JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Schindler-konflikten:

Schindler Heis AS sparket hovedtillitsvalgt: – Denne saken må finne sin løsning i retten

EL og IT Forbundets krav om at hovedtillitsvalgte Alexander Jordnes får jobben sin tilbake, er avvist av både arbeidsgiver Schindler og NHO. Nå kan saken havne i Arbeidsretten på nyåret.
ARBEIDSRETTEN: Hovedtillitsvalgt i Schindler Heis AS, Alexander Jordnes, og LO-advokat Håkon Angell under arbeidsrettssaken i juni, som endte med at både heismontørene og arbeidsgiver ble dømt for brudd på fredsplikten. Nå kan det bli en ny runde i retten.

ARBEIDSRETTEN: Hovedtillitsvalgt i Schindler Heis AS, Alexander Jordnes, og LO-advokat Håkon Angell under arbeidsrettssaken i juni, som endte med at både heismontørene og arbeidsgiver ble dømt for brudd på fredsplikten. Nå kan det bli en ny runde i retten.

Christian Olstad, Heismontørenes Fagforening

knut.viggen@lomedia.no

– Slik vi ser det, må denne saken finne sin løsning i retten, sier informasjonsdirektør i Nelfo, Marius Aleksander Saasen Strand.

Nelfo uttaler seg på vegne av arbeidsgiver Schindler Heis AS, som 20. november sa opp hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes, med umiddelbar virkning.

Les mer: Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander – kollegene lover kamp

Endte med uenighet

Det var forrige fredag EL og IT Forbundet, gjennom sin advokat, sendte brev til Schindler og til NHO med krav om at oppsigelsen av hovedtillitsvalgt i Schindler Heis AS, Alexander Jordnes, ble trukket tilbake.

Fredag ble det gjennomført møte etter § 2–3 i Hovedavtalen mellom LO – NHO, som endte med uenighet. Det var et møte EL og IT Forbundet måtte gjennom hvis saken skal behandles for Arbeidsretten.

Stevning, neste skritt

I dag, mandag, ble det gjennomført møte etter Arbeidsmiljølovens § 17-3, som omhandler krav om forhandlinger ved oppsigelse/avskjed. Også dette møtet ble avsluttet uten enighet.

– Vårt krav har i begge møter vært at Schindler skal trekke avskjeden, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes.

Bakgrunn: Det er kanskje ikke lov det vi gjør, men det er rett.

Dermed er neste skritt, som også forbundsleder Jan Olav Andersen tidligere har varslet, stevning.

Den vil LO-advokaten begynne med på nyåret. Det kan ende med en ny runde i Arbeidsretten. LO-advokatene vurderer å gå videre i saken i to spor. Ett som leder til Arbeidsretten og ett som er sivilrettslig. Kravet er det samme i begge instanser – avskjeden må trekkes.

Forbundet samarbeider tett med LO-advokatene og klubbleder, sammen med forhandlingsleder Bjørn Fornes.

Langvarig konflikt

Bakgrunnen for saken er den langvarige konflikten rundt blant annet innføring av ny programvare på nettbrettene montørene bruker i jobben og som toppet seg da begge parter ble dømt i Arbeidsretten tidlig i juli. Etter sommeren har konflikten fortsatt og en ny topp kom da tillitsvalgt for mellomlederne fikk en endringsoppsigelse i starten av november. Montørene i EL og IT-klubben svarte uka etter med å utebli fra jobb i to dager.

Bakgrunn: Heismontørene i full klinsj med Norges største heisbedrift.

Det er dette bedriften mener er grunnlaget for å si opp Jordnes. Nestleder Rune Larsen, er ikke sagt opp, men fikk en skriftlig advarsel.

Støtteerklæringer

Reaksjonene på oppsigelsen av Jordnes har vært sterke og det har i ukene etter oppsigelsen strømmet inn støtteerklæringer fra en rekke fagforeninger og forbund både i og utenfor Norge.

Heismontørene har også fått støtte fra politikere på venstresiden fra Ap til Rødt.

Bakgrunn: Konflikten mellom heismontørene og heisselskapet Schindler tilspisser seg

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse