JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SVERGER TIL ELSYKKEL: Null utslipp raskest mulig, for det brenner - det er Heikki Eidsvoll Holmås’ mantra i klima- og miljøpolitikken.

SVERGER TIL ELSYKKEL: Null utslipp raskest mulig, for det brenner - det er Heikki Eidsvoll Holmås’ mantra i klima- og miljøpolitikken.

Jan-Erik Østlie

Ny bok: Kloden brenner

Som politiker skjønte ikke Heikki Holmås hvor mye det hastet: Nå kaster han seg på for null utslipp

LO og fagbevegelsen har vært flinke til å sikre arbeidsplasser, men altfor dårlige til å si hvordan vi skal forurense mindre, mener Heikki Eidsvoll Holmås.05.05.2021
15:30
05.05.2021 16:17

jan.erik@lomedia.no

Kloden brenner – hva må gjøres? – intet mindre er tittelen på ei ny bok av Heikki Eidsvoll Holmås, SV-er og tidligere utviklingsminister i Stoltenbergs rødgrønne regjering. Og han brenner Holmås, også – ikke som kloden av overoppheting, men av iver og engasjement.

Nullutslipp raskt

Hvorfor enda ei bok om miljø- og klimakrisa, er det ikke nok ord og prat nå?

Siden Holmås har munnbindet på, smiler han bare med øynene.

– Vi har ikke tatt inn over oss hvor raskt omstillingen til det grønne skiftet må gå om vi skal klare å nå målene våre om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, sier han.

Men han er i ferd med å gjøre akkurat dette, og er bergenser, så han stopper ikke der.

– Alle utslippene må vekk. Temperaturen vil fortsette å stige så lenge vi fortsetter å slippe ut CO2 til atmosfæren. Slipper vi ut så mye at temperaturen stiger mer enn vi har satt som mål, må vi fjerne den igjen fra atmosfæren, sier han på utpust – og fortsetter på innpust.

– Og fagbevegelsen må være en pådriver for å klare nullutslipp samtidig som folk skal ha en jobb å gå til når omstillingen er gjort.

Men LO har vel ikke noe program for dette i dag?

– Nei, nettopp – og derfor må LO skaffe seg det raskest mulig!

Mye lest: To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Fins løsninger

Det fins en statlig CO2-kompensasjon til industrien, for å kompensere for økte CO2 kostnader. Og her snakker vi ikke om vekslepenger.

I dag stiller staten ingen krav til mottakerne, og pengene går rett i lomma på eierne. Det må det etter Holmås’ mening bli slutt på. Disse pengene må øremerkes det grønne skiftet. Og her oppfordrer han fagbevegelsen til å følge med. Også LO må være på lag med framtida.

– Bedriftseierne har ofte kort tidshorisont, og det lønner seg dermed å forurense. Men arbeiderne har et langt lengre perspektiv, sier han.

– Det er ingen automatikk i at arbeidsfolk har felles interesser med eierne. Derfor mener jeg det er helt nødvendig å utløse kraften som ligger i den norske modellen, og inngå forpliktende avtaler som kutter utslipp, sikrer arbeidsfolks interesser og sikrere trygge arbeidsplasser for fremtiden.

Til en mulig innvendig om at han, som mange andre, skriver bøker og bare produserer fine ord og prat, viser han til sine ti grep (se rammesak). Dette er konkret politisk handling, mener han.

– Dessuten framhever jeg fagbevegelsens viktige og tydelige rolle i det grønne skiftet, det er det ikke mange andre som gjør, sier han.

Men vekst- og forbrukersamfunnet hopper du bukk over?

– Ja, og det er bevisst siden mange andre skriver om dette. Mitt viktigste poeng er at vi har teknologien, så uavhengig av vekst eller ei – det fins løsninger.

Hovedproblemet ifølge Holmås er nemlig utslippene fra bruken av olje, kull og gass.

– Vi må være mindre opptatte av at forurenser skal betale, enn av at vi rett og slett må slutte å forurense.

Mye delt: De politiske forlagene forsvant ikke, det oppsto nye

Kvotekjøp en sovepute

Holmås er ikke i tvil om at deler av næringslivet i dag ligger langt foran politikerne i den grønne løypa. EU skjønner alvoret, men også der går det altfor seint.

Som politiker skjønte ikke Holmås hvor raskt utslippene må reduseres. I dag veit han altså bedre.

Hvorfor skjønte du det ikke?

– Godt spørsmål, jeg veit ikke.

Et kjent og for mange kjært begrep i denne debatten er kjøp av klimakvoter. Poenget er at du betaler for at andre land skal slippe å forurense, mens du kan forurense sjøl. Dårlig politikk, mener Holmås.

