JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

TRYGGHET I HVERDAGEN: Gjennom advokatforsikringen til LOfavør kan du blant annet får hjelp til å sette opp et testamente.

Colourbox

Dekker mye mer enn konflikt og kriser

Advokatforsikring – hva skal man med den? Dette kan advokatene hjelpe deg med

Du trenger ikke være i krangel for å søke hjelp hos en advokat gjennom LOfavør Advokatforsikring.20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51

merete.holtan@lomedia.no

Er du organisert i Arbeidsmandsforbundet, har du LOfavør Advokatforsikring gjennom medlemskapet.

Flere LO-forbund har samme avtale. Sjekk om ditt forbund er med på lista i bunnen av saken.

62 kroner av hver kontingent går til denne forsikringen, men mange vet ikke hva de er med på å betale for. Mange har dessuten en høy terskel for å søke hjelp hos en advokat.

Det er denne terskelen Frøydis Øien vil til livs. Hun er salgssjef hos Help Forsikring, som leverer tjenesten til LOfavør.

– Det er underkommunisert at forsikringen er så bred som den er. Mange tenker: «Men jeg krangler da ikke med noen?» Da har de ikke satt seg inn i hva en advokat kan brukes til. Forsikringen dekker mye mer enn bare konflikt og kriser, sier Øien.

Kommunikasjonsdirektør i Help, Dag Are Børresen, understreker det samme.

– Advokater er i for stor grad knyttet til å løse konflikter. Dette er viktig, men enda viktigere er det å minne medlemmer på at advokater kan være gode til å forebygge trøbbel, enten det gjelder arv, familie, naboen, kommunen, håndverkeren eller annet, sier Børresen, og presiserer:

– Innimellom trenger vi noen til å stå sammen med oss i en konflikt. Men advokatforsikringen kan komme godt med både før og etter konflikten.

Eksplosjon i husleiesaker: Unge leietakere blir utnyttet: – Mange er ikke klar over sine rettigheter, sier studentrådgiveren

Sorg og et raidet bo

De fleste saker er ikke av den art at de havner i retten. Dreier det seg om en konflikt, blir den først forsøkt løst gjennom megling eller forhandling. Du kan også få gratis juridisk rådgiving eller hjelp til å sette opp ulike kontrakter eller dokumenter.

– Dette er dokumenter som regulerer ting i privatlivet og gir trygghet i hverdagen, sier salgssjef Frøydis Øien.

Samboerkontrakten er en typisk avtale mange burde inngått.

– En slik kontrakt regulerer ikke bare om hvem som eier hva hvis dere går fra hverandre. Den bidrar også til å gjøre dere trygge i det samlivet dere har nå.

Øien forteller om en sak der en av partene i et samliv døde i en ulykke, hvorpå avdødes foreldre gikk inn i parets felles bo og hentet ut alt den avdøde eide.

– Vedkommende satt ikke bare igjen med sorgen, men med et raidet bo.

(Saken fortsetter under bildet)

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

BRED HJELP: – Advokatforsikringen er et lavterskeltilbud, sier Frøydis Øien i Help Forsikring.

Help Forsikring

Fremtidsfullmakt: Hårstell hver måned

Øien anbefaler også å skrive testamente, og det som heter fremtidsfullmakt. En fremtidsfullmakt bestemmer hvem som skal forvalte pengene dine hvis du selv ikke lenger er tilregnelig.

– Her er de eldre mest utsatt, for eksempel ved demens, men det kan også ramme yngre, ved ulykker eller alvorlig sykdom, sier Øien, og kommer med eksempler på hva som kan føres opp i en slik fullmakt:

– Du kan velge hvem som skal disponere hytta di eller pengene dine, men også hva de skal gå til. En bestemor kan for eksempel bestemme at barnebarna skal få bunad til konfirmasjon hvis det er midler igjen, og hun kan bestemme at frisøren skal komme til eldresenteret og stelle henne hver måned.

Fikk du med deg denne? Mistet jobben? Da er det en fordel å være organisert

Fikk fagprøven annullert

Via forsikringen kan du også få hjelp til å sette opp kjøpekontrakter ved kjøp over 3.000 kroner, og du kan få hjelp hvis du står fast i private forsikringsoppgjør.

– Vi har opplevd kunder fortelle at de har meldt en skade fire ganger og fått avslag like mange ganger. Men når en advokat hos oss har tatt seg av den, har det løst seg, forteller Frøydis Øien.

Et område det er mindre opplagt å søke om hjelp på, er saker som hører innunder advokatforsikringens såkalte barnepakke. Her kan du få hjelp til å ivareta rettigheter til både hjemmeboende og borteboende barn under utdanning. Det kan dreie seg om alt fra mobbing til trøbbel med hybel eller fagbrev.

Help tok nylig en sak for en som ikke fikk bestått to fagprøver. Vedkommende fikk hjelp til å klage til fylkeskommunen fordi hun blant annet mente hun ikke hadde fått tilfredsstillende opplæring på lærestedet under koronaen. Resultatet ble at fagprøvene ble annullert og en ny opplæringsplan satt opp.

Spørsmål og svar: En ryggskade gjør at jeg ikke klarer å utføre arbeidsoppgavene mine. Er jeg nødt til å slutte i jobben?

