STUDERER: Tord Aarø (22) tar bachelor i energi- og petroleumsteknologi. Han ønsker seg en karriere i oljebransjen.
Cathrine Kahrs
Olje og klima
Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt
Oljebransjen har fått stempel som klimaversting. Men student Tord Aarø har tro på en framtid som petroleumsingeniør.
cathrine@lomedia.no
22 år gamle Tord Aarø står med stoppeklokke og følger med på at seig, svart råolje renner ned igjennom en glassbeholder. Han og medstudent Axel Jørgensen skal gjennomføre et eksperiment på laben ved Universitetet i Stavanger. Der tar Aarø tredje året av bacheloren i energi- og petroleumsteknologi.
Aarø holder på å utdanne seg til petroleumsingeniør. Han håper på en jobb i oljebransjen.
– Jeg tror rett og slett at det er et godt karrierevalg å ta, sier Aarø.
Hør Tord Aarø sine tanker om bransjen han har valgt i podkasten Rørsla
Podkast oljebransjen
Gode arbeidsvilkår og spennende arbeidsoppgaver frister.
– Du får jobbe med å finne løsninger på komplekse problemer og være med på store prosjekter, du får mye ansvar. Og det er det som driver meg fram til denne jobben, sier han.
RÅOLJE: Tord Aarø (til venstre) og medstudent Axel Jørgensen sjekker hvordan oljen oppfører seg i ulike temperaturer.
Cathrine Kahrs
– En kjempeviktig debatt
Men mange skulle helst sett at den jobben ikke fantes. Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal slutte helt med å pumpe opp olje innen 2035. Samtidig ble spørsmålet om vi skal slutte å lete etter mer olje, en viktig årsak til at SV trakk seg fra sonderingene til en rødgrønn regjering.
De siste årene har kampanjer som Klimabrølet, Skolestreik for klimaet og Extinction Rebellion fått med seg mange unge på å demonstrere for klimaet. Og mot den bransjen som Tord Aarø satser på å gjøre karriere i.
– Jeg synes det er en kjempeviktig debatt. Det er viktig å ha en god stemme på den siden også. Men jeg synes ikke en sluttdato er en god løsning. Det er rett og slett ikke nok energi til alle, alle løsninger er ikke på plass og energibehovet i verden øker jo, sier Aarø.
Han synes det blir feil å skylde kun på bransjen for klimautslippene.
– Jeg tenker at de som bruker produktene, også er med på å ødelegge verden, ikke kun de som produserer oljen, sier han.
Fikk du med deg denne episoden? Ahmad kom fra Pakistan for 50 år siden. Yrkesutdanningen ble gull verdt
Det grønne skiftet kommer
Hvis vi skal klare å unngå at temperaturen på Jorden stiger for mye, må vi slutte å lete etter og lage ny fossil energi. Det sa FN-sjef António Guterres etter at den siste rapporten til klimapanelet kom. Vi må også bruke mer fornybar energi istedenfor å forbrenne kull, olje og gass.
Denne omstillingen kommer, enten oljebransjen er klar eller ikke. Det vet prosessoperatør Bjørn Arild Hansen godt. Han jobber på raffineriet Slagentangen i Tønsberg.
I april ble Hansen og resten av de 230 ansatte kalt inn til et allmøte. Fra november legger Esso ned raffineriet, og bare 30 stykker får fortsette i jobbene sine på terminalen.
LEGGES NED: Bjørn Arild Hansen mister jobben sin på raffineriet Slagentangen. Esso Norge legger ned driften etter 60 år.
Cathrine Kahrs
– Det var en underlig opplevelse. Bedriften har jo informert om tall og resultater, men det har vært en tro på at det vi holder på med, er såpass samfunnsviktig at vi må fortsette, sier han.
Blir med på omstillingen
Hansen er en av de heldige som har klart å finne seg ny jobb. Han fortsetter i oljebransjen. Fra neste år skal han jobbe for Equinor på Johan Sverdrup fase to.
Likevel skal han være med på omstillingen til mindre klimautslipp. Hansen skal jobbe med å gjøre klar den nye oljeplattformen som skal settes ut på Johan Sverdrup-feltet. Den skal drives med elektrisitet istedenfor fossilt brennstoff. Derfra skal strømmen kobles videre til de andre plattformene på Utsira-høyden.
– Det betyr at dieselgeneratorene blir slått av og at produksjonsutslippene fra den delen av norsk oljeproduksjon kommer til å falle dramatisk. Og det er gøy å være med på, sier Hansen.
Les og lytt også til denne: Utenlandske sjåfører kjører varer i Norge for 25 kroner timen: – Bransjen er i en dødsspiral
Usikker på framtiden
Men han er ikke sikker på at det kommer til å være plass til ham i bransjen resten av yrkeslivet. Det har han erfart at det er lurt å være forberedt på.
– Jeg ser for meg at jeg ikke kommer til å gå av med pensjon frivillig i hvert fall, i olja.
Tord Aarø har likevel tro på at bransjen har mange muligheter å by på framover.
– Jeg er veldig positiv til framtiden. Hvis vi slutter å produsere olje i dag, så vil det ta rundt 30 år med arbeidet for å avvikle den industrien. Og det er også en plass hvor kompetansen til en petroleumsingeniør er viktig, sier han.
Lyst til å lære mer om arbeidslivet vårt? Abonner på podkasten Rørsla her
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) presenterte årets trygdeoppgjør onsdag ettermiddag.
Jan-Erik Østlie
Slik blir den nye pensjonen. Se resultatet for trygdeoppgjøret
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox