JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsinnvandring

Ahmad kom fra Pakistan for 50 år siden. Yrkesutdanningen ble gull verdt

I 1971 kom nesten 900 pakistanske innvandrere til Norge. Mange slet med å få seg jobb. Men Ahmad Mubashir hadde med seg en yrkesutdanning som få i Norge hadde.
I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

cathrine@lomedia.no

– Jeg ville ha et liv med bedre perspektiv, bedre framtid, sier Ahmad Mubashir.

I 1971 var han knapt fylt 23 år. Han reiste fra Pakistan via Sverige, og kom til Norge våren 1971. Her håpet han å få seg en jobb og skape seg en framtid. Samme år kom nesten 900 pakistanere til landet. Det ble starten på en «bølge» av arbeidsinnvandrere til Norge.

Hør podkast-episoden om de pakistanske innvandrerne her:

Podkast pakistanske arbeidsinnvandrere

Mubashir hadde ikke mye penger med seg, og Norge var allerede den gang et dyrt land. Skulle han klare seg her, var han nødt til å få seg en jobb.

Reportasje: Her kan du lese mer om Ahmad Mubashirs reise inn i det norske arbeidslivet

– Nordmenn var redde

På begynnelsen av 1970-tallet var de fleste arbeidsplassene i Norge i industrien. Stadig flere kvinner var kommet i jobb, og noen næringer trengte flere folk.

Men mange av pakistanerne ble avvist hos den ene arbeidsgiveren etter den andre, forteller Aud Korbøl. Sosiologen var en av dem som levde tettest på de pakistanske innvandrerne. Hun var nyutdannet sosiolog og hadde fått jobb ved Institutt for samfunnsforskning. Der skulle hun forske på pakistanerne som kom til Norge for å jobbe.

Les og lytt også til: Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40: – En 8 til 4-jobb passer meg ikke

Mange var skeptiske til alle disse unge mennene som kom, ifølge Korbøl.

– Det var nok litt konkurranse. Folk var redde for at utlendingene skulle ta jobbene og jentene fra nordmenn, sier hun.

De fleste som fikk jobb, fikk de minst populære og dårligst betalte stillingene. For eksempel i oppvasken på restauranter eller i industrien. De som ikke klarte det, kunne havne i store økonomiske problemer, forteller sosiologen.

– De fleste hadde jo lånt penger oppover topplokket for å komme seg til Norge. Og de var i stor gjeld. Så måtte de reise tilbake til Pakistan, hvis ikke det gikk. Og det var jo omtrent ruin, sier Korbøl.

Fikk du med deg denne episoden? Utenlandske sjåfører kjører varer i Norge for 25 kroner timen: – Bransjen er i en dødsspiral

Utdanningen sikret jobben

Ahmad Mubashir hadde heldigvis med seg ett års utdanning som radiograf fra Pakistan. Da kunne han ta røntgenbilder av pasienter på sykehus. Utdanningen sikret ham jobb på Sentralsykehuset i Akershus, på det som kalles Ahus på Lørenskog i dag.

– I Norge hadde man ikke begynt med radiografutdanning den gang. Jeg kan ikke huske at noen av dem som jeg kjenner fra den tida, hadde noen yrkesrettet utdanning. Så det kan ha gitt meg litt forrang, forteller Mubashir.

I dag jobber 73-åringen fortsatt i 20 prosents stilling som radiograf ved sykehuset.

Lyst til å lære mer om arbeidslivet vårt? Abonner på podkasten Rørsla her

Annonse
Annonse