JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TIDEN FORLAG: Under presentasjonen av Einar Gerhardsens «Fellesskap i krig og fred» i 1971. Her Trygve Johansen og Gerhardsens selv.

TIDEN FORLAG: Under presentasjonen av Einar Gerhardsens «Fellesskap i krig og fred» i 1971. Her Trygve Johansen og Gerhardsens selv.

Arbark

De politiske forlagene forsvant ikke, det oppsto nye

Også bokbransjen endres. Tidligere var Tiden, Pax og Oktober forlag med en tydelig politisk stemme. Hva har vi i dag? Og kan bøker endre verden?23.04.2021
09:08
23.04.2021 10:28

jan.erik@lomedia.no

Bibelen. Koranen bøker de fleste har om ikke lest, så kjenner til. Har de og andre bøker endret verden?

Det var en gang...

Tiden Norsk Forlag, grunnlagt av Arbeiderpartiet i 1933, hadde som formål å utgi litteratur med sosialistisk tendens. De to tidligere statsministrene Einar Gerhardsen og Oscar Torp satt i styret for forlaget. På 1990-tallet kjøpte Gyldendal Tiden.

Pax Forlag startet i 1964 for å fremme en gryende norsk venstreradikalisme i norsk vitenskap, kultur og politikk. I de første tiårene spilte forlaget en viktig rolle for den kulturelle og politiske utviklingen i Norge. I dag er Pax mer som et tradisjonelt norsk forlag uten noe klar politisk profil. Skjønt, noen politiske og samfunnskritiske bøker gir de fortsatt ut.

I 1970 herjet den politiske radikalismen over landet, og 11 personer stiftet forlaget Oktober som skulle gi ut revolusjonær litteratur. Bøker av og om Marx, Mao, Engels, Lenin og Stalin kom i store opplag. I dag gir forlaget i all hovedsak ut skjønnlitteratur i alle politiske fargevarianter.

Men de politiske forlagene forsvant ikke, det oppsto nye.

Verden på norsk

Signe Prøis, mangeårig frilansjournalist, oversetter, språkvasker, manuskonsulent og med flere år i Latin-Amerika og New York bak seg, var lei av å prøve å selge inn bøker hun mente måtte oversettes. Så hun tok sats og startet Camino forlag for å utgi bøkene selv.

Norge har et stort nettverk av superdyktige og engasjerte oversettere som sitter på en unik kunnskap om de rareste steder og forhold i verden, forteller hun. For det var oversatt litteratur hun ønsket å utgi og å koble oversetterne tett på utgivelsene.

Camino oversetter gode forfattere med en samfunnsengasjert profil, gjerne fra deler av verden vi ikke vanligvis finner litteratur fra, sier hun. Å bruke litteraturen til å formidle andres løsninger for å utvide våre perspektiver, mener hun er viktig. Skjønt, hun presiserer at Camino som betyr vei på spansk er et supplement, ikke et isteden-for-forlag. Forlaget har blant annet et eget sakprosaprosjekt der et redaksjonsråd bestående av ni ildsjeler finner særlig aktuell sakprosa fra Latin-Amerika, som er kontinentet Prøis kjenner aller best.

Stort intervju: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

FORLAGET RES PUBLICA: Forlagssjef Gerd Johnsen mener de tar opp arven etter Tiden Norsk Forlag.

FORLAGET RES PUBLICA: Forlagssjef Gerd Johnsen mener de tar opp arven etter Tiden Norsk Forlag.

Jan-Erik Østlie

Vi ønsker å motvirke svart-hvitt-tenkningen om verden, sier hun. Det er ikke sånn at vi sitter på alle løsningene allerede, bare fordi alt liksom fungerer her inne i den norske bobla.

Hun understreker at det skrives mye god sakprosa i Latin-Amerika.

Tror du oversatt problematiserende sakprosa selger?

Absolutt! Andre lands lesere er opptatt av god norsk sakprosa, og vi ser ingen grunn til at det ikke også skal være omvendt, sier Prøis.

Camino så dagens lys omtrent samtidig som pandemien kom til landet og det har selvfølgelig fått konsekvenser for det lille forlagets mulighet til å spre bøkene. Men hun er fornøyd så langt og gir ikke opp håpet om å trenge gjennom diverse bokmurer.

Kan bøker eller litteratur endre verden?

Det må vi jo tro! Vi kan i hvert fall bidra til å bringe verden nærmere, for litteraturen lar oss lære av hverandre og viser hvordan vi har bruk for hverandres verdensanskuelser.

Mye lest: – Arbeiderklassen er ikke lenger identisk med en hvit mannlig industriarbeider

Fikk Bragepris

Forlaget Res Publica ble stiftet i 2006 og eies av Fagforbundet, Industri Energi, NTL og LO. Res Publica er del av Agenda Res Publica Media, der Tankesmien Agenda også er med. Forlagssjef er Gerd Johnsen som har studert litteratur, jobbet i bokhandel og i forlag som Cappelen Damm og Spartacus. Da tilbudet om jobb i Res Publica kom, var hun aldri i tvil.

Når du har hjertet på venstresida, er det fint å utgi bøker som kan endre verden. Og hadde jeg ikke trodd det, ville jeg ikke holdt på med dette, sier hun.

Det er ikke sånn i Res Publica at forfatterne skal mene noe bestemt og «riktig», men de må ha noe viktig å melde.

Hva er viktig?

