endring

– Purr på Nav

Nav-ansatte har jobbet på spreng for å hindre at folk blir stående uten rett til verken penger eller videre oppfølging.

De aller fleste av de 18.000 som fikk forlenget sin AAP-periode i overgangsordningen etter regjeringsskiftet, har fått svar fra Nav innen fristen, opplyser Nav.

Av ulike årsaker er det noen Nav ennå ikke har klart å komme i kontakt med.

«Vi forsøker fortsatt å få tak i de det gjelder», opplyser Navs Bente Thori-Aamot.

Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at hun blir kontaktet av en del av dem som har søkt, men som ennå ikke har fått svar fra Nav.

– Purr på Nav, er rådet fra Elisabeth Thoresen.

Redde for å åpne Nav-post

AAP-aksjonen mener Nav har en vei å gå når det gjelder sin kommunikasjon med mennesker i en sårbar livssituasjon.

Selv om det ble kjent at regjeringa ville fjerne karensåret, kjenner mange seg fortsatt usikre.

– Folk har gått rundt med veldig mye vondt i magen av angst. Mange er så redde at de ikke tør åpne brevene fra Nav, forteller Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen.

Hun forteller om folk som ikke er ferdig avklart hos Nav og som visste at deres makstid med AAP snart ville utløpe.

– Så får de brev fra Nav der overskriften er «din AAP opphører 31. oktober». Det gjør folk veldig usikre og redde. Først langt ned i brevet står det at du kan søke om en ny runde med arbeidsavklaringspenger. 

Thoresen forteller også om folk som allerede har søkt om en ny periode med AAP, og har fått brev fra Nav om at deres AAP opphører – selv om Nav ikke har behandlet søknaden deres ennå.

Mye delt: Peter ødela ryggen på jobb – nå får han 2,2 millioner i erstatning

En krevende tid for folk

Nav-seksjonssjef Bente Thori-Aamot sier hun forstår at dette har vært en krevende tid for de som har ventet på svar. Hun mener det har vært utfordrende å kommunisere «et todelt budskap på enkel måte».

Thori-Aamot forteller at Nav hele tiden jobber med å forbedre og forenkle brevene sine og informasjonen på nav.no.

01.11.2022
12:20
16.11.2022 13:22Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste


Flere saker