JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Julie Anne søkte mange jobber før hun fikk den hun har i dag. I flere av intervjuene valgte hun ikke å nevne at hun var en varsler, men i jobben hun fikk var hun ærlig. 

Julie Anne søkte mange jobber før hun fikk den hun har i dag. I flere av intervjuene valgte hun ikke å nevne at hun var en varsler, men i jobben hun fikk var hun ærlig. 

Hanna Skotheim

Varsling

Julie Anne ble mobbet av lederen sin. Dette skjedde da hun slo alarm

Julie Anne Rosså (42) ble 50 prosent ufør etter at hun varslet på lederen sin. Likevel anbefaler hun flere å gjøre det samme.19.02.2022
06:00
11.03.2022 14:09

hanna@lomedia.no

I april 2018 startet Julie Anne Rosså i en ny stilling ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). For sosionomen var dette drømmejobben.

– Jeg følte at navnet mitt sto på den annonsen, sier 42-åringen.

Det har gått nesten fire år siden Rosså hadde sin første dag på sykehuset. Og de fire årene har føltes langt fra en drøm.

En trussel

Vi møter sosionomen på hennes nye arbeidsplass hvor hun foreløpig bare jobber 50 prosent. Etter at hun varslet på sin tidligere leder i 2021, falt hun helt sammen. Enda er ikke kroppen tilbake slik den en gang var. Hun sover dårlig, sliter med hukommelsen og konsentrasjonen. Og selv om hun omtaler sin nåværende sjef som verdens beste, kan hun noen ganger føle på at sjefen er ute etter henne. Det var nemlig slik hun opplevde det med lederen hun varslet på.

Etter at Rosså hadde jobbet ved SUS i et halvt år, begynte hun å oppleve at lederen hennes var negativ til henne. 42-åringen forteller at lederen kunne kommentere hva hun hadde på seg og maten hun spiste og at hun kunne si hvordan hun skulle oppføre seg. Rosså mener også at lederen forskjellsbehandlet medarbeiderne sine. For eksempel da lederen ikke godkjente venneforespørselen hennes på Facebook selv om hun var venn med de andre på avdelingen. Rosså forteller også at hun ble avbrutt i møter med andre og at hennes ideer ble avfeid.

– Jeg opplevde at jeg måtte ta en del av støyten fordi jeg ikke fant meg i måten jeg ble behandlet på. Siden jeg våget å si imot, oppfattet jeg det som at lederen så på meg som en trussel og ville ha kontroll på meg, sier Rosså.

Sosionomen som har en master i psykisk helsevitenskap, forteller at hun kan være kontroversiell og ha utradisjonelle tanker. Det at hun utfordret måter å tenke på, følte hun ikke falt i god jord hos lederen.

Alle beskyldninger mot Rosså sin leder kommer fram i en rapport Fontene har fått tilgang på.

Sykehuset beklaget

Etter et besøk hos fastlegen sin rett før jul i 2020, ble Rosså sykmeldt. Noen uker senere fikk administrerende direktør ved SUS en epost fra Rosså om at hun hadde varslet Arbeidstilsynet om helseskadelig arbeidsmiljø ved den enheten der hun jobbet.

Kort tid etter ble det startet en intern granskning, og i juli samme år ble det konkludert med at Rosså har blitt mobbet og trakassert av sin arbeidsgiver. Arbeidsmiljølovens paragraf om krav til det psykososiale arbeidsmiljøet var brutt. Dette kommer fram i rapporten som Fontene har sett.

Rosså forteller også at hun fikk en beklagelse av Helse Stavanger HF. Den dagen husker Rosså godt. Hun fikk tårer i øynene og en så stor klump i halsen at hun ikke klarte å si noe annet enn: «Kan jeg få det skriftlig?»

– Når du blir mobba og trakassert over lengre tid, begynner du å tvile på deg selv. Så da jeg fikk den beklagelsen på vegne av hele sykehuset, gikk det opp for meg at det faktisk ikke er meg det er noe galt med, sier Rosså.