Dette var også et stridsspørsmål innad i den rødgrønne regjeringen. Statsminister Jens Stoltenberg likte kvotekjøp, finansminister Kristin Halvorsen var ikke helt der.

– Kvotekjøp er en sovepute, forteller han. Når vi vet at vi skal kutte utslippene til null, er det å kjøpe kvoter å finansiere omstilling i andre lands bedrifter, i stedet for å omstille selv. Arbeidsplassene sikres best med omstilling til null i Norge.

Denne skaper debatt: – Arbeiderklassen er ikke lenger identisk med en hvit mannlig industriarbeider

Enkelt og konkret

Den nord-amerikanske journalist og forfatter Naomi Klein er også en sterk internasjonal stemme i klima- og miljødebatten. Holmås mener hun må leses i en nord-amerikansk kontekst, men han vedkjenner seg en del synspunkter hun også har. Skjønt, han mener å være noe mer konkret enn henne.

Klimagassutslippene skal ned, arbeidsplasser skal reddes, det er mitt enkle budskap. Og det må skje så fort som mulig.

Enkelt og enkelt, noen sier klimapolitikken er vanskelig å forstå, hva svarer du dem?

– At de skal lese boka mi! Der prøver jeg å forenkle politikken. Men alt henger sammen. Alle må pålegges å bidra, både stat og kommuner, eiere og ansatte i bedrifter, og det er vanskelig. For det fins sjølsagt ikke et magisk knep som løser alt.

Innsikt: «AFP – merk dere denne forkortelsen», sa LO-leder Haraldseth i 1988. Her er historien om tidligpensjonen

Endre oppfatninger

Vi har nå gjennomlevd godt over ett år med en pandemi. Holmås forteller at denne bemerkelsesverdige tida har utvidet hans rom for politikk.

Det er tatt store og kraftfulle grep fra politiske ledere som har varslet at dette er alvor. Og folket har fulgt tillitsfullt og villige med.

– Dette gir meg håp. Tenk om det samme kunne skje hvis bare regjeringen erkjente at det også er en klimakrise. Men da måtte folk flest få mye mer konkret informasjon om hva klimakrisa gjør med oss mennesker, og våre ledere må fortelle oss hvordan vi i fellesskap kan håndtere krisen – først da forstår vi kanskje alvoret. Og gjør noe som monner.

Hva sier du til klimafornektere og de som absolutt ikke vil omstille seg?

– Det handler om å flytte folks oppfatninger om hva som nytter. Se hvor langt vi i Norge har kommet i kjøp og bruk av el-biler, i dag er vi best i verden, sier Holmås.

Fått med deg denne? Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

Verstingen Norge

Men pinlig nok er Norge en versting når det gjelder klimautslipp per innbygger. Det er det kanskje ikke så lett for oss å leve med? Holmås peker på at hovedgrunnen er at det er mer lønnsomt å forurense. Derfor har vi også skaffet oss et enormt stort oljefond. Og dette er en spiral som gjerne fortsetter.

Mye vil ha mer. Men siden vi som nasjon har bidratt så mye til forurensningen, må vi også ifølge Holmås ta vårt ansvar.

– Politikerne har lagt til rette for vår olje- og gassvirksomhet med de følgene det har fått, både for klima, for å utvikle gode arbeidsplasser og for at vi som land har blitt rike. Nå har vi sagt at vi må stoppe oppvarmingen av kloden – for den brenner! sier Heikki Eidsvoll Holmås, før han setter seg på elsykkelen sin og tråkker hjemover.

Res Publica

Holmås’ grep for et fossilfritt Norge

1. En energi- og klimaplan for nullutslipp i 2030

2. Klimabudsjett med nullutslippsmål i alle kommuner i 2030

3. Pålegg om klimarapportering og planlegging for nullutslipp fra alle virksomheter i 2030.

4. Trepartssamarbeid om klimakutt og grønne tariffavtaler

5. Krav om nullutslipp i alle offentlige anskaffelser

6. Nullutslipp for all transport i Norge i 2030

7. Forbud mot fossil stasjonær forbrenning på land fra 2025

8. Krav om nullutslipp i industri og avfall

9. Krav om nullutslipp fra norsk olje- og gassproduksjon i 2030

10. Fjerne utslipp fra bruk av norsk olje og gass

Fra boka

Det handler om å flytte folks oppfatninger om hva som nytter.

Heikki Holmås

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.05.2021
15:30
05.05.2021 16:17Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Frå 1. juli: Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjar

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget


Flere saker