JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Equinor driver med sosial dumping»

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Norges største energiselskap har i mange år tillatt ulovlig innleie av nøkkelpersonell som driver vedlikehold på plattformer og landanlegg.

Equinor har brutalisert norsk arbeidsliv og akseptert sosial dumping. Nå må selskapet rydde opp.

I oljeverden står ISO for isolasjon, stillas og overflate. Kort fortalt, fagfolkene som driver vedlikeholdet og forlenger levetiden på både landanleggene og installasjonene til havs. ISO-bransjen er også en særdeles viktig aktør ved nybygg. Fagfolkene sikrer nok isolasjon og beskyttelse mot de elementer og påkjenninger anleggene og installasjonene må tåle over mange år.

Tillitsvalgte i Fellesforbundet har i årevis ropt varsku om ulovlig innleie av ISO-personell i Equinor. Men ingenting har skjedd. Situasjonen ble gjentatte ganger også varslet til Petroleumstilsynet. Svaret fra tilsynet var hver gang: "Vi har ikke noe tilsynsmandat på disse lovbestemmelsene." Fellesforbundet har også prøvd å løse dette med arbeidsgiverne i Norsk Industri, med lite hell.

Equinor svarer: «Equinor driver ikke med ulovlig innleie. Dette er fullstendig skivebom fra Fellesforbundet»

Og her får Equinor svar tilbake: «Equinor må gripe inn der underleverandører driver ulovlig innleie»

Men så skjedde det noe i fjor. Stortinget fikk flertall for å utvide tilsynsmandatet, etter sterkt press fra blant annet Arbeidspartiets representanter i Arbeids- og Sosialkomiteen. Endelig kunne Petroleumstilsynet føre tilsyn fra og med 1. juli, 2020.

Når tilsynet endelig fikk mandat til å etterse at lovverket etterleves og avdekker dette, så finner de massiv ulovlig innleie på ISO-feltet på Equinor største arbeidsplasser. Funnene var lite overraskende for oss tillitsvalgte - dette har vært et kjent fenomen og tillitsvalgte i ISO-bransjen har advart lenge mot dette.

I hele den perioden Petroleumstilsynet ikke hadde tilsynsmandat på innleie, så var det likevel én aktør som kunne tatt ansvar og stoppet denne. Seriøse oppdragsgivere kaster jo aktører ut porten på dagen dersom de ikke klarer å dokumentere lovlig drift.

Mye delt: Transportselskap drev organisert lønnstyveri fra sjåfører, men norsk sjømatgiganten ville bruke dem likevel

Hvordan er det overhodet mulig at ulovlig innleie og sosial dumping har gått under radaren til Equinor? Equinor har tross alt en hærskare av jurister i sin tjeneste, som også har topp ekspertise på arbeidsliv. Så har selskapet fått gjentatte varsler om ulovlig innleie fra fagforeningene, og lovgiver har gitt tydelige avklaringer. Svaret er enkelt: Equinor må ha kjent til denne praksisen, og praksisen har dermed fortsatt med Equinors stilltiende velsignelse.

Hva har Equinor svart på varslene? Kluge hevder på vegne av selskapet at innleieavtalen ikke er på plass fordi klubben stiller urimelige krav. Denne påstanden er offside så det holder! Kravet om innleieavtale er ikke gyldig bare dersom du har "snille" tillitsvalgte. Equinor fritas ikke lovens bestemmelser dersom tillitsvalgte gjør jobben sin og er "vanskelig". Kluges svar er et patetisk bortforklaringsforsøk. Det er dokumentert at et bemanningsselskap som Kaefer drifter med ulovlig innleie. Equinor lar dette passere.

Mye lest: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok. Som fagforening kan vi ikke finne oss i dette. Lovbestemmelsene er klinkende klare, og de brytes. Avdekkingen som Petroleumstilsynet nå har gjort må bli begynnelsen på en storstilt opprydding. En opprydding vi så sårt trenger innen petroleumsnæringen for å sikre et solid og seriøst arbeidsliv innen isolasjon, stilas og overflate.

Skal Equinor ha håp om å gjenreise tilliten må selskapet ta det ansvaret det faktisk har. Sammen med tilsynsmyndighetene og partene i arbeidslivet må Equinor ta affære og gjennomføre tidenes storrengjøring. De bør selvsagt gå foran som et eksempel. Equinor kan ikke lenger tillate ulovlig arbeidskraft innenfor sine områder! Nå er det pinadø nok!

Podkast om olje og klima: Tord (22) er på vei inn i bransjen som «alle» vil bli kvitt

Warning
Annonse
Annonse