Heisbedriften Schindler sa opp hovedtillitsvalgt etter konflikt med de ansatte:
Schindler Heis AS sparker hovedtillitsvalgt Alexander - kollegene lover kamp
Hovedtillitsvalgt i Schindler Heis AS, Alexander Jordnes, har fått avskjed med umiddelbar virkning og fratreden. Bedriften sier de har full støtte fra arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo og NHO
SPARKEN: Klubbleder i Schindler AS, Alexander Jordnes, har fått avskjed fra stillingen sin med umiddelbar virkning.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Heismontørenes Fagforening (HMF) mener ledelsen i Schindler har vært ute etter å ta de tillitsvalgte og har brukt ord som «knebling» og «autoritært regime basert på frykt» om det som har skjedd i forbindelse med konflikten de siste månedene.
Bakgrunn: Heismontørene i full klinsj med Norges største heisbedrift
– Vil "ta" tillitsvalgte
– Schindler har med dette vist at det de egentlig var ute etter hele tiden var å ta de tillitsvalgte. Som stilte spørsmål og krevde svar for sine medlemmer, sa HMF-leder Markus Hansen etter at det var klart at Jordnes hadde fått sparken.
– Schindler har begynt å grave sin egen grav slik de driver nå hvor montører og kunder kommer til å rømme fra et selskap i fritt fall. Nå er spørsmålet hvor dypt de synker før de innser alvoret. At Schindler nå vil blø er helt klart, og det er fullt fortjent, sier Hansen, som lover full kamp for sin fagforeningskollega.
Ved lunsjtider mandag markerte heismontørene nok en gang sin misnøye utenfor Schindlers Oslo-kontor, slik de også har gjort flere ganger tidligere.
Heismontørenes Fagforening (HMF) har vedtatt å innføre en ekstrakontingent på 0,5 prosent for sine medlemmer fra og med januar, med bakgrunn i konflikten.
Administrerende direktør i Schindler Heis AS, Harald Torsøe, sier bedriften ikke kjenner seg igjen i kritikken fra HMF.
– Vi har verken forsøkt, eller har noe ønske om, å kneble de tillitsvalgte i Schindler, skriver han i en e-post.
Mer om bakgrunnen: Konflikten mellom heismontørene og heisselskapet Schindler tilspisser seg
Møte 9. november
Jordnes og nestleder i klubben, Rune Larsen, var kalt inn til møte med ledelsen med oppsigelse som et mulig utfall 9. november.
Bakgrunnen for innkallelsen var at Schindler-klubben la ned arbeidet mandag og tirsdag etter at FTL-tillitsvalgt Rodi Rabben mottok en endringsoppsigelse fredag 30. oktober.
Fredag kom resultatet, Jordnes avskjediges med umiddelbar virkning og fratreden, jf. arbeidsmiljøloven § 15–14.
Jordnes må gå på dagen. Han får som en engangssum tre måneders lønn, tilsvarende oppsigelsestid, men da uten blant annet feriepenger.
Nestleder, Rune Larsen, har fått en advarsel.
Debatt: «Vi støtter montørene og andre ansatte i Schindler i denne kampen», skriver tømrer Alexander
Bare én fikk avskjed
Schindler-sjef Harald Torsøe skriver at det bare er én ansatt som har fått avskjed.
– Den andre saken er i utgangspunktet en personalsak hvor vedkommende har fått tilbud om en annen jobb i selskapet og fortsatt kan være tillitsvalgt.
Han skriver videre at bak avgjørelsen om å si opp hovedtillitsvalgt ligger det ikke noe ønske om å kneble ansatte som tar på seg tillitsverv.
Er det lov? To store vaktselskap har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken
– Brudd på Hovedavtalen
– Når vi stadig opplever ulovlige aksjoner som bryter med selve grunnloven i norsk arbeidsliv, nemlig brudd på Hovedavtalen mellom LO og NHO, må vi reagere. Hovedavtalen regulerer blant annet når det kan aksjoneres, og på hvilket grunnlag.
Torsøe viser til at både LO og EL og IT Forbundet har henvendt seg til HMF med tydelige oppfordringer om å ikke gjennomføre aksjoner som er brudd på fredsplikten.
– Schindler er en seriøs bedrift og en del av det organiserte arbeidslivet og har støtte fra både NHO og Nelfo i denne saken, avslutter Torsøe.
I dag mottok også alle de ansatte i Schindler brev fra Torsøe der han utdyper hvorfor bedriften mener det var nødvendig med en såpass streng reaksjon.
Hvem passer på de tillitsvalgte? Wenche følte seg skviset ut og helt alene
– Vil forsvare våre tillitsvalgte
Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sa fredag at forbundet tilbyr juridisk hjelp.
– Vi har tilgang til landets fremste juridiske kompetanse på arbeidsrett. Det er en selvfølge at denne kompetansen står til disposisjon for å vurdere de juridiske sidene ved denne saken. Vårt utgangspunkt er å forsvare våre medlemmer og tillitsvalgte mot overgrep fra arbeidsgiver. Denne saken vil i første omgang bli vurdert av våre jurister. Finner de at det er grunnlag for søksmål er det en selvfølge at vi går til søksmål, sier Andersen.