Lønnsoppgjøret 2023
Lønna til oljearbeiderne øker. Sjekk tallene her
Over 7.000 oljearbeidere som jobber offshore, får lønnsøkning fra 1. juni.
Equinor-ansatte på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er blant dem som får lønnsøkning.
Petter Pettersen
tonje@lomedia.no
Offshore Norge og arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi og Lederne kom til enighet i lønnsforhandlingene onsdag kveld.
– Vi er fornøyd med å ha oppnådd et resultat i tråd med forventningene våre i et mellomoppgjør, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi i en pressemelding.
Hun ledet forhandlingene på vegne av forbundet, som har over 4.000 medlemmer tilsammen på de tre sokkelavtalene.
Ulik lønnsøkning
Satsene i lønnsmatrisen øker med 41.700 kroner for ansatte i operatørselskapene.
De som jobber innen forpleining og boring får i tillegg 6.747 kroner, som er ment å dekke etterslep i lønnsutviklingen. I tillegg blir flere lønnssatser økt; skift-/nattillegget økes med 4,50 kroner til 91,50 kroner, konferansetillegget økes med 6 kroner til 115 kroner per time og helligdagsgodtgjørelsen økes med 75 kroner til 2.275 kroner. Satsene økes fra 1. juni i år.
Rundt 7300 ansatte er omfattet av de tre sokkelavtalene, ifølge Offshore Norge. Disse jobber i operatørselskap, med forpleining (renhold og kjøkken) og som borepersonell i følgende bedrifter:
* Equinor
* ConocoPhillips Norge
* Aker BP
* Vår Energi
* Wintershall Dea Norge
* Repsol Norge
* Neptune Energy Norge
* OKEA
* KCA Deutag Drilling Norge
* Sodexo Remote Sites Norway
* ESS Support Services
* Coor Service Management
* 4 Service Offshore Hotels
Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.
Oversikt: Dette er den vanligste lønna i Norge
YS-forbund var uenig
Arbeidsgiverorganisasjonen Offshore Norge melder onsdags kveld at YS-forbundet Safe ikke signerte på at de godtok tilbudet, og at tilbudet uansett vil bli iverksatt.
Resultatet er i tråd med rammen på 5,2 prosent lønnsøkning, som ble avtalt mellom LO og NHO tidligere i år, ifølge Offshore Norge.
Lønnsoppgjøret er ferdig for de som jobber med boring og forpleining, men det skal forhandles lokalt på bedriftene for ansatte som jobber i operatørselskap.
Den 8. mai skal det forhandles om lønnen til de som jobber innen oljeservice. Både lønnsforhandlingene på sokkelavtalene og oljeserviceavtalene omfatter primært arbeidstakere som jobber offshore.
Mye delt: Hva betyr lønnsoppgjøret for pensjonister og trygdede?
Bekymret for bonusbruken
Blant annet Industri Energis tillitsvalgte tatt opp sin bekymring rundt bonuspraksisen i oljebransjen.
I mellomoppgjøret er det tatt med en protokolltilførsel om både lederlønninger og bruk av bonuser. Les protokolltilførslene her:
«Våre ledere maner til kollektiv fornuft for arbeidstakere og peker i forhandlinger på viktigheten av frontfagsrammen. Samtidig tar de selv ut en rekordhøy lønnsvekst på over 20 %. Dette bidrar til å undergrave den norske modellen. Det kan ikke bare være arbeidstakerne som skal bidra til en bærekraftig lønnsutvikling. Dette må også våre ledere være med på, og Offshore Norge og NHO har et ansvar for at det skjer.»
«Industri Energi ser også med bekymring på de store forskjeller i bonusutbetalinger i bedriftene. Dette bidrar til dårlig arbeidsmiljø og uakseptable forskjeller blant de ansatte. Vår holdning er at dersom det skal gis bonus, skal denne være lik i kroner for alle ansatte i bedriften».
Mye lest: Her er den nye lønna i stat og kommune