Elisabeth Thoresen er ikke like imponert over forrige regjering.
Jan-Erik Østlie
Arbeidsavklaringspenger
Nå får Nav ros fra AAP-aksjonen: 18.000 syke slipper å gå inn i jula uten inntekt
AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen kjemper for rettighetene til syke som lever av arbeidsavklaringspenger. Nå roser hun både Støre-regjeringa og Nav.
yngvil@lomedia.no
De aller fleste av de 18.000 menneskene som hadde fått arbeidsavklaringspenger i maksimal periode, har nå fått avklart veien videre, opplyser Nav til FriFagbevegelse.
Det betyr at Nav har vurdert om de får forlengelse av arbeidsavklaringspengene (AAP) sine, om de skal søke uføretrygd eller søke om en ny periode med AAP. Kort sagt betyr det at de er sikret en inntekt.
– Det er veldig fint at Nav har vurdert så mange søknader og det skal de ha ros for, sier Elisabeth Thoresen, leder i AAP-aksjonen, til FriFagbevegelse.
«Vi setter pris på rosen fra AAP-aksjonen», fastslår seksjonssjef i Nav Bente Thori-Aamot.
Nav-sjefen sender godord tilbake til AAP-aksjonen, for å ha bidratt med å få ut informasjon til menneskene det gjelder. Hun forteller at AAP-aksjonen gir Nav beskjed med en gang de mener kommunikasjonen med folk ikke er bra. «De har også bidratt med konstruktive tilbakemeldinger på våre rutiner», opplyser Thori-Aamot.
– Folk hadde gått uten inntekt
Elisabeth Thoresen går hardt ut mot forrige regjering og sier:
– Hadde vi ikke skiftet regjering, hadde de aller fleste av disse menneskene i dag vært uten inntekt. Hadde Solberg-regjeringa fortsatt, ville 18.000 mennesker gått jula i møte uten én krone i inntekt.
Nestleder i Høyre Henrik Asheim mener «det er en veldig spekulativ påstand Thoresen kommer med».
Året uten inntekt
Den Høyre-ledede Solberg-regjeringa innførte strengere regler for arbeidsavklaringspenger. Det er Nav-stønaden som syke og skadde får mens de er i behandling og Nav prøver å finne ut om de kan jobbe, med hva og eventuelt hvor mye.
Reglene Høyre fikk innført sa at folk kunne få arbeidsavklaringspenger i maksimalt tre år. Etter det var Nav pålagt å stanse inntekten deres i ett helt år, før de kunne søke igjen. Det var selv om de verken var friske eller Nav ferdig med arbeidsavklaringen deres. «Karensåret» ble det kalt.
Avsløring: Nav-kontorer stenger dørene for sårbare brukere: – Loven kan være brutt
Høyre forklarer det slik
«Karensåret ble innført fordi AAP for mange ble nærmest en permanent ytelse. Én av fem hadde den lenger enn makstiden», forklarer Høyres nestleder Henrik Asheim i en epost til FriFagbevegelse. AAP er ment å være en midlertidig ytelse, understreker han.
Asheim mener kortere makstid og karensåret ikke var krav til AAP-mottakerne, men krav til Nav for å sikre at folk får avklaringen sin innenfor en viss tidsperiode.
«Navs egen rapport viser at kortere makstid førte til raskere avklaring til både arbeid og uføretrygd. Det er bra», mener Asheim.
Han påpeker at det var hensikten med regelendringene, og at folk med krav på ytelse skal få riktig ytelse, og at folk med arbeidsevne skal få kommet ut i jobb.
AAP-aksjonen kjempet mot
I flere år jobbet AAP-aksjonen med å dokumentere hvordan regelen om ett år uten inntekt skadet allerede syke mennesker.
AAP-aksjonen fikk med seg SV, Rødt og Arbeiderpartiet i opposisjon, som krevde at karensåret måtte avvikles. Til slutt vant de fram.
– Om karensåret hadde fått holde fram, ville disse folka blitt kasta ut i økonomisk sosialhjelp, sier Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, til FriFagbevegelse.
– Arbeiderpartiet gikk til kamp for å makulere karensåret. Derfor er jeg utrolig glad for at vi nå får gjennomført det i praksis, legger han til.
Debatt: «Nå skylder jeg Nav over 20.000 kroner mer enn de utbetalte til meg ved en feil»
Overgangsordning varer til 1. november
Folk skal ikke miste inntekten før de er helt ferdig avklart, bestemte regjeringa. Daværende arbeidsminister Hadia Tajik sørget for en overgangsordning for folk som ville mistet AAP med reglene fra de borgerlige. Overgangsordningen varer fram til i dag, 1. november 2022.
For å ikke falle ut av ordningen, må folk som Nav ikke har avklart ferdig, søke om en ny runde med AAP. Fristen gikk ut i går, 31. oktober.
Men: Du kan søke også etter fristen utgår.
– Hva skjer med dem som av ulike årsaker burde ha søkt, men ikke har søkt? Er det for sent for dem å søke etter 31. oktober 2022?
«Det er også mulig å søke om AAP etter 31. oktober, men da får man tidligst AAP fra den dagen man søker», forteller seksjonssjef i Nav, Bente Thori-Aamot til FriFagbevegelse i en epost.
Det betyr at du da får en tid uten inntekt. Du har imidlertid fortsatt rett til oppfølging fra Nav i denne tida.
Mye lest: ME-syke Maren (29) fortalte om sin kamp mot Nav-systemet. Nå vil Rødt ha endring
– Purr på Nav
Nav-ansatte har jobbet på spreng for å hindre at folk blir stående uten rett til verken penger eller videre oppfølging.
De aller fleste av de 18.000 som fikk forlenget sin AAP-periode i overgangsordningen etter regjeringsskiftet, har fått svar fra Nav innen fristen, opplyser Nav.
Av ulike årsaker er det noen Nav ennå ikke har klart å komme i kontakt med.
«Vi forsøker fortsatt å få tak i de det gjelder», opplyser Navs Bente Thori-Aamot.
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at hun blir kontaktet av en del av dem som har søkt, men som ennå ikke har fått svar fra Nav.
– Purr på Nav, er rådet fra Elisabeth Thoresen.
Redde for å åpne Nav-post
AAP-aksjonen mener Nav har en vei å gå når det gjelder sin kommunikasjon med mennesker i en sårbar livssituasjon.
Selv om det ble kjent at regjeringa ville fjerne karensåret, kjenner mange seg fortsatt usikre.
– Folk har gått rundt med veldig mye vondt i magen av angst. Mange er så redde at de ikke tør åpne brevene fra Nav, forteller Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen.
Hun forteller om folk som ikke er ferdig avklart hos Nav og som visste at deres makstid med AAP snart ville utløpe.
– Så får de brev fra Nav der overskriften er «din AAP opphører 31. oktober». Det gjør folk veldig usikre og redde. Først langt ned i brevet står det at du kan søke om en ny runde med arbeidsavklaringspenger.
Thoresen forteller også om folk som allerede har søkt om en ny periode med AAP, og har fått brev fra Nav om at deres AAP opphører – selv om Nav ikke har behandlet søknaden deres ennå.
Mye delt: Peter ødela ryggen på jobb – nå får han 2,2 millioner i erstatning
En krevende tid for folk
Nav-seksjonssjef Bente Thori-Aamot sier hun forstår at dette har vært en krevende tid for de som har ventet på svar. Hun mener det har vært utfordrende å kommunisere «et todelt budskap på enkel måte».
Thori-Aamot forteller at Nav hele tiden jobber med å forbedre og forenkle brevene sine og informasjonen på nav.no.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset