JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksplosjon i husleiesaker

Unge leietakere blir utnyttet: – Mange er ikke klar over sine rettigheter, sier studentrådgiveren

Titusener har i høst skrevet sin første husleiekontrakt. Mange havner i trøbbel. Selskapet HELP forsikring har snart allerede nådd antallet saker for fjoråret.
SJEKK LEIEKONTRAKTEN: Aldri før har så mange hadde trøbbel med husleiekontrakten, i følge LOfavør.

SJEKK LEIEKONTRAKTEN: Aldri før har så mange hadde trøbbel med husleiekontrakten, i følge LOfavør.

colourbox.com

helge@lomedia.no

I samarbeid med LOfavør starter LO nå en kampanje om hva Advokatforsikringen kan hjelpe med rundt husleie og leieforhold. Behovet er stort:

I fjor registrerte HELP forsikring 666 husleiesaker. Så langt i år er selskapet oppe i 510 saker allerede før høstsemesteret starter.

Videregående-elev ble kastet ut

Linda Karlsen fra Sykkylven er en av de som har gått til sak: Datteren (18) bodde på hybel for å gå på videregående skole, men fikk raskt trøbbel med leiekontrakten. Da hun stadig fikk besøk av kjæresten, tok huseieren affære.

– Han hadde ingen grunn til å kaste henne ut av den grunn. Hun hadde besøk av ham lenge før trøbbelet startet, forteller moren til FriFagbevegelse.

– Hun ble kastet ut på dagen, men vi sa nei og søkte hjelp gjennom LOfavør og HELP Forsikring.

– Huseieren hadde ikke grunnlag for å kaste ut datteren vår. Vi hadde vårt på det rene, så hun fikk fortsette å bo der. Men situasjonen ble svært ubehagelig for henne. Hun måtte bo i samme hus som en huseier som gjorde alt han kunne for å gjøre det ubehagelig for henne, sier moren.

Linda Karlsen fra Sykkylven har gått til sak mot huseier på vegne av sin 18 år gamle datter.

Linda Karlsen fra Sykkylven har gått til sak mot huseier på vegne av sin 18 år gamle datter.

privat

Huseieren kom med flere ugyldige oppsigelser og småtrusler. Til slutt fikk hun en oppsigelse med tre måneders frist, som moren også mente ar ugyldig. Likevel valgte hun å flytte ut 19 dager før hun var ferdig med videregående skole.

Mange utleiere tøyer grensene og leier ulovlig. Det kan i verste fall få alvorlige konsekvenser.

Studentene blir forsømt i krisepakken, mener LO: – Dette er unge som fremdeles må betale husleie, mat og strøm

Hadde advokatforsikring

Foreldrene er begge medlem av LO-forbundet Industri Energi og har advokatforsikring gjennom LOfavør. Det er moren glad for.

Hun tror imidlertid datteren har lært aller mest av dette.

– Les kontrakten og vær åpen for at ikke alt går som det skal alltid. Datteren vår hadde ikke trøbbel med huseier da hun flyttet inn, men kontrakten burde helt klart vært skrevet annerledes, sier hun.

Studentrådgiver i LO, Munir Jaber, er ikke overrasket over historien.

– Vi opplever stadig at leietakere blir utnyttet, sier han til FriFagbevegelse. – Mange er ikke klar over sine rettigheter som leietakere eller hva utleier har lov til. De vet for eksempel ikke at utleier er pliktig å utbedre feil eller mangler hvis ikke noe annet står spesifisert i kontrakten, sier Jaber.

LOfavør har sammen med de mange forbundene i LO-familien nå fokus på medlemsfordeler for unge og studenter. I samarbeid med LO Student og HELP lanseres en kampanje om hva man kan hjelpe med når det gjelder spørsmål rundt husleie og leieforhold.

Kathrine Hagen Finrud er advokat i HELP. Hun kan fortelle at saker mellom leietaker og utleier kommer hele året, men at det er ekstra trøkk på begynnelsen og slutten av skoleåret.

– Ved oppstart handler det ofte om at leiligheten ikke er som forventet. Det er mange om beinet i studentmarkedet. Man må ofte slå til raskt. Noen leier også usett. Det byr på negative overraskelser, som manglende rengjøring og fuktskader, sier hun til FriFagbevegelse.

– Etter leieperioden oppstår det typisk konflikter om ulovlig depositum, og diskusjoner om noe er ødelagt som følge av normal slitasje, eller om i hvilken grad leietakeren kan klandres for skaden, legger hun til.

Ungdomsorganisasjoner krever kutt i husleia for studenter og lærlinger : – Mange sliter

Warning
Annonse
Annonse