JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NyheterTillitsvalgt

En person som er valgt til å være representant og talsperson for en gruppe, kalles en tillitsvalgt. I tariffsammenheng er de representanter for de organiserte arbeidstakerne i sin fagforening eller bedriftsklubb overfor bedriftens ledelse.

Disse tillitsvalgte er valgt i henhold til bestemmelser i hovedavtalene/tariffavtalene.

Betegnelsen tillitsvalgt brukes også på talspersoner i fagforeninger som er valgt i henhold til foreningenes egne vedtekter. Det kan for eksempel dreie seg om tillitsvalgte på avdelings- og forbundsnivå.

Når det er oppsigelser og nedbemanning har tillitsvalgte et spesielt vern. Når det er oppsigelser og nedbemanning har tillitsvalgte et spesielt vern. Forhold for de tillitsvalgte er beskrevet i hovedavtalene. I hovedavtalen mellom LO og NHO er bestemmelsene i kapitel V.


Tariffleksikonet er sist oppdatert i mars 2022 av journalist Torgny Hasås, og bygger på LO Medias tidligere tariffleksikon, samt LOs «Ord og uttrykk i tariffoppgjøret».

Ta kontakt hvis du har kommentarer til noen av ordforklaringene, eller hvis du savner noen sentrale ord som du mener burde være med.