JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Equinor driver ikke med ulovlig innleie. Dette er fullstendig skivebom fra Fellesforbundet»

Equinor forholder seg selvsagt til det lovverket som finnes i Norge og stiller strenge krav til sine leverandører, skriver Per Steinar Stamnes. (Illustrasjonsfoto)

Equinor forholder seg selvsagt til det lovverket som finnes i Norge og stiller strenge krav til sine leverandører, skriver Per Steinar Stamnes. (Illustrasjonsfoto)

Ole Jørgen Bratland / Equinor

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Fellesforbundet og deres tillitsvalgte må følge opp egne selskaper og innleieproblematikken der.

Viser til debattinnlegg den 8.oktober 2021 av Richard Storevik, leder av Fellesforbundet avd 5. Innlegget heter «Equinor driver med sosial dumping».

Jeg er leder for Industri Energi Equinor Sokkel, som er største fagforening i Equinor på norsk sokkel med over 2200 medlemmer. Vi har ikke fått en eneste henvendelse fra Fellesforbundet avd 5. Det gjelder også for bekymringer om ulovlig innleie innen ISO.

Vi har også ansvaret for og har hatt LO-koordinerende tillitsvalgte fra Fellesforbundet, EL og IT og Industri Energi som før Covid 19 reiste rundt på våre innretninger for å følge opp og ta opp saker på vegne av leverandøransatte – uavhengig av selskap. Forhåpentligvis starter ordningen opp igjen når Covid situasjonen har normalisert seg igjen.

Svar til dette innlegget: «Equinor må gripe inn der underleverandører driver ulovlig innleie»

Saker de har kommet med har vi tatt opp med Equinor, og prøvd å ordne opp mot de leverandørselskap det gjelder. Både når det gjelder avlønning, kompensasjoner osv med positive resultater.

Vi har over flere år hatt et godt samarbeid med de kontraktsansvarlige for ISO-delen i Equinor. De har vært lydhøre for de saker vi har kommet med.

Vi har og sørget for egne møter med tillitsvalgte i Fellesforbundet og Equinor der det er gitt muligheter for å ta opp viktige saker for deres medlemmer Derfor kjenner vi oss ikke igjen i det Storevik tar opp.

Ikke bare skyter Storevik på feil skive, men også på feil skytebane. Vi må vel kunne forvente at en klubbleder for medlemmer innen ISO-fagene bør vite at Equinor ikke leier inn denne type personell. Dette er entreprisekontrakter der noen av de største aktørene i bransjen har inngått kontrakter med Equinor. Dersom Fellesforbundet mener det foregår sosial dumping er det i disse bedriftene eller hos eventuelle underleverandører hos disse dette må foregå. Derfor er hele dette innlegget fullstendig skivebom.

Vi har spurt Equinor om de kjenner til saker med ISO-bedriftene i forhold til innleie – så svarer de nei. Vi har spurt både nåværende ledelse for kontraktene og de som hadde ansvaret før 1.6.21.

Dagens ledelse sier at de ønsker å ha samme samarbeid og samhandling som vi hadde med tidligere ledelse. Og den var tett og god mot både V&M og ISO-bedriftene og deres ansatte.

Podkast om olje og klima: Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt

Equinor er ikke tjent med at ikke selskaper med kontrakter mot Equinor ikke følger lov- og avtaleverket vi har i Norge. Derfor ønsker de også få vite om saker som rører seg, slik at de får gjort noe med det. Derfor har vi også den samhandlingsarenaen mot kontraktsansvarlige.

Equinor forholder seg selvsagt til det lovverket som finnes i Norge og stiller strenge krav til sine leverandører. Men det er det enkelte selskap selv som har ansvaret for å holde orden i eget bo. Også innen ISO-selskapene. Der har Fellesforbundet og deres tillitsvalgte et handlingsrom til å følge opp egne selskaper.

Equinor kan etterspørre og gjennomføre verifikasjoner om Arbeidsmiljølovens bestemmelser blir fulgt. Dette har de gjort, uten funn.

Industri Energi Equinor Sokkel vil heller ikke tillate at ISO-selskaper bryter Arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser, og ulovlig arbeidskraft.

Mye lest: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Industri Energi Equinor Sokkel er sikker på at Equinor ville tatt affære hvis vi hadde tatt opp problemer med ulovlig innleie. Det ville også Equinor gjort på egenhånd dersom de hadde oppdaget noen form for ulovlig innleie.

Fellesforbundet og deres tillitsvalgte må følge opp egne selskaper og innleieproblematikken der. Industri Energi Equinor Sokkel vil gi vår fulle støtte til Fellesforbundets avdelinger og klubber som sliter med arbeidsgivere som driver med ulovlig innleie.

Vi vil gjerne bidra med å få Equinor til å gjennomføre og følge opp at innleie skal utføres etter Arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Kommentar: «Statoil var et lokomotiv. Nå må Equinor hjelpes til å få en tilsvarende rolle»

Det blir sagt at Petroleumstilsynet har gjort funn mot ISO-bedrifter. Det er ingen automatikk at Industri Energi Equinor Sokkel eller Equinor kjenner til det. Så lenge det ikke går mot eget selskap. Derfor kjenner heller ikke vi til at det er gjort tilsyn eller funn av Petroleumstilsynet.

Eksemplet med TESS før helgen viser at Equinor ikke ønsker leverandører som ikke følger Code of Conduct eller Supplier Declaration. Det tok ikke mange timene før Equinor responderte på henvendelsen de fikk fra oss.

Warning
Annonse
Annonse