JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DOSTOL: De polske arbeiderne brukte en uthulet kurvstol som toalett.

DOSTOL: De polske arbeiderne brukte en uthulet kurvstol som toalett.

Rune Tønnesen

Polakker bodde i hagen til sin norske sjef

Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere

Se bildene fra det Arbeidstilsynet karakteriserer som noe av det verste de har sett.24.01.2017
10:51
21.08.2023 17:14

has@lomedia.no

SKIEN/WROCLAW: I en slitt, gammel campingvogn bodde de polske håndverkerne Andrzej (54) og Zbigniew Hohendorf (58) mens de jobbet for HT Eiendom i Skien.

En uthulet kurvstol som de flyttet rundt omkring på plenen gjorde nytten som toalett. Vann skaffet de seg fra en hageslange.

Slik bodde de to brødrene i flere måneder i 2015 og 2016 mens de var ansatt som altmuligmenn i det lille entreprenørfirmaet HT Eiendom.

Arbeidstilsynet karakteriserer forholdene som noe av det verste de har sett, og vurderer å anmelde HT Eiendom for brudd på Arbeidsmiljøloven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK BODDE DE MIDT I SKIEN SENTRUM: Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet dokumenterte hvodan de to polske brødrene hadde det i hagen til sin norske sjef.

SLIK BODDE DE MIDT I SKIEN SENTRUM: Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet dokumenterte hvodan de to polske brødrene hadde det i hagen til sin norske sjef.

Rune Tønnesen

Fellesforbundets avdeling 8 i Telemark krever etterbetalt lønn for begge to på totalt 215.000 kroner. Et lønnskrav som har endt opp i forliksrådet. Både Arbeidstilsynet og Fellesforbundet mener dette er den styggeste saken de har sett på lenge.

Wroclaw i Polen, 6. desember 2016:

– No more camping in Norway, sier Andrzej mens han viser vei inn i den lille, koselige leiligheten i sentrum av den polske millionbyen. Her bor han sammen med kona og ett av de to voksne barna. Leiligheten er bare 40 kvadratmeter, men holder en god standard.

Andrzej (t.h.) og Zbigniew Hohendorf.

Andrzej (t.h.) og Zbigniew Hohendorf.

Håvard Sæbø

Begge brødrene har lang fartstid som håndverkere i Polen, men da jobbmarkedet tørket inn for dem i hjemlandet, prøvde de som mange andre polakker lykken i Norge.

• Følg oss på Facebook

På bar bakke

– For meg har dette vært bortkastede år, sier Andrzej. Så mye elendighet og krangling, og ingen penger.

De sier at de ikke har tjent mer på jobbingen enn det de har måttet bruke på å leve og reise fram og tilbake til Norge. Arbeidsgiveren lovet dem mye jobb da de skrev kontrakt, men slik gikk det ikke.

Nå, et par måneder etter at de fikk nok av campinglivet i Norge, står de begge på bar bakke. Uten inntekter må de leve på ektefellenes beskjedne lønn. De klamrer seg til håpet om at Fellesforbundet vil hjelpe dem til å få lønna de etter kontrakten mener de har krav på. Fellesforbundet kom dem til unnsetning etter at en hjelpsom nabo tipset forbundet om hvordan polakkene bodde midt i Skien sentrum.

Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet i Telemark har sett mye rart de ni årene han har saumfart fylkets byggeplasser, men dette mener han er ekstra ille:

Campingvogna var i elendig stand. Det lakk inn vann gjennom taket, og den hadde ikke toalett. Hvis arbeidsgiver stiller med innkvartering, plikter denne å holde minimumskrav som mellom annet toalett og dusj.

I denne campingvogna bodde de to polske arbeiderne.

I denne campingvogna bodde de to polske arbeiderne.

Rune Tønnesen

For å ha unngått å bryte loven, måtte han ha latt være å tilby bosted, sier Tønnesen.

Arbeidsgiveren, Terje Rønning, angrer i ettertid på at han lot dem låne vogna.

– For å være snill, lot jeg dem bo gratis i vogna. Det var meningen at de bare skulle bo der til de fant seg noe bedre, men de ble bare boende. Jeg ser nå at det var dumt av meg. Dessuten så har de ødelagt vogna. Doen som var der, rev de ut fordi de mente den luktet og ikke kunne brukes, sier Rønning.

Få nyhetsbrevet vårt

FÅR HJELP: Etter to mislykkede forsøk  i det norske arbeidsmarkedet, sitter de to brødrene tomhendte tilbake ved stuebordet hjemme i Polen. De har lånt penger av familie og venner som de nå ikke greier å betale tilbake. Med støtte fra Telemark solidaritetsfond og hjelp fra Fellesforbundet, håper de å få arbeidsgiveren til å betale dem lønnskravet på 215.000 kroner. Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet Telemark (til høyre), diskuterer forliksklagen med brødrene.

