JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

Colourbox

Dekker mye mer enn konflikt og kriser

Advokatforsikring – hva skal man med den? Dette kan advokatene hjelpe deg med

Du trenger ikke være i krangel for å søke hjelp hos en advokat gjennom LOfavør Advokatforsikring.20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51

merete.holtan@lomedia.no

Er du organisert i Arbeidsmandsforbundet, har du LOfavør Advokatforsikring gjennom medlemskapet.

Flere LO-forbund har samme avtale. Sjekk om ditt forbund er med på lista i bunnen av saken.

62 kroner av hver kontingent går til denne forsikringen, men mange vet ikke hva de er med på å betale for. Mange har dessuten en høy terskel for å søke hjelp hos en advokat.

Det er denne terskelen Frøydis Øien vil til livs. Hun er salgssjef hos Help Forsikring, som leverer tjenesten til LOfavør.

– Det er underkommunisert at forsikringen er så bred som den er. Mange tenker: «Men jeg krangler da ikke med noen?» Da har de ikke satt seg inn i hva en advokat kan brukes til. Forsikringen dekker mye mer enn bare konflikt og kriser, sier Øien.

Kommunikasjonsdirektør i Help, Dag Are Børresen, understreker det samme.

– Advokater er i for stor grad knyttet til å løse konflikter. Dette er viktig, men enda viktigere er det å minne medlemmer på at advokater kan være gode til å forebygge trøbbel, enten det gjelder arv, familie, naboen, kommunen, håndverkeren eller annet, sier Børresen, og presiserer:

– Innimellom trenger vi noen til å stå sammen med oss i en konflikt. Men advokatforsikringen kan komme godt med både før og etter konflikten.

Eksplosjon i husleiesaker: Unge leietakere blir utnyttet: – Mange er ikke klar over sine rettigheter, sier studentrådgiveren

Sorg og et raidet bo

De fleste saker er ikke av den art at de havner i retten. Dreier det seg om en konflikt, blir den først forsøkt løst gjennom megling eller forhandling. Du kan også få gratis juridisk rådgiving eller hjelp til å sette opp ulike kontrakter eller dokumenter.

– Dette er dokumenter som regulerer ting i privatlivet og gir trygghet i hverdagen, sier salgssjef Frøydis Øien.

Samboerkontrakten er en typisk avtale mange burde inngått.

– En slik kontrakt regulerer ikke bare om hvem som eier hva hvis dere går fra hverandre. Den bidrar også til å gjøre dere trygge i det samlivet dere har nå.

Øien forteller om en sak der en av partene i et samliv døde i en ulykke, hvorpå avdødes foreldre gikk inn i parets felles bo og hentet ut alt den avdøde eide.

– Vedkommende satt ikke bare igjen med sorgen, men med et raidet bo.

(Saken fortsetter under bildet)

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

Help Forsikring

Fremtidsfullmakt: Hårstell hver måned

Øien anbefaler også å skrive testamente, og det som heter fremtidsfullmakt. En fremtidsfullmakt bestemmer hvem som skal forvalte pengene dine hvis du selv ikke lenger er tilregnelig.

– Her er de eldre mest utsatt, for eksempel ved demens, men det kan også ramme yngre, ved ulykker eller alvorlig sykdom, sier Øien, og kommer med eksempler på hva som kan føres opp i en slik fullmakt:

– Du kan velge hvem som skal disponere hytta di eller pengene dine, men også hva de skal gå til. En bestemor kan for eksempel bestemme at barnebarna skal få bunad til konfirmasjon hvis det er midler igjen, og hun kan bestemme at frisøren skal komme til eldresenteret og stelle henne hver måned.

Fikk du med deg denne? Mistet jobben? Da er det en fordel å være organisert

Fikk fagprøven annullert

Via forsikringen kan du også få hjelp til å sette opp kjøpekontrakter ved kjøp over 3.000 kroner, og du kan få hjelp hvis du står fast i private forsikringsoppgjør.

– Vi har opplevd kunder fortelle at de har meldt en skade fire ganger og fått avslag like mange ganger. Men når en advokat hos oss har tatt seg av den, har det løst seg, forteller Frøydis Øien.

Et område det er mindre opplagt å søke om hjelp på, er saker som hører innunder advokatforsikringens såkalte barnepakke. Her kan du få hjelp til å ivareta rettigheter til både hjemmeboende og borteboende barn under utdanning. Det kan dreie seg om alt fra mobbing til trøbbel med hybel eller fagbrev.

Help tok nylig en sak for en som ikke fikk bestått to fagprøver. Vedkommende fikk hjelp til å klage til fylkeskommunen fordi hun blant annet mente hun ikke hadde fått tilfredsstillende opplæring på lærestedet under koronaen. Resultatet ble at fagprøvene ble annullert og en ny opplæringsplan satt opp.

Spørsmål og svar: En ryggskade gjør at jeg ikke klarer å utføre arbeidsoppgavene mine. Er jeg nødt til å slutte i jobben?

Høytid for nabokrangler

Mange av dem som henvender seg til Helps advokater, vinner fram med sitt anliggende. Når det er sagt, hender det at advokatene må avvise saker.

– Av og til har folk litt for store forventninger til hvilke rettigheter de har, sier Frøydis Øien, og tar nabokrangler som eksempler. De er det høytid for nå.

