JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gratispassasjerer

I arbeidslivet brukes uttrykket gratispassasjer om uorganiserte arbeidstakere på bedrifter som er bundet av tariffavtale. De betaler ikke medlemskontingent til et fagforbund, men får likevel lønn og andre goder som er nedfelt i tariffavtalene. Fra flere hold har det blitt ytret ønske om å innføre tariffavgift slik at også gratispassasjerer må betale for disse godene.

Årsaken til at organiserte og uorganiserte arbeidstakere på en bedrift som er bundet av tariffavtale skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår, er det såkalte ufravikelighetsprinsippet. Det skal ikke være billigere for arbeidsgiveren å ansette uorganiserte. Det skal heller ikke være mulig for en arbeidsgiver å premiere de uorganiserte ved å gi dem høyere lønn.

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.

Siste nytt fra FriFagbevegelse