Koronaviruset:
Studentlederen er bekymret: – Uten ekstra-inntekter går studentene med underskudd
Stortinget vedtok mandag en krisepakke som man ikke engang aner prislappen på. Men studentene får ingen ting.
Studenter har ikke rett til dagpenger. Det vil studentorganisasjonen gjøre noe med.
Eirik Dahl Viggen
helge@lomedia.no
Marte Øien er leder i Norsk Studentorganisasjon, som representerer en kvart million studenter. Sju av ti norske studenter har deltidsjobb i tillegg til studiene i Norge. Nå mottar organisasjonen mange bekymringsmeldinger fra sine medlemmer.
Bakgrunnen er at mange studenter permitteres i sine jobber.
p
Studenter regnes ikke som arbeidssøkere og får ikke dagpenger, uansett hvor mye de har tjent. Studenter med deltidsjobb har derfor ingen inntektssikring ved permittering eller oppsigelse, mens løpende utgifter som husleie og strøm fortsetter.
Mange fortviler
Øien kan fortelle om mange fortvilte studenter,
– Mange er svært bekymret for økonomien sin. De aller fleste er avhengig av inntektene fra deltidsjobben for å få økonomien til å gå rundt. Hver måned ville studentene gått med et underskudd på 5.000 kroner hvis de bare skulle levd på studielånet, sier Marte Øien til FriFagbevegelse.
Men studentene får altså ikke et øre i kompensasjon for at koronaviruset «tar» jobbene deres.
Saken fortsetter under bildet.
Marte Øien, leder i Norsk Studentorganisasjon
Skjalg Bøhmer Vold / NSO
Norsk Studentorganisasjon har vært i kontakt med politikere om saken, og opplever at alle partiene forstår situasjonen.
– Vi opplever at Stortinget og regjeringen ser alvorlig på denne situasjonen. Vi er i dialog med både regjeringen og Stortinget. Vi har spilt inn vår bekymring og håper på en snarlig løsning, sier hun.
Norsk Studentorganisasjon jobber med å få på plass at studenter under utdanning må få rett til dagpenger.
I krisepakken som ble vedtatt mandag, er kravet for å få dagpenger senket til 75.000 kroner, eller 0,75 G. Selv om det skulle vært gjort gjeldende for studenter, vil det ikke vært tilstrekkelig for alle, mener Øien .
p
– Ikke alle tjener 75.000 kroner i året, sier Marte Øien.
Øien mener at problematikken setter nytt søkelys på studiestøtten, men vil ikke utnytte situasjonen.
Høyere studiestøtte
– Hadde studiestøtten vært høyere, hadde ikke situasjonen vært like prekær, men kravet vårt om at studiestøtten skal økes og knyttes til 1.5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, baserer seg også på at studenter må jobbe noe ved siden av. Men det er ikke det vi har fokus på nå. Nå er vi opptatt av å finne løsninger i forbindelse med denne krisen, sier Øien.
Selv om en krisepakke ble vedtatt i Stortinget mandag, jobbes det på spreng for nye tiltak som skal behandles på Stortinget torsdag.
Det jobbes iherdig for å få en tverrpolitisk enighet igjen.
AUF har spilt inn til Arbeiderpartiet at man midlertidig må åpne for at studenter som har vært i arbeid og tjent 0,75 G skal kunne motta dagpenger.
– Norske myndigheter har iverksatt drastiske krisetiltak som begrenser aktiviteten i økonomien, begrenser reiser og bevegelse og stenger ned deler av arbeidslivet. Det er politisk bestemt at bransjene hvor mange studenter jobber, nå er stengt. På grunn av oppfordring om hjemmekarantene og reisebegrensning er mange studenter forhindret fra å reise hjem til familien, påpeker nestleder i AUF, Astrid Willa Eide Hoem overfor FriFagbevegelse.
p
– På sikt er det viktig å få økt stipendet i tilstrekkelig grad, slik at man reelt sett skal kunne være fulltidsstudent. Men når en krise inntreffer og vi ikke har et fullgodt stipend i dag, må også studenter få kunne sikret inntekten sin, sier hun.
Marte Øien ber AUF legge ytterligere press på Arbeiderpartiet.
– Forslaget til AUF vil kun hjelpe de studentene som tjener over 75.000 kr. Studenter som tjener 60.000 kr og som åpenbart er like avhengig av biinntekt, vil ikke få hjelp med forslaget fra AUF. Løsningen må innebærer at alle studenter som blir permittert får dagpenger, poengeterer NSOs leder.