JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Skrekkscenarioet for Henrik og andre deltidsansatte i utelivsbransjen: Å miste retten til å få dagpenger.

Skrekkscenarioet for Henrik og andre deltidsansatte i utelivsbransjen: Å miste retten til å få dagpenger.

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet 2023

Deltidsansatte Henrik fortviler over dagpengekuttet: – Uærlig av regjeringa

Bartender Henrik Riise-Hanssen er en av mange deltidsansatte som vil falle utenfor ordninga med dagpenger dersom regjeringas omstridte kuttforslag vinner fram i neste års statsbudsjett.27.10.2022
14:05
11.11.2022 09:58

aslak@lomedia.no

– Det er ikke de som tjener minst som skal bære den største byrden når systemet svikter. Det føles dypt urettferdig, sier bartender og tillitsvalgt Henrik Riise-Hanssen til FriFagbevegelse.

Ved å stramme inn på hvor mye du må ha tjent før du blir arbeidsledig, vil regjeringen endre reglene slik at færre kan få dagpenger når de er ledige.

I forslaget til neste års statsbudsjett er grepet å redusere opptjeningsperioden for dagpenger fra tre til ett år.

Uærlig

Over 2.000 nye registrerte arbeidsløse vil ikke få dagpenger som følge av de nye reglene.

I underkant av 13.000 personer vil få mindre i dagpenger, viser anslagene fra regjeringen.

– Jeg synes dette er en uærlig måte holde løfter på, sier Henrik.

– På den ene siden bruker regjeringa valgkampen på å kjempe for feriepenger på dagpenger for ledige og permitterte, mens de på den andre siden kutter i dagpengene i neste års budsjett. Det er veldig underlig, mener Riise-Hanssen.

Må tjene over 50.000 mer

Henrik, som får lønn etter tariff, jobber 50 prosent som bartender på sportsbaren O’Learys i Møllergata i Oslo. Her er organisasjonsgraden på hele 90 prosent.

Arbeidstakerorganisasjonen YS har med et regnestykke vist at regjeringas planlagte dagpengekutt vil ramme de som har minst. For en person som i dag har en deltidsjobb betyr det følgende:

Hvis du har jobbet deltid i lengre tid, vil du med dagens regler være kvalifisert for dagpenger hvis du har tjent 111.477 kroner i året i denne jobben.

Med regjeringens endring, derimot, må du ha tjent 167.215 kroner i året, uansett hvor lenge du har hatt stillingen.

Skrekkscenario

Det er også skrekkscenarioet for Henrik og andre deltidsansatte i utelivsbransjen: Å få mindre utbetalt eller å miste retten til dagpenger hvis arbeidstida blir redusert eller jobben går fløyten.

Henriks årslønn er 161.500 kroner, selv om utbetalinga varierer og han ikke har fastlønn. Han har uansett ikke krav på dagpenger med regjeringas nye forslag.

– Det er leit å vite. Det gjør fort at de uten tariff, som tjener mindre enn hos oss, må jobbe enda mer før de får tilgang på dagpenger, forklarer Henrik.

Selv om han med dagens regler har krav på dagpenger, er deltidsjobbinga på 50 prosent frivillig.

– Siden jeg har valgt det selv, føler jeg at jeg ikke trenger å ta i bruk dagpengeordningen, sier Riise-Hanssen.

– Nå er det riktignok slik at to stillinger på 50 prosent fortsatt er å betrakte som deltid, så jeg vil nok være deltidsansatt en stund til.

Helt feil medisin

Nå håper han den unisone kritikken fra fagbevegelsen, samt de to partiene til venstre for regjeringa, Rødt og den foretrukne budsjettpartneren SV, får regjeringa til å reversere innstrammingen.

– Ingen kommer nærmere jobb av å få kutt i dagpengene sine. Å kutte i ytelser er helt gal medisin for å få flere i jobb, påpeker Rødts Mimir Kristjansson overfor FriFagbevegelse.  

– Hvis regjeringa får viljen sin, vil det ramme særlig lavtlønte i serveringsbransjen og deltidsarbeidende kvinner på gulvet i offentlig sektor – to grupper som ikke akkurat har det så fett fra før, sier Kristjansson.

– Ingen kommer nærmere jobb av å få kutt i dagpengene sine, sier Mimir Kristjansson.

– Ingen kommer nærmere jobb av å få kutt i dagpengene sine, sier Mimir Kristjansson.

Ole Berg-Rusten / NTB

«Smålig og usosialt» er ordene han bruker om det foreslåtte kuttet.

– Det er de med aller svakest tilknytning til arbeidslivet som dette går utover, mener Rødt-politikeren.