FÅR HJELP: Etter to mislykkede forsøk i det norske arbeidsmarkedet, sitter de to brødrene tomhendte tilbake ved stuebordet hjemme i Polen. De har lånt penger av familie og venner som de nå ikke greier å betale tilbake. Med støtte fra Telemark solidaritetsfond og hjelp fra Fellesforbundet, håper de å få arbeidsgiveren til å betale dem lønnskravet på 215.000 kroner. Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen i Fellesforbundet Telemark (til høyre), diskuterer forliksklagen med brødrene.

Håvard Sæbø

Lokal mediestorm

Da boforholdene til brødrene ble kjent via lokalavisen TA, skapte det et stort engasjement i hele den lokale LO-familien. Som en direkte følge av denne saken, er det nå blitt opprettet et lokalt solidaritetsfond for å hjelpe dem som blir utsatt for sosial dumping. Her kan uheldige arbeidsinnvandrere søke støtte til advokat og hjemreise.

Andrzej og Zbigniew er de første som får hjelp fra fondet, og er evig takknemlige for alt Fellesforbundet har gjort for dem så langt.

– Vi bodde elendig, frøs om natten og hadde heller ikke arbeidsklær eller verneutstyr. Mye av jobben var å sage betong med vinkelsliper. Svært støvete arbeid, men vi hadde ikke mulighet til dusj etter arbeidet, sier de.

Arbeidsgiveren hevder at de hadde tilgang på verneutstyr, og at han ikke visste at boforholdene var så ille. Toalett kunne de låne hjemme hos han på dagtid, og dusje kunne de gjøre hos en kamerat i nærheten.

– Vi bodde i en hage 30 meter unna huset hans, så det er umulig at han ikke visste hvordan vi hadde det, sier de.

Nei til norsk lønn i Norge

Dostol

Det at toalettforholdene og alt det andre havnet på førstesiden av lokalavisa TA, synes de var bra.

– Endelig fikk vi sagt fra hvor dårlig vi ble behandlet. Det er en skam å tilby slike boforhold. Mulig at noen tror vi bor på gata i Polen, men det gjør vi altså ikke, sier Andrzej.

Rune Tønnesen

Rune Tønnesen har tatt med seg forliksklagen til Polen for å gå gjennom den rundt stuebordet sammen med brødrene. Advokatutgiftene til klagen, vil bli dekket av fondet.

– Siden de ikke har fått noen form for oppsigelse, er de fortsatt å betrakte som ansatt i HT Eiendom, mener Tønnesen.

Det har gått over en måned siden Arbeidstilsynet påla firmaet stans etter et tilsyn av boforholdene. De anfører i tilsynsrapporten at campingvognen bærer preg av å være i dårlig stand og ikke tilfredsstiller behovet for tilstrekkelig hvile og privatliv. De konkluderer med at det foreligger brudd på bestemmelsen om innkvartering.

Uten oppsigelse kan ikke brødrene søke om dagpenger, og de får heller ingen trygd i Polen.

– Daglig leder i HT Eiendom, Terje Rønning, hevder at arbeidsforholdet er avsluttet. Da må han gi dem en oppsigelse, sier Tønnesen.

Rønning sier at han aldri har ansatt dem. De bare dukket opp og spurte om jobb. Han innrømmer at arbeidskontrakten er mangelfull, men har ingen god forklaring på hvorfor det ble slik.

Oslo lover økt innsats mot sosial dumping på byggeplassene

Med lånte penger

Det var ikke enkelt å komme tomhendt hjem igjen til Polen. De føler seg skamfulle over at penger de lånte av familie og venner før de reiste, er lån som de nå ikke er i stand til å betale tilbake. Historiene fra de mange som lykkes på arbeidsmarkedet i Norge, gjorde at de trodde de også kunne vende hjem med mye penger.

En dag i Polen = en time i Norge

Hvis de får seg jobb i hjembyen, vil lønna være 12 zloty i timen, rundt 25 kroner. Begge har lang erfaring, og viser stolt fram betongarbeidet i toppetasjen på Polens høyeste bygning, Sky Tower, som det tok fem år å bygge.

PÅ GAMLE TOMTER: For noen år siden jobbet brødrene med betongarbeid i denne toppetasjen på Polens høyeste bygning. 200 meter over bakken er det god utsikt over hjembyen Wrochlaw. Utsikt til jobb er det verre med. Hvis de er heldige, kan de få en strøjobb til 25 kroner timen.

PÅ GAMLE TOMTER: For noen år siden jobbet brødrene med betongarbeid i denne toppetasjen på Polens høyeste bygning. 200 meter over bakken er det god utsikt over hjembyen Wrochlaw. Utsikt til jobb er det verre med. Hvis de er heldige, kan de få en strøjobb til 25 kroner timen.

Håvard Sæbø

– Dette var vi med på, sier brødrene, mens de nyter utsikten over byen fra en høyde på over 200 meter over bakken.