Ja, for eksempel miljø og klima, sier hun, og er stolt av at Dag Hessens klimabok «Verden på vippepunktet» som fikk Brageprisen i 2020.

Eierne legger seg ikke opp i hva de skal utgi, det er full redaksjonell frihet. Forlaget samarbeider med Tankesmien Agenda i forbindelse med lanseringer og arrangement, og ansatte der har utgitt bøker på forlaget.

De gir ut om lag 15 bøker årlig, de ønsker seg flere, men vil vokse sakte og har nesten fire årsverk. Johnsen forteller at med den økonomiske støtten de har i bunnen, kan de prioritere annerledes enn rent kommersielle forlag, men de kan heller ikke la være å tenke penger. Så langt har de også fått mange av titlene sine kjøpt inn av Kulturrådet.

Vi har tatt opp den røde tråden etter Tiden Forlag som tidligere var arbeiderbevegelsens eget forlag, men foreløpig satser vi ikke på skjønnlitteratur og barnebøker, sier hun.

Hvilke andre temaer er viktige for dere å ta opp?

Arbeiderbevegelsens historie og kultur, for eksempel, og aktuell politikk.

Ville det vært best om det bare var ett forlag på den politiske venstresida?

Nei, hvorfor det? Jo flere som utgir viktig og god litteratur, dess bedre, sier hun.

Bøker om 22. juli, om arven etter Erna og om økonomi er kommende utgivelser nå i vår, forteller Gerd Johnsen.

Mye delt: Forfatter av «Togeventyret»: – Det er et politisk spørsmål. Vil vi ha toget eller ikke?

Pamfletter på 1 2 3

Våren 2016 ble Kamilla Simonnes sjef i Forlaget Manifest. Hun er utdannet statsviter, har jobbet som journalist, og startet i tidsskriftet til Manifest i 2013. Hun forteller at Manifest, som er et forlag plassert på venstresida i Norge, har en tydelig strategi der målet er å skape debatt, engasjere og styrke de fellesskapsorienterte kreftene i de folkelige bevegelsene. Bøkene skal ha en sosialistisk, feministisk eller miljøaktivistisk profil.

FORLAGET MANIFEST: Forlagssjef Kamilla Simonnes gir ut bøker som skal ha en sosialistisk, feministisk og miljøaktivistisk profil.

FORLAGET MANIFEST: Forlagssjef Kamilla Simonnes gir ut bøker som skal ha en sosialistisk, feministisk og miljøaktivistisk profil.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderbevegelsen har en lang tradisjon for skolering. Vi ønsker først og fremst å gi venstresida kunnskap, framfor å omvende våre politiske motstandere, sier hun.

Forlaget gir ut pamfletter, som er rettet mot fagbevegelsen, og debattbøker som er rettet mot et bredere publikum. Simonnes forteller at et mål for alle forlagets utgivelser er at de skal være skrevet på en lett tilgjengelig måte, men at innholdet skal være kunnskapsbasert og etterrettelig. Pamflettene er ment som brukslitteratur, og neste pamflett ut er «Streik!» av Isak Lekve.

Jeg tror bøker kan forandre verden. Bøker gir et mer utfyllende bilde av virkeligheten enn mediehverdagen ellers, sier hun, og forteller at hun merker stor etterspørsel etter forlagets utgivelser også hos et yngre publikum.

Litteratur bidrar til nye perspektiver. Du kan bli tatt med til en virkelighet du ikke visste eksisterte. Dette kan endre deg, sier Kamilla Simonnes, som også syns det er fint med flere venstresideforlag.

Fått med deg denne? En gang ga poteter og mjøsvatn liv til en hel industri. Les historien om brenneriene rundt Mjøsa

Mangler forlagskompetanse

Tankesmien Civita gir ut noen bøker med litt ujevne mellomrom i hovedsak tekster skrevet av de ansatte selv, når notatformatet ikke strekker til. Dessuten har høyresiden tidsskiftet Minerva, som kommer ut på papir fire ganger i året. Civita har aldri skjult at de står på den politiske høyresiden. Fagsjef Marius Doksheim sier han ikke kjenner til noe norsk forlag som utgir bøker med kun et høyrepolitisk perspektiv. Civita har ikke satset på den kompetansen han mener skal til for å være et forlag.

Har dere diskutert å bli et forlag?

Ja, og det er ikke helt utelukket at det kommer, men per nå har vi ikke den nødvendige kunnskapen, sier Doksheim. Han forteller at det heller ikke er noen uvilje hos de store etablerte forlagene mot å utgi litteratur som reflekterer den politiske høyresiden om manuset er bra nok. Det Civita i dag utgir, sprer de så godt de kan aller mest gjennom eget nettverk.

Kan bøker og litteratur endre verden?

Ja, utvilsomt! Forfatterne må ofte gå dypere ned i sakene, tekstene blir lengre og mer klargjørende. Forhåpentligvis smitter dette over på leserne også og kanskje resten av samfunnet, sier Marius Doksheim.

Noen «politiske» forlag

• Rødt forlag (Forlaget til Partiet Rødt)

• Brød og Roser (feministisk)

• Existenz (filosofisk litteratur)

• Quintano Forlag

• Dreyer forlag (samfunnsperspektiv som slår i flere politiske retninger)

• Svein Sandnes Bokforlag AS (med en sosialdemokratisk profil

• Alle de store dokumentarredaksjonene gir også ut samfunnskritiske bøker blant mye annet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.04.2021
09:08
23.04.2021 10:28Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips


Flere saker