Han forventer at Ap og Sp innser at kuttet var et feiltrinn og retter det opp i budsjettforhandlingene.

– I dag er arbeidsløsheten lav, men den det er all grunn til å tro at den vil stige på sikt, og da vil dette kuttet ramme mange flere enn det gjør i dag, advarer Kristjansson.  

Mister tilliten til regjeringa

Merethe Solberg, som er avdelingsleder i Fellesforbundets avdeling 10, organiserer medlemmer som tjener lite og svært sjelden har oppsparte midler.

Hun snakker på vegne av ansatte i hotell-, restaurant-, kantine- og utelivsbransjen. De jobber i hovedsak deltid.

– Mister disse medlemmene retten til å få dagpenger, er de helt låst økonomisk. Mange var dessuten permitterte under koronaen og har det tøft fra før, sier Solberg til FriFagbevegelse.

Det var mange som pekte på hvordan slagordet «vanlige folks tur» var sentralt for seieren til Ap, og ikke minst regjeringspartner Sp, i etterkant av fjorårets stortingsvalg.

– Dette planlagte dagpengekuttet er ikke å gjøre det bedre for de som jobber i lavlønnsyrker. Denne regjeringa skal liksom være på vår side, men så dukker det opp et slikt forslag. Det er helt elendig og vanskelig å forstå. Vi finner oss rett og slett ikke i det, sier Merethe Solberg.  

Hun minner om at både Ap og Sp var imot en slik omlegging av ordningen da den daværende Solberg-regjeringen foreslo det samme i 2017.

– Ap og Sp har gått imot det før, og det skal ikke være sånn at vi må rette opp feilen. Det er å begynne i feil ende. Det er vanskelig å ha tillit til en regjering som gjør slike blundere, sier hun.

– Mister disse medlemmene retten til å få dagpenger, er de helt låst økonomisk, sier Merethe Solberg.

– Mister disse medlemmene retten til å få dagpenger, er de helt låst økonomisk, sier Merethe Solberg.

Erlend Angelo

Ap tar det på alvor

Tuva Moflag, arbeidspolitisk talsperson for Ap på Stortinget, har også tidligere kommentert kritikken av regjeringas foreslåtte dagpengekutt overfor FriFagbevegelse.

Når vi konfronterer Moflag med hvordan innstrammingen rammer bartender Henrik Riise-Hanssen, svarer hun at de har fått mange innspill på forslaget om de nye reglene for dagpenger.

– Vi tar reaksjonene fra folk på alvor, og tar med oss dette i det videre arbeidet. Regjeringen har lagt fram sitt forslag, men nå skal budsjettet forhandles med SV i Stortinget, sier hun til FriFagbevegelse.

En ordning som hjelper

Bak tappekranene på O'Learys i Møllergata i Oslo er det stille. Arbeidsdagen har ennå ikke begynt. Henrik Riise-Hanssen fortviler over forslaget fra regjeringa. I bransjen hans må de ansatte stort sett ta til takke med deltidsarbeid.

– Det regjeringa gjør er urettferdig mot de som har minst fra før. Du er ikke et bedre menneske bare fordi du tjener mer enn andre, sier han.

Henrik Riise-Hansen er bartender og tillitsvalgt. Han er sterkt kritisk til regjeringas foreslåtte dagpengekutt.

Henrik Riise-Hansen er bartender og tillitsvalgt. Han er sterkt kritisk til regjeringas foreslåtte dagpengekutt.

Martin Guttormsen Slørdal

Henrik synes det er særdeles uklokt å heve terskelen som kvalifiserer til dagpenger.

– Vi vet at et tiltak som dagpenger hjelper. At det får folk tilbake i jobb. Ellers hadde ikke ordningen virket i så utstrakt grad, mener bartenderen.

Selv vet han hvor vanskelig det er å ha lite å rutte med. I det første korona-året i 2020 fikk han utbetalt 60.000 kroner fra Nav. Det er ikke mye.

Han var permittert i halvannet år, og hadde det ikke vært for bufferkontoen hans, ville det ha sett ganske mørkt ut.

– Jeg vet om flere ansatte i bransjen som har måttet stå i matkø. De har kjent på skam og følt at de ikke har jobbet hardt nok, forteller Henrik.

Aktuelt: Kuttet i dagpenger kan skyve flere over på sosialhjelp, frykter forbundsleder

27.10.2022
14:05
11.11.2022 09:58Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

House of Commons / Pa Photos / NTB

Sparket 800 ansatte via Zoom. Nå er han kåret til verdens verste sjef

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Hanna Skotheim

FO-lederen vil gjøre det enklere å få sosialhjelp: – Ingen skal leve under fattigdomsgrensa


Flere saker