JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno har overtatt renovasjonen i hele Oslo

Veireno politianmeldt etter grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene

Ansatte i Veireno i Vestfold har jobbet opp mot 18 timer i strekk flere dager i uka, ifølge en rapport fra Arbeidstilsynet. Nå er søppelfirmaet politianmeldt.
ETTERFORSKES: Arbeidstilsynet har meldt Veireno til politiet i Vestfold, og selskapet har fått frist til november med å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo hvor dette bildet er fra.

ETTERFORSKES: Arbeidstilsynet har meldt Veireno til politiet i Vestfold, og selskapet har fått frist til november med å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo hvor dette bildet er fra.

Werner Juvik

per.flakstad@fagbladet.no

Arbeidstilsynet etterforsker også en ulykke allerede første dag selskapet hadde ansvaret for renovasjonen i Oslo. Etterforskningen har så langt avdekket flere kritikkverdige forhold også i hovedstaden, blant annet at det ikke var valgt verneombud for de ansatte.

Oslo mangler 20 søppelbiler. Søpla flyter i hovedstaden

Veireno har fått frist i november til å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven, før et eventuelt vedtak om pålegg fattes.

Lavpris-renovatør i Oslo kjører uten verneombud

Folk sa opp

I Vestfold foretok Arbeidstilsynet en undersøkelse i desember i fjor, etter at selskapet tok over renovasjonen i ti kommuner i oktober 2015.

Da hadde de fleste av de etablerte renovatørene takket nei til å bli med over i nytt selskap. Tilbudet som ble framsatt, ville gitt en lønnsnedgang som ikke fristet. Også polske sjåfører sto i vinter fram og fortalte om beinharde arbeidsdager i oppstartsperioden. Noen sa opp og fant seg andre jobber.

Renovasjonsarbeidere i billig-firma må vente to måneder på første lønning

Etter tilsynet ba Arbeidstilsynet om timelister for 44 navngitte personer, og ifølge NRK ble det avdekket flere alvorlige brudd. Blant annet hadde flere ansatte jobbet godt over 30 timer overtid per uke. Rapporten viste også at flere hadde kun få timers fri mellom hver arbeidsøkt, selv om loven sier at de skal ha minst elleve timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer.

Veireno trenger 130 sjåfører for å kjøre søppel i Oslo. Nå skal de rekruttere stort i Romania

Politianmelder forholdene

– Vi har gjort en vurdering av hele saken og gått til den strengeste sanksjonen vi har, nemlig politianmeldelse. Nå er det opp til politiet å etterforske saken, sier tilsynsleder Marianne Pedersen ved Arbeidstilsynets kontor i Tønsberg til NRK.

Ifølge Pedersen er forholdene som ble avdekket i fjor høst nå rettet opp.

Overrasket

– Dette er helt ukjent for meg. Det er uheldig at mediene får vite om anmeldelsen før vi får vite det selv, sier direktør Jonny Enger i Veireno.

Fra i dag hentes søpla i Oslo billigere enn noen gang

Søppeltømmer i Oslo kløyvde tommelen – flere i livsfare

Annonse
Annonse