JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Equinor må gripe inn der underleverandører driver ulovlig innleie»

Det blir til syvende og sist Equinor som må holdes ansvarlig for å ha tillatt dette, skriver André Simonsen. (Illustrasjonsfoto)

Det blir til syvende og sist Equinor som må holdes ansvarlig for å ha tillatt dette, skriver André Simonsen. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Equinor bruker selskaper som benytter seg av ulovlig arbeidskraft. Dette må det ryddes opp i.

Viser til Per Steinar Stamnes sitt svar til Richard Storevik (leder av Fellesforbundets største avdeling) sitt innlegg. Storevik påpeker at Equinor som øverste ledd i kontraktskjeden indirekte driver sosial dumping.

Som klubbleder i et selskap som driver entreprise innen ISO-fagene finner jeg det underlig at Stamnes og Industri Energi (IE) mener de ikke har fått et eneste signal på at det pågår drift med ulovlig arbeidskraft på deres arbeidsområder. Kanskje man heller bør bruke tid på å se på hvilke interne rutiner man da har fremfor å gå ut offentlig og selv gjøre nettopp det som han klandrer Storevik for å gjøre: å skyte på både feil skive og på feil skytebane.

For noe har sviktet når det først ved tilsyn fra Petroleumstilsynet (PTIL) avdekkes det som har vært ropt og påpekt om i en årrekke. Hvor mye klarere signaler trenger man egentlig da? Dette er påpekt blant annet av Kaefers egen Bedriftsklubb. «Fellesforbundet-klubben i Kaefer Energy har i mange år meint at innleiga frå bemanningsbyrå er ulovleg. No konkluderer Petroleumstilsynet med alvorlege lovbrot i bedrifta

Og Kaefers bedriftstklubb har vært veldig klar og tydelig på dette i alle de fora og møter der dette har vært naturlig å ta opp.

Stamnes hevder videre at Equinor ikke har ansvaret her og at det er det enkelte selskap som er ansvarlig for eget bo, og ikke Equinor selv. Javel, så om det enkelte selskap gir blaffen i sitt ansvar og durer på med massiv ulovlig arbeidskraft i en årrekke, slik som her er gjort, så er dette helt ok i hans bok? Er det også da helt ok å fortsatt tildele slike selskaper millionkontrakter i tillegg? Nei, det er ikke ok! For konsekvensene blir så enorme. For hvordan skal man kunne kreve at arbeidstakere skal være lovlydige og pliktoppfyllende når statens eget selskap tillater slik drift på sine områder?

Og vel så ille: Med en slik innstilling så risikerer vi jo at andre selskap må styre etter samme modell da det åpenbart ser ut til å være en driftsmodell som lønner seg. Som seriøs arbeidsgiver som konkurrerer på samme område så sitter man da igjen med to valg, enten å tape konkurransen og se sin virksomhet svinne hen, eller å sette samme kurs og drive useriøst, de også. Det er dette som blir ringvirkningene av at Equinor tillater slik virksomhet.

Og det er dette jeg frykter for mine medlemmer, vår arbeidsplass og for bransjen vår. Og da blir det om man liker det eller ikke, Equinor som til syvende og sist må holdes ansvarlig for å ha tillatt dette.

Mye lest: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Som Storevik sier i artikkelen så setter jo seriøse aktører foten ned og stenger slike selskap ute, og slipper eventuelt ikke selskap inn igjen før de kan vise til at de har orden i sysakene sine. At Equinor ikke har tatt aktivt eierskap og ansvar for sine tildelinger viser jo at de ikke har tatt dette på alvor. Det skuffer meg at Stamnes mener at en kjøper seg fri fra det etiske ansvaret gjennom entreprise og det er betimelig og se at rutinene en har ikke fanger opp den uroen som har vært i en årrekke eller PTIL sin rapport.

Jeg vil avslutte med å oppfordre Stamnes til å ta tak i siste avsnitt i Storeviks innlegg. At det heller brukes energi på å sørge for at den storoppryddingen som Storevik etterlyser blir gjennomført, og tar en ledende rolle i dette arbeidet. Vi klarte det i Tess-saken, så hvorfor er dette så vanskelig? Sett fokus på solidaritet og samarbeid mellom fagforeningene, og få til å gå fra ord til handling.

Ender vi opp i skyttergraver og begynner å skyte på hverandre så skyter vi i alle fall på helt feil mål og på feil skytebane, for å bruke Stamnes sine egne ord. For det gagner ikke et seriøst arbeidsliv!

Avsløring: Transportselskap drev organisert lønnstyveri fra sjåfører, men norsk sjømatgigant ville bruke dem likevel

Warning
Annonse
Annonse