JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Josefine (22) lurer på hvordan hun skal greie å jobbe i barnehage til hun blir nesten 70 år

Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller er oppgitt over forslaget fra pensjonsutvalget om å heve aldersgrensene.
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

ida.wangberg@fagbladet.no

– Jeg får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg før jobben kommer til å slite meg helt ut, sier Weiby Koller, som ikke hadde mulighet til å kommentere pensjonsutvalgets forslag før nå, fordi det var så travelt på jobb.

For henne, som er født i 1999, vil forslaget om økte aldersgrenser innebære at hun ikke vil få lov til å gå av med pensjon ved 62, slik de eldre kollegaene hennes gjør i dag.

Må jobbe til hun er 68

I stedet blir hun nødt til å stå i jobb til hun er over 65 år. Men går hun av da, vil hun bare få 55 prosent av lønna i pensjon, ifølge beregninger KLP har gjort for Fagbladet.

Skal hun få 66 prosent av lønna si i pensjon, må hun stå i jobb til hun er 68 og et halvt år, ifølge de samme beregningene.

Ina Pettersen Jevne

Årsaken til at pensjonen blir så lav, er den såkalte levealdersjusteringen som ble innført med pensjonsreformen i 2011.

Den gjør at man må stå lenger og lenger i jobb for å få en grei pensjon etter hvert som levealderen øker.

– Hvordan skal jeg greie å stå i en arbeidshverdag som dette til jeg blir nesten 70 år? spør barne- og ungdomsarbeideren.

– Hvordan skal det bli når jeg blir eldre og sliten og har behov for å sette meg ned innimellom? De gangene jeg prøver, må jeg raskt opp igjen, fordi det er et eller annet sted det «brenner».

Folk som holder seg friske belønnes: – Det ligger som en urettferdighet og en svakhet i systemet vi har, mener pensjonsforsker

Ina Pettersen Jevne

Ingenting til sliterne

Blant forslagene til pensjonsutvalget var det ingenting om hvordan man skal ivareta de såkalte sliterne i arbeidslivet – altså de som har så tunge jobber at det blir vanskelig å stå lenge nok i jobb til å opparbeide seg en grei pensjon. Det er LO kritiske til.

Aktuelt: Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret

Landets største arbeidstakerorganisasjon er «svært bekymret» for at pensjonsreformen forsterker ulikhetene, heter det i en pressemelding fra LO.

– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, og dette må vi hindre, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Et mindretall i pensjonsutvalget, bestående av SV og Frps representanter, mener at Stortinget ikke bør stemme for økte aldersgrenser før ordninger for sliterne er på plass.

Ønsker særaldersgrense i barnehagen

Josefine Weiby Koller er enig.

– Man burde se på de ulike yrkene og hvor belastende de er. Det er for eksempel lettere å sitte på et kontor enn å jobbe i barnehage eller på sykehjem. Jeg sier ikke at det ikke kan være slitsomt å jobbe på kontor, men det sliter ikke på kroppen på samme måte, og man har ofte mer fleksibilitet og kontroll over egen arbeidstid.

For de tunge yrkene i offentlig sektor kan særaldersgrenser bli løsningen.

I dag kan blant annet helsefagarbeidere, sykepleiere og brannfolk gå av med pensjon tidligere enn andre. Disse ordningene er i endring, og skal forhandles om. Det gjelder både hvordan ordningene og aldersgrensene skal være, og hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser.

– Burde det være særaldersgrenser for barnehageansatte?

– Selvfølgelig, sier Weiby Koller.

– Det handler om at det er tungt å jobbe i barnehage. Du er nødt til å ha en fysisk sterk kropp, og det er det ikke alle som har når de kommer opp i årene.

Debatt: «Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»

KREVENDE HVERDAG: Josefine Weiby Koller er redd for at de dystre pensjonsutsiktene, kombinert med lav bemanning og dårlig lønn vil skremme folk bort fra å jobbe i barnehage.

KREVENDE HVERDAG: Josefine Weiby Koller er redd for at de dystre pensjonsutsiktene, kombinert med lav bemanning og dårlig lønn vil skremme folk bort fra å jobbe i barnehage.

Ole Martin Wold

– Må gjøre noe med bemanninga

Hun tror det blir vanskelig for de fleste barnehageansatte å stå i jobb så lenge som de etter hvert må for å få en grei pensjon.

– Og det blir ikke noe lettere når det er så tynt bemanna som det er. Folk blir jo utslitt i en alder av 40–50 år, sier hun.

Hun frykter en stadig økende pensjonsalder også vil få konsekvenser for rekrutteringen til barnehageyrkene, der det allerede er utfordringer. I år var det en nedgang på 25 prosent i antallet søkere til barnehagelærerutdanningen.

– Dersom vi skal ha dette pensjonssystemet framover, blir politikerne faktisk nødt til å tenke på arbeidshverdagen i barnehagene. Nå er det ikke attraktivt, fordi lønna er lav og hverdagen er hektisk. Folk slutter fordi de ikke orker stresset som er. Vi trenger flere folk dersom helsa vår skal holde til en stadig økende pensjonsalder, og høyere lønn for å motivere folk til å søke seg til barnehagen. Og ikke minst for å få råd til å spare til pensjon privat, som det ser ut til mange barnehageansatte blir nødt til, sier barne- og ungdomsarbeideren.

Mye lest: Ørjan har regna på hvor mye han taper i pensjon: – Ikke alle klarer å stå i jobb til de er 67 år

Warning
Annonse
Annonse