Høytid for nabokrangler

Mange av dem som henvender seg til Helps advokater, vinner fram med sitt anliggende. Når det er sagt, hender det at advokatene må avvise saker.

– Av og til har folk litt for store forventninger til hvilke rettigheter de har, sier Frøydis Øien, og tar nabokrangler som eksempler. De er det høytid for nå.

Når våren kommer og folk kryper ut av hiet, kommer nemlig også irritasjonen fra i fjor. Over hekken som er for høy, trærne som skygger for sola eller støyen fra naboens høytrykksspyler. Men hva har du egentlig rett til å klage på, og hva må du akseptere?

En sak som nådde fram til Help-advokatenes bord, var en tvist i et boligstrøk ved sjøen, der to naboer begge hadde en sti med fri ferdsel foran boligen. Den ene naboen irriterte seg over at den andre brukte denne stien, og tok hevn ved å sette opp en stabel av paller med krukker plantet med tujaer slik at stigåeren ikke fikk se sjøen fra sin egen bolig.

Konflikten ble løst når Helps advokat opplyste tujanaboen om lovverket.

– Men den kunne vært løst før. Mange irriterer seg over naboen, men venter for lenge med å si ifra. Hadde partene brukt advokat tidligere, hadde ikke konflikten trengt å gå så langt, sier Øien.

Pappaene som ble enige

Samlivsbrudd, særlig der barn er involvert, er blant konfliktene som kan ende i retten, men helst ikke burde det.

– Barnefordelingssaker bør løses på lavest mulig konfliktnivå, sier Frøydis Øien.

Gjennom advokatforsikringen kan du få juridisk rådgivning og hjelp til megling, men også bistand om saken skulle gå til domstolen. Her er et eksempel på en særegent juridisk tilfelle og en historie som endte godt:

En far hadde i 16 år hatt mye samvær med datteren sin etter et samlivsbrudd, men ikke tenkt på at han på papiret ikke hadde del i foreldreansvaret. Da barnets mor brått døde, sto barnet sto igjen uten at noen hadde foreldreansvar for henne.

Men faren og barnets stefar hadde et godt forhold, og barnet betraktet begge som «pappa». Løsningen ble at de begge fikk ta del i foreldreansvaret, og fikk laget en avtale på at barnet fortsatt skulle bo i barndomshjemmet hos stefar og ha samvær med den biologiske faren.

Slike saker må behandles i domstolen, selv om det ikke er noen konflikt. Faren måtte derfor få hjelp av Helps advokat til å ta saken gjennom en forenklet hovedforhandling.

Spørsmål og svar: Jeg skal søke om Nav om godkjenning av yrkesskade. Hva må med i skademeldingen?

Kroner og øre: – Du står ikke alene

I advokatforsikringens vilkår ligger det en øvre grense på tre millioner kroner per sak, og både egne og motpartens saksomkostninger blir dekket. Du kan be om hjelp i så mange saker du vil, og få juridisk rådgivning uten øvre timegrense.

Det betyr at det er økonomisk risikofritt å få juridisk hjelp gjennom LOfavørs Advokatforsikring.

– Mange tenker at det å kontakte en advokat, er skummelt, og de tør ikke gå til retten fordi de ikke har råd til å tape. Men hele ideen bak forsikringen er at et større fellesskap er med på å betale for at enkeltmennesker skal få advokathjelp når de trenger det. Du skal vite at du ikke står alene, sier Frøydis Øien.

22 språk: – Tilgjengelig for alle

Hun beroliger også de som har telefonskrekk, digital skrekk eller ikke snakker norsk. På help.no kan du gå inn på «Min side» via en gul knapp øverst på nettsiden og logge inn med bank-ID. Der kan du fylle ut kontrakter selv, og «snakke» med din tildelte advokat.

Vil du helst ta praten på telefonen, skal det være enkelt å finne en advokat du forstår og blir forstått av. Helps 170 advokater snakker til sammen 22 språk. Selskapet har også vært opptatt av å ansette advokater fra hele landet, med ulike dialekter.

– Det skal være lett å ta kontakt med oss og lett å snakke med oss. Vi vil gjøre advokattjenester tilgjengelig for alle, oppsummerer Frøydis Øien.

LOfavør Advokatforsikring:

• Gir alle medlemmer fri tilgang til juridisk rådgivning og advokathjelp i konflikter og rettssaker innenfor barne- og familierett og arverett.

• Advokatene kan også bistå i saker som handler om førerkortbeslag, krenkende nettpublisering, fast eiendom, forsikringssaker og forbrukerkjøp.

• Forsikringen gjelder medlemmet, hans eller hennes ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 20 år.

For flere spørsmål og svar - sjekk her

Disse forbundene har kollektiv avtale på LOfavør Advokatforsikring:

Creo – forbundet for kunst og kultur

Fagforbundet Post og finans

Forbundet for Ledelse og Teknikk

Handel og Kontor

Industri Energi

Kabinansattes Forbund

Norges Offisers og spesialistforbund

Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Norsk Flygerforbund

Norsk Lokomotivmannsforbund

Norsk Manuellterapeutforening

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Norsk Sjømannsforbund

Skolenes Landsforbund

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.05.2021
08:15
21.05.2021 09:51Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget


Flere saker