Ifølge sosionomen er det flere ansatte ved sykehuset som har opplevd denne lederen som negativ. Dette bekrefter også rapporten. Fontene har ikke fått bekreftet at sykehuset har beklaget. Det er Rosså som hevder det.

Mye lest: Anne fryktet å bli voldtatt på jobb: – Jeg gråt hver dag

I de årene Julie Anne jobbet på sykehuset, kom hun ofte hjem med vondt i magen og ryggen. Hun gikk også mye opp i vekt på grunn av stress. 

I de årene Julie Anne jobbet på sykehuset, kom hun ofte hjem med vondt i magen og ryggen. Hun gikk også mye opp i vekt på grunn av stress. 

Hanna Skotheim

Ville ikke utsette problemet

Rosså hadde bare et vikariat, og forteller at hun av den grunn ble anbefalt å ikke varsle. Men et halvt år før vikariatet gikk ut, maktet hun ikke mer og gjorde det likevel.

– Jeg kunne bare skjøvet det under teppet og søkt en annen jobb, men det hadde blitt helt feil. Da hadde jeg bare utsatt problemet. Det er jo det andre har gjort før meg, sier Rosså.

Hun sikter til de andre som hadde stillingen før henne, men som, ifølge henne, ikke sa noe, men heller ikke holdt ut.

– Andre har heiet på meg fordi jeg våget å si ifra, men det har kostet like mye for meg som det hadde gjort for de andre.

– Kan du være bitter på det?

– Nei, det er giftig å være bitter, og jeg angrer ikke på det jeg har gjort. Men jeg er skuffet over at ikke slike ledere blir stoppa i arbeidslivet. Konsekvensen bør være at man sies opp.

Denne skaper debatt: Kriminelle tok over Elkjøp-jobben til Marius

Flere har sagt ifra

I august i fjor sendte Fontene ut en spørreundersøkelse til alle FOs tillitsvalgte. Der kom det blant annet fram at fire av ti har hatt lyst til å si noe kritisk i offentligheten om egen arbeidsplass, men ikke gjort det fordi de er redde for at det får konsekvenser for jobben. Da Fontene kontaktet noen av dem som hadde svart på undersøkelsen, kom det fram andre alvorlige forhold, men det var svært få som ville si ting på trykk.

Hvis ikke Rosså hadde sagt ifra, hadde hun sett på seg selv som feig. Derfor er hun glad for at tre andre fra sykehuset har tatt til motmæle etter at hun varslet.

– Jo flere som tør å si ifra, jo større sjanse er det for at utfordringene løftes fram. Hvis det kommer en varsling til nå, tror jeg SUS kommer til å gjøre noe med det. De kommer ikke til å tørre å feie fremtidige varsler under teppet.

– Ikke stå i det

Selv om Rosså i dag er 50 prosent ufør fordi hun varslet på sin leder, angrer hun ikke.

– Jeg angrer heller på at jeg ikke varslet tidligere. Da hadde jeg kanskje unngått mye av det stresset jeg har opplevd i ettertid, sier hun og legger til:

– Jeg vil si til alle dem som har det vanskelig på jobb: Ikke stå i det. Det er ikke verdt det. Det er ingen som betaler deg for å bli sykmeldt i jobben.

Mye delt: Erlend vil tilbake på jobb, men får ikke lov: – En filleting har utviklet seg til å bli et mareritt

SUS: «Trist når dette skjer»

Fontene har kontaktet Rosså sin tidligere leder. Hun er kjent med kritikken fra Rosså, men vil ikke kommentere den. Hun viser i stedet til kommunikasjonsdirektør ved SUS, Helga Strand Vestbø. Vi har stilt Vestbø flere konkrete spørsmål, men hun svarer heller mer generelt i en epost.

