JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere

Norsk Rederiforbund og Industri Energi klarte ikke å komme til enighet om ny lønn til flere tusen ansatte.
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Arkivfoto: Eivind Senneset

tonje@lomedia.no

Tirsdag startet forhandlingene på flyteriggavtalen, og natt til onsdag ble det brudd. Forhandlingene går dermed til mekling hos Riksmekleren.

– Riggbransjen går godt og vi skal ha et lønnsoppgjør som sikrer at denne bransjen er konkurransedyktig i kampen om arbeidskraften. Men avstanden mellom partene er for stor til at vi kunne komme i havn med oppgjøret nå, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en pressemelding.

Forbundene De samarbeidende Organisasjoner (DSO) og Safe forhandlet parallelt med rederne på sine tariffavtaler. Alfheim leder forhandlingene på vegne av Industri Energi og bekrefter at det har vært dialog mellom de tre arbeidstakerorganisasjonene.

Rederne beklager

Oppgjøret går til mekling hos Riksmekleren og antas å finne sted medio juni, ifølge Norsk Rederiforbund. Rederne er ikke fornøyd med at det ble brudd.

– Jeg konstaterer at de ikke aksepterer et tilbud som er på linje med det som er avtalt ellers i næringen og som hensyntar markedssituasjonen i vårt segment, sier forhandlingsleder for Norges Rederiforbund, Geir Sjøberg, i en pressemelding.

Han er til daglig er CEO i AKOFS Offshore.

Forhandlet lønn

Partene møtte tirsdag for å forhandle om lønnsøkningen til oljearbeiderne. Det var opprinnelig satt av to dager til forhandlinger.

Flyteriggavtalen mellom Industri Energi og Norsk Rederiforbund gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

Industri Energi har i underkant av 4000 medlemmer på flyteriggavtalen. De jobber i selskaper som Nobel Drilling, Transocean, Odfjell Drilling, Seadrill, Dolphin Drilling, Saipem, Rowan/Valaris, KCA Modu, Archer, Teekay, Sodexo, ESS og 4 service offshore.

Mye delt: Dette er den vanligste lønna i Norge

Har streikerett

LO og NHO startet årets mellomoppgjør med å forhandle fram en ramme for lønnsoppgjøret. Norsk Rederiforbund er ikke under NHO-paraplyen, og i dette lønnsoppgjøret er det streikerett.

Allerede har Industri Energi gjennomført forhandlinger på tariffavtalene for oljeservice, operatør, boring og forpleining.

Det har ikke vært streikerett på disse forhandlingene.

Mye lest: Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse