Koronaviruset
Studentene blir forsømt i krisepakken, mener LO: – Dette er unge som fremdeles må betale husleie, mat og strøm
Det skal etableres en midlertidig løsning gjennom Lånekassen for studenter som blir permittert fra deltidsjobben – men dagpenger får de ikke.
Førstesekretær i LO, Julie Lødrup, mener regjeringen må ivareta studentene også i disse korona-tider.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Landets 300.000 studenter har inntil torsdag ikke vært en del av tiltakspakkene. Mange er avhengig av deltidsjobben for å få endene til å møtes.
LO mener det er viktig at også studentene blir ivaretatt. Et forslag om å gi permitterte studenter dagpenger under koronakrisen, fikk ikke flertall i Stortinget torsdag.
Studentlederen er bekymret: – Uten ekstra-inntekter går studentene med underskudd
Midlertidig ordning
Istedet foreslås det å komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien.
Flertallet på Stortinget vil ikke belaste Nav ytterligere, var bakgrunnen for at Lånekassen fikk ansvaret.
Førstesekretær i LO, Julie Lødrup, lister opp to konkrete forslag som vil gjøre livet til landets studenter tryggere og mer forutsigbart i en uoversiktlig tid:
* At regjeringen sikrer inntektstap for studenter gjennom Lånekassen, slik som ble vedtatt torsdag.
p
– Dokumentasjonskravet bør være lønnslipp, siden vi vet mange studenter ikke har oppdaterte arbeidskontrakter som gjenspeiler deres reelle inntektsgrunnlag. Inntektstapet skal ikke dekkes gjennom lån, men som stipend, sier Julie Lødrup til FriFagbevegelse.
* At regjeringen, i dialog med studentsamskipnadene, oppretter en ordning hvor de mest økonomisk utsatte studentene kan søke om utsettelse av husleie.
– Vi håper også private utleiere er fleksible og stiller opp på den felles dugnaden vi alle står i, fremholder Lødrup.
Må ta grep
Julie Lødrup mener det er viktig at regjeringen tar grep for å forhindre økonomiske tap som følge av korona-pandemien.
– Også landets rundt 300.000 studenter må ivaretas. Dette er unge som fremdeles må betale husleie, mat, strøm og andre løpende utgifter. Studiestøtten som den er i dag er rett og slett ikke nok, mener Lødrup.
Stortinget presenterte torsdag morgen en rekke nye tiltak og varslet at regjeringen skal komme med en tiltakspakke for studenter som taper inntekt som følge av koronakrisen.
– Det er avgjørende at regjeringen lager en løsning for studentene som tar høyde for studentenes reelle inntektstap. Vi vet også at mange studenter som jobber deltid ikke har oppdatert sine arbeidskontrakter til å gjenspeile det de faktisk jobber. Derfor bør regjeringen legge opp til at lønnslippene de siste månedene kvalifiserer til gyldig dokumentasjon for inntektstap, mener Lødrup.
p
210.000 studenter jobber ved siden av. De hadde ikke klart å gjennomføre studietiden uten en sideinntekt til Lånekassens utbetalinger.
Utgiftene knyttet til bolig er den største kostnaden for en student.
– I en tid med mye usikkert burde politikerne gjøre det de kan for å gjøre fremtidsutsiktene til studentene lys. For vi vet at livet kommer tilbake til normalen på et tidspunkt. Fram til da er det viktig at studentene kan senke skuldrene å konsentrere seg om studiene sine som nå pågår på en ganske så annerledes måte, avslutter Lødrup.
Lån, ikke stipend
SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, er misfornøyd med løsningen for studenter. Hun mener tiltakene som retter seg mot de som nå står uten inntekter fra deltidsjobb er mangelfull.
– Vi ønsket å ta studentenes situasjon på alvor, og gi dem stipend. Dessverre ville flertallet at dette skal omgjøres til lån. Det holder ikke, og vi vil jobbe videre med dette, sier Kaski.