Vestbø informerer om at varselet det er snakk om, er blitt undersøkt og håndtert i henhold til deres retningslinjer for varsling. Men av hensyn til alle berørte parter har de ikke har anledning til å gå nærmere innpå saken, hva gjelder varselet, rapporten og videre oppfølging.

«Våre medarbeidere skal ha et forsvarlig arbeidsmiljø, og skal ikke utsettes for mobbing, trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Derfor er det trist og beklagelig når dette skjer», skriver hun.

Videre opplyser hun om at det i saker hvor det konkluderes med at det har foregått mobbing og trakassering, settes i gang tiltak som er nødvendige for å forebygge at det skjer igjen. Hun oppfordrer også medarbeidere til å gi beskjed eller varsle om kritikkverdige forhold.

«Dette er viktig både for å legge til rette for et godt arbeidsmiljø, og for at vi skal kunne drive sykehuset på en best mulig måte», skriver hun.

Vestbø opplyser om at sykehuset har gjennomført et omfattende arbeid med å forbedre sine retningslinjer for varsling. De har også utarbeidet nye retningslinjer for forebygging og håndtering av konflikter.

«Det er, og skal være, både trygt og enkelt å varsle på SUS».

Fått med deg denne? Ann Kristin (48) gruet seg til hver vakt: – Det begynte med at han klasket meg på rumpa

Søker erstatning

Selv om det ifølge rapporten ble konkludert med at Rosså ble mobbet og trakassert av sin tidligere leder, er ikke saken ferdig riktig ennå. Hun forteller at hun ble anbefalt av Fellesorganisasjonen (FO), hvor hun er medlem, om å søke erstatning for tapt arbeidsinntekt. Verken FO eller hennes advokat i LO, ønsker å kommentere saken.

– Jeg mistet mye inntekt da saken pågikk og jeg ble sykmeldt. I tillegg jobber jeg nå bare 50 prosent. Jeg har også gått til psykolog og trenger mer behandling, noe som også gir utgifter. Det er dyrt for samfunnet når du bare klarer å komme tilbake i en 50 prosent stilling, sier Rosså.

§ 4–3. Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet

• Arbeidet skal legges til rette slik at arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas.

• Arbeidet skal søkes utformet slik at det gir mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre arbeidstakere i virksomheten.

• Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

• Arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.

• Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om gjennomføringen av kravene i denne paragraf.

(Kilde: Arbeidsmiljøloven)

Slik bør et varsel håndteres

• Arbeidsgiver skal undersøke, avdekke, saksbehandle og få slutt på det kritikkverdige forholdet.

• Arbeidsgiver må også ivareta dem som varsler og andre involverte.

• Identiteten til den som varsler skal ikke være kjent for flere enn nødvendig.

• Den som er varslet på, må få gi sin versjon av saken.

• Varselet skal følges opp innen rimelig tid.

• Virksomheten skal ha rutiner for oppfølgingen.

• Gjengjeldelse er forbudt.

(Kilde: Arbeidstilsynet)

19.02.2022
06:00
11.03.2022 14:09

§ 4–3. Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet

• Arbeidet skal legges til rette slik at arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas.

• Arbeidet skal søkes utformet slik at det gir mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre arbeidstakere i virksomheten.

• Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

• Arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.

• Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om gjennomføringen av kravene i denne paragraf.

(Kilde: Arbeidsmiljøloven)

Slik bør et varsel håndteres

• Arbeidsgiver skal undersøke, avdekke, saksbehandle og få slutt på det kritikkverdige forholdet.

• Arbeidsgiver må også ivareta dem som varsler og andre involverte.

• Identiteten til den som varsler skal ikke være kjent for flere enn nødvendig.

• Den som er varslet på, må få gi sin versjon av saken.

• Varselet skal følges opp innen rimelig tid.

• Virksomheten skal ha rutiner for oppfølgingen.

• Gjengjeldelse er forbudt.

(Kilde: Arbeidstilsynet)
Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen


Flere saker