Når våren kommer og folk kryper ut av hiet, kommer nemlig også irritasjonen fra i fjor. Over hekken som er for høy, trærne som skygger for sola eller støyen fra naboens høytrykksspyler. Men hva har du egentlig rett til å klage på, og hva må du akseptere?

En sak som nådde fram til Help-advokatenes bord, var en tvist i et boligstrøk ved sjøen, der to naboer begge hadde en sti med fri ferdsel foran boligen. Den ene naboen irriterte seg over at den andre brukte denne stien, og tok hevn ved å sette opp en stabel av paller med krukker plantet med tujaer slik at stigåeren ikke fikk se sjøen fra sin egen bolig.

Konflikten ble løst når Helps advokat opplyste tujanaboen om lovverket.

– Men den kunne vært løst før. Mange irriterer seg over naboen, men venter for lenge med å si ifra. Hadde partene brukt advokat tidligere, hadde ikke konflikten trengt å gå så langt, sier Øien.

Pappaene som ble enige

Samlivsbrudd, særlig der barn er involvert, er blant konfliktene som kan ende i retten, men helst ikke burde det.

– Barnefordelingssaker bør løses på lavest mulig konfliktnivå, sier Frøydis Øien.

Gjennom advokatforsikringen kan du få juridisk rådgivning og hjelp til megling, men også bistand om saken skulle gå til domstolen. Her er et eksempel på en særegent juridisk tilfelle og en historie som endte godt:

En far hadde i 16 år hatt mye samvær med datteren sin etter et samlivsbrudd, men ikke tenkt på at han på papiret ikke hadde del i foreldreansvaret. Da barnets mor brått døde, sto barnet sto igjen uten at noen hadde foreldreansvar for henne.

Men faren og barnets stefar hadde et godt forhold, og barnet betraktet begge som «pappa». Løsningen ble at de begge fikk ta del i foreldreansvaret, og fikk laget en avtale på at barnet fortsatt skulle bo i barndomshjemmet hos stefar og ha samvær med den biologiske faren.

Slike saker må behandles i domstolen, selv om det ikke er noen konflikt. Faren måtte derfor få hjelp av Helps advokat til å ta saken gjennom en forenklet hovedforhandling.

Spørsmål og svar: Jeg skal søke om Nav om godkjenning av yrkesskade. Hva må med i skademeldingen?

Kroner og øre: – Du står ikke alene

I advokatforsikringens vilkår ligger det en øvre grense på tre millioner kroner per sak, og både egne og motpartens saksomkostninger blir dekket. Du kan be om hjelp i så mange saker du vil, og få juridisk rådgivning uten øvre timegrense.

Det betyr at det er økonomisk risikofritt å få juridisk hjelp gjennom LOfavørs Advokatforsikring.

– Mange tenker at det å kontakte en advokat, er skummelt, og de tør ikke gå til retten fordi de ikke har råd til å tape. Men hele ideen bak forsikringen er at et større fellesskap er med på å betale for at enkeltmennesker skal få advokathjelp når de trenger det. Du skal vite at du ikke står alene, sier Frøydis Øien.

22 språk: – Tilgjengelig for alle

Hun beroliger også de som har telefonskrekk, digital skrekk eller ikke snakker norsk. På help.no kan du gå inn på «Min side» via en gul knapp øverst på nettsiden og logge inn med bank-ID. Der kan du fylle ut kontrakter selv, og «snakke» med din tildelte advokat.

Vil du helst ta praten på telefonen, skal det være enkelt å finne en advokat du forstår og blir forstått av. Helps 170 advokater snakker til sammen 22 språk. Selskapet har også vært opptatt av å ansette advokater fra hele landet, med ulike dialekter.

– Det skal være lett å ta kontakt med oss og lett å snakke med oss. Vi vil gjøre advokattjenester tilgjengelig for alle, oppsummerer Frøydis Øien.

LOfavør Advokatforsikring:

• Gir alle medlemmer fri tilgang til juridisk rådgivning og advokathjelp i konflikter og rettssaker innenfor barne- og familierett og arverett.

• Advokatene kan også bistå i saker som handler om førerkortbeslag, krenkende nettpublisering, fast eiendom, forsikringssaker og forbrukerkjøp.

• Forsikringen gjelder medlemmet, hans eller hennes ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 20 år.

For flere spørsmål og svar - sjekk her

Disse forbundene har kollektiv avtale på LOfavør Advokatforsikring:

Creo – forbundet for kunst og kultur

Fagforbundet Post og finans

Forbundet for Ledelse og Teknikk

Handel og Kontor

Industri Energi

Kabinansattes Forbund

Norges Offisers og spesialistforbund

Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Norsk Flygerforbund

Norsk Lokomotivmannsforbund

Norsk Manuellterapeutforening

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Norsk Sjømannsforbund

Skolenes Landsforbund

20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51Mest lest

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.

Jan-Erik Østlie

Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

Kommentar

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.

Lise Åserud / NTB

«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen

Alf Ragnar Olsen

Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.

Kai Hovden

Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.

Martin Guttormsen Slørdal

Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.

Guro Gulstuen Nordhagen

Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.

Sissel M. Rasmussen

Støre skeptisk til makspris på strøm

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året


Flere saker