Lønn
Tillitsvalgte frykter bonuser splitter kollegaer
Lukrative bonusordninger i oljebransjen ødelegger arbeidsmiljøet, advarer Industri Energi.
Industri Energi mener bonusordningene truer både det organiserte arbeidsliv, frontfaget og den norske modellen. Her fra Johan Sverdrup-feltet hvor Equinor er operatør.
Arkivfoto: Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Under årets forhandlinger om ny operatøravtale og bransjeavtale la forbundet inn en protokolltilførsel om at de er bekymra for utviklingen i operatørselskapenes bonusordninger.
– Når kollegaer blir verdsatt på så ulik måte for resultater skapt i fellesskap, blir ordningene en arbeidsmiljøutfordring, skriver Eirik Birkeland i en epost.
Han er tillitsvalgt og leder samarbeidskomiteen for operatørselskaper i Industri Energi.
– Forskjellene kan bli enorme
Industri Energi og arbeidsgiverorganisasjonen Offshore Norge ble i juni enige om en ny operatøravtale etter mekling. I september ble partene enige om ny bransjeavtale.
Tariffavtalene gjelder ansatte i olje- og gassbransjen som jobber på land, enten på landanlegg eller kontorsteder, og for oljearbeidere på sokkelen.
I oljeselskapene de jobber for finnes det ulike bonusordninger. Fellestrekket er at det er prosentvise ordninger og at prosentsatsen i tillegg stiger desto høyere man er plassert i lønnssystemet, ifølge Birkeland.
– Dette gjør at forskjellene i bonusutbetalingene i kroner kan bli enorme mellom de som får den laveste bonusen og de som får den høyeste.
Ansatte blir demotiverte
Utsikten til store forskjeller mellom kollegaer er noe både forbundet og Birkeland ser på med bekymring.
– Et godt resultat for bedriften er som regel noe alle har bidratt til uavhengig lønnsnivå.
Komitélederen mener hele poenget med bonuser må være for å motivere ansatte til å gjøre en god jobb, og ikke det motsatte.
– Noen føler seg mindre verdsatt uten at de selv kan påvirke dette resultatet. Det resulterer i demotivering av ansatte, sier Eirik Birkeland.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Han er ikke en motstander av bonuser eller forskjeller i lønna. Men mener lønnsforskjeller må henge sammen med hvilke stilling, kompetanse og ansvar du har.
Lønnsforskjellene øker uten en saklig begrunnelse med måten bonusutbetalingene praktiseres i dag, sier Birkeland, som mener store forskjeller i hvordan bedriften premierer sine ansatte er utfordrende for arbeidsmiljøet:
– Noen føler seg mindre verdsatt uten at de selv kan påvirke dette resultatet. Det resulterer i demotivering av ansatte.
Truer den norske modellen
Industri Energi skriver i sin tilførsel at ordningen «framstår som et parallelt lønnssystem som truer det organiserte arbeidsliv, frontfaget og den norske modellen».
Birkeland forklarer at når bonusen er en stor del av lønna, for de fleste 8–20 prosent av den, kan den overskygge resultatet fagforeninga får forhandlet fram i lønnsoppgjøret.
Han trekker også fram at det undergraver frontfaget, fordi lønnsoppgjøret følger ramma derfra og en bonus kan svinge mer enn hele oppgjøret.
– Når bedriften sitter på en såpass stor pengepott som ensidig kan økes, senkes eller fjernes blir resultatene som fagforeningen får til mindre interessante for medlemsmassen og vår felles styrke svekkes.
Oversikt: Disse yrkene rammes av regjeringas dagpengekutt
Forskjellene bonusordningene skaper, er utfordrende for arbeidsmiljøet, mener Eirik Birkeland.
Atle Espen Helgesen / Industri Energi
Birkeland leder også Ekofisk-komiteen – den lokale klubben for de ansatte i ConocoPhillips Norge. Der har de tatt til orde for at eventuelle bonuser skal være lik i kroner for alle.
– Dette ville vært en mer rettferdig ordning som anerkjente at gode resultater skapes sammen.
Operatørselskapet Vår Energi ønsker ikke å kommentere den konkrete protokolltilførselen, skriver kommunikasjonssjef Andreas Wulff i en epost.
Men han skriver videre at generelt kommer bonusutbetalinger i tillegg til lønnsoppgjøret, og at det gir en god lokal forankring på området.
Magasinet har ikke lykkes med å få kommentar fra arbeidsgiverorganisasjon og motpart Offshore Norge eller operatørselskapene Aker BP og ConocoPhillips.