Ifølge kontrakten med HT Eiendom skulle de få 170 kroner timen, altså ville de tjent det samme på én time i Skien som en hel dag i Polen. Det er dette som fristet dem og mange andre polakker til å reise nordover. Selv med dårlige erfaringer og lønn i 2015, reiste de tilbake til samme arbeidsgiver i 2016.¨

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Løftebrudd

– HT Eiendom eier flere leiligheter rundt om i byen, så vi fikk en garanti om at vi skulle bo bra denne gangen, sier de.

Skuffelsen var stor da de ble henvist til den samme campingvogna som året før.

Terje Rønning sier dette er blank løgn, og at han ikke har lovet dem noe som helst.

Rønning er nordsjøarbeider, men har også mange næringsinteresser sammen med kona. I tillegg til HT eiendom AS driver han med utleie i Skien, har to store utleiebygg i Snipetorp, tre hus i Øvre Skottlandsveg og eier 20 prosent av Metro Renhold med 44 ansatte. Han var også et par år inne som eier i puben Dubliner, som gikk konkurs i fjor.

Lange arbeidsdager for polakkene i Smart Board

Bare rot

I de to ukene av turnusen Rønning jobbet i Nordsjøen, fikk ikke brødrene oppdrag.

– Det ble bare misforståelser. De kunne ikke jobbe selvstendig, så jeg måtte jobbe sammen med dem. Jeg så også at de annonserte i Varden etter oppdrag, sier Rønning.

Lønnskravet bestrides av Rønning, fordi han mener de var ansatt på timebasis. I lønnsslipp datert 12. juli, står begge imidlertid oppført med «Fast lønn 13.855,-», og i arbeidsavtalen er det ikke spesifisert noen arbeidstid.

– Da er det Arbeidsmiljøloven som gjelder. Det er den vi har tatt utgangspunkt i med lønnskravet, sier Tønnesen.

– De skulle bare jobbe ved behov, og på timebasis. Ordet «fast» stammer fra en kode i regnskapsprogrammet, sier Rønning.

Blir i Norge så lenge det er arbeid

Ferdig med polakker

Han vil nå betale feriepenger for 2016, og så håper med det at saken er ute av verden. Lønnskravet på 215.000 kroner, skjønner han ikke noe av.

– Dette er første og siste gang jeg direkte har involvert meg med polakker. Jobben de utførte, var også elendig, sier Rønning.

Rønnings advokat, Marius Haugstoga, mener det måtte være klart at begge to var innforstått med at jobben for HT Eiendom kun var en deltidsjobb. De erkjenner imidlertid at arbeidskontrakten og lønnslipper ikke var fullstendige, og vil gjøre dette bedre i fremtiden.

HT Eiendom anfører videre at de burde skjønt at det var snakk om deltidsansettelse. De reiste hjem til Polen flere uker hver sommer – en ferie de bestemte helt selv uten avtale med Rønning. Hadde de hatt fulltidsjobb med fast ansettelse, ville de ikke hatt mulighet til å reise til Polen og ta oppdrag fra andre, skriver advokaten i et brev til Fellesforbundet i Telemark.

Fellesforbundet står på sitt, og mener også det er riktig av Arbeidstilsynet å anmelde selskapet.

– Men jeg frykter at dette bare fører til at saken blir henlagt, sier Tønnesen.

Fra 2014 har Arbeidstilsynet også en mulighet til å gi virksomheter med grove og gjentatte lovbrudd overtredelsesgebyr på inntil 1,4 millioner kroner, men i Telemark har det bare skjedd to ganger.

– Jeg er uansett ikke så opptatt av hva som skjer med arbeidsgiveren. Vi jobber for at karene skal få allmenngjort lønn pluss reise, kost og losji. Ved hjelp av solidaritetsfondet vil vi nå kunne forfølge flere lønnskrav. Også for utlendinger som har reist hjem og ikke er medlem i Fellesforbundet, sier Tønnesen.

Andrzej  og Zbigniew Hohendorf sammen med Rune Tønnesen i hjembyen deres, Wroclaw.

Andrzej og Zbigniew Hohendorf sammen med Rune Tønnesen i hjembyen deres, Wroclaw.

Håvard Sæbø

VED BREDDEN AV ODER: Midt i sentrum av millionbyen Wrochlaw, bor Andrzej sammen med familien sin. Standarden på leiligheten er som i en vanlig norsk leilighet.

VED BREDDEN AV ODER: Midt i sentrum av millionbyen Wrochlaw, bor Andrzej sammen med familien sin. Standarden på leiligheten er som i en vanlig norsk leilighet.

Håvard Sæbø

Andrzej utenfor Sky Tower.

Andrzej utenfor Sky Tower.

Håvard Sæbø

Bak det lovlige dekkhotellet skjulte det seg et ulovlig bilverksted

LO slakter Høyre-forslag mot sosial dumping

24.01.2017
10:51
21.08.2023 17:14Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.

Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.

Knut Viggen

Lea er Norges Hyggeligste Håndverker i 2023


Flere saker