Lønnsoppgjøret
Lavlønnsløft i kjøttindustrien: – Satt langt inne
Natt til fredag kunne signaturene settes på de nye satsene i kjøttindustriens overenskomst. Se hvor mye de fikk.
Kjøttindustrioverenskomsten kom til enighet.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Den omfatter drøyt 5.000 ansatte, der NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) har rundt 3.700 medlemmer.
Dette ble de enige om:
• Generelt tillegg til alle på 7 kroner timen
• Satsen for ett års ansiennitet øker med 4 kroner i timen til 4,50
• Fagbrevtillegget økes til 14,50 fra dagens 13 kroner
• Arbeid mellom 18–21 får et tillegg på 30 prosent (mot dagens 34 kroner i timen)
Alle satsene gjelder fra 1. mai, og forutsetter selvfølgelig et ja-flertall når resultatet stemmes over i uravstemningen. Den har frist 27. mai. (Les hele forhandlingsprotokollen her.)
Løft for de lavtlønte
Forhandlingsleder Line Grønmo Haugland er fornøyd.
– Resultatet er veldig bra. Det satt langt inne for arbeidsgiverne å gå over til prosentsats på kveldsarbeidet. Totalt gir resultatet et løft for dem som har fått ut minst i de lokale forhandlingene, sier hun til NNN-arbeideren.
Aktuelt: Kraftig økning i minstelønna
Fire kroner i løft for dem med lavest ansiennitet betyr i praksis rundt 8000 kroner i året. Om man legger på endring i tillegget for kveldsarbeid, så betyr det at man har oppnådd det medlemmene ønsket seg på forhånd: Her-og-nå-penger – og mer penger hentet ut gjennom de sentrale forhandlingene.
– Vi har pushet rammen, så vi til sammen tar ut mer sentralt enn det for eksempel frontfaget gjorde. Det er tatt et slag for dem som ikke får ut like mye gjennom lokale forhandlinger, fastslår Haugland.
Les mer her: Tillitsvalgte er lei av elendige lokale lønnsforhandlinger
Dobbelt utvalg
I enigheten har man fått med samme tekst om etter- og videreutdanningsreform som det bryggeri- og mineralvannfabrikker fikk i sin forhandlinger. Det betyr at også ansatte i kjøttindustrien er inkludert når NNN og NHO Mat og Drikke skal se på hvilke behov industriarbeiderne har for å være rustet for framtidas arbeidsliv.
Dette er et utvalgsarbeid som skal være ferdig til desember 2025.
Det er også planlagt et utvalg for å se på en sammenslåing av kjøttindustrioverenskomsten med egg- og fjærfekjøttindustrien.
– Det forutsetter at de blir enige om det samme i sine forhandlinger, sier Haugland.
De forhandler først i slutten av mai, se mer i denne oversikten:
Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?
22.–23. april: Bryggerier og
mineralvannfabrikker
24.–25. april: Kjøttindustrien
29.–30. april: Meieriindustrien
29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien
2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene
6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*
7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)
7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)
7.–8. mai: Fiskeindustrien
(Sjømat Norge)
13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare
og snacksindustrien
21.–22. mai: Melkebearbeidende industri
21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier
22. mai: Margarinfabrikkene
22. mai: Idun
29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien
10